Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pla Sectorial de l'Habitatge veu necessari habilitar un miler de pisos socials a l'Alt Pirineu i Aran en vint anys

El Pla Sectorial de l'Habitatge veu necessari habilitar un miler de pisos socials a l'Alt Pirineu i Aran en vint anys

Quasi la meitat d'aquesta previsió (494) correspon a la Seu d'Urgell. El Departament de Drets Socials considera que un 15% del total de nous habitatges s'hauria de destinar a aquesta finalitat

La Seu d'Urgell
La Seu d'Urgell
29/11/2021 18:58

Les comarques de l'Alt Pirineu i Aran necessitaran 1.088 habitatges públics de gestió social des d'ara fins a l'any 2042, per "complir amb els requisits de les àrees de demanda residencial forta i acreditada", segons el Pla Territorial Sectorial de l'Habitatge (PTSH), que ha de definir les línies a seguir en aquest àmbit al llarg dels vint anys vinents. El document afirma que  les quals hauran de disposar d'un 15% mínim de pisos destinats a polítiques socials, per complir amb el que qualifiquen de "solidaritat urbana".

La Generalitat situa aquest objectiu en 163 municipis (el 17% del total) en els quals s'hi concentra el 82,7% de la població actual de Catalunya. D'aquests termes, cinc són a les comarques de l'Alt Pirineu: la Seu d'Urgell, Puigcerdà, Tremp, Sort i el Pont de Suert. Aquestes cinc capitals comarcals representen el 44% de la població de la regió pirinenca.

A nivell més concret, el municipi de l'Alt Pirineu on el PTSH considera que caldran més pisos és la Seu d'Urgell. De fet, creuen que en faran falta 494, quasi la meitat del total de la regió. En segon lloc hi apareix Puigcerdà (329), seguit de Tremp (127), el Pont de Suert (82) i Sort (57).

Pel que fa a Vielha e Mijaran (on hi viu el 8% de la població de la regió pirinenca), la capital aranesa ha estat inclosa en una altra llista, la d'"Àrea Preferent", i en aquest cas el Govern s'ha marcat com a objectiu que el parc de lloguer social sigui del 2,8%. A més, el principal municipi de l'Aran haurà de promoure cada cinc anys nous habitatges amb protecció oficial de compravenda, de tinences intermèdies o de lloguer social, a raó de 7 habitatges per cada 1.000 habitants.

En canvi, la Pobla de Segur (4% de la població pirinenca) s'ha situat a l'àrea "no preferent" i haurà d'assolit uns objectius inferiors de  parc de lloguer social, concretament del 2,4%.

El Departament de Drets Socials, mitjançant la Secretaria d'Habitatge i Inclusió Social, ha organitzat unes jornades territorialitzades, adreçades als municipis que formen part de les "àrees de demanda forta i acreditada". Aquestes sessions volen, afirmen, "incidir en els aspectes més concrets i específics de cada territori" perquè el PTSH pugui "atendre la diversitat". Per a la consecució dels seus objectius, el Pla divideix el país en àrees que configuren els àmbits d'actuació i que són: demanda residencial forta i acreditada, àrees preferents, àrees no preferents i àrees rurals.

La resta de municipis inclosos al pla (114), formen part de les àrees rurals on viu el 45% del total de la població de l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran. Aquests municipis han de complir amb l'objectiu d'incrementar el seu parc de lloguer social fins assolir com a mínim l'1% del total del parc d'habitatges principals del municipi i seran objecte d'un dels plans específics que contempla el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge a desenvolupar, el pla específic de les àrees rurals.

Mostrar formulari de contacte