El ple de la Seu d'Urgell aprova crear una taula de treball per garantir l'accessibilitat
La moció presentada per Compromís tira endavant per unanimitat amb transaccions. L'objectiu és que es tingui en compte les peticions de persones amb mobilitat limitada
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns per unanimitat una moció per a la creació d'una taula de treball per millorar l'accessibilitat al municipi. El text presentat pel grup de Compromís es va consensuar mitjançant les aportacions de l'equip de govern (Junts i ERC). També s'hi va sumar la CUP.
En nom del govern municipal, el vicealcalde Francesc Viaplana va mostrar el suport a les propostes encaminades a millorar l'accés de persones amb mobilitat reduïda a la via pública o bé a equipaments de la ciutat. Al respecte, Viaplana va recordar que el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible ja contempla algunes d’aquestes mesures i que la concessió de llicències ja preveu també el requeriment de complir amb el pla d’accessibilitat. Per això, Viaplana considera que un dels punts de la moció, tal com estava redactat, no encaixava amb l'existència d'aquestes mesures, per la qual cosa en va demanar una modificació, que va ser acceptada per Compromís.
Des de Junts i ERC també van informar que, dins d'aquests objectius, properament se senyalitzarà tres places per a persones amb discapacitat al Palau d’Esports i que també s'habilitarà places d'aparcament específiques a davant del Sant Hospital. D'altres accions que va esmentar Viaplana són el fet que s’ha adjudicat passatges sense rampa, com són el dels Pollancres o el del carrer de Sant Joan Despí. També està en projecte la modificació de la rampa de la Biblioteca Sant Agustí. El vicealcalde va conclou que "justament el que vol l'Ajuntament és detectar totes les deficiències i solucionar-les, tot prioritzant efectivament les inversions d’accessibilitat". Per això, va animar el col·lectiu a seguir presentant-los idees.
La portaveu de la CUP, Xènia Antona, es va mostrar d'acord amb el contingut de la moció i hi va donar ple suport. Tot i això, Antona va defensar que el grup de treball hauria de tenir més capacitat de decisió, per exemple per decidir a què es destinen partides econòmiques relacionades amb aquesta qüestió.
Pel grup de Compromís, Carlota Valls va valorar positivament l'aprovació de la moció, que havien treballat prèviament amb el partit La Seu en Comú. La moció acordada preveu que, tot i no tenir poder vinculant, les propostes que presenti el grup de treball siguin tingudes en compte per l'Ajuntament a l'hora de dur a terme obres de millora de l'accessibilitat. Entre aquestes idees, Valls va esmentar per exemple la de reduir el desnivell de determinades rampes o bé delimitar-les més clarament, en indrets com ara el Parc del Segre i la Sala de Sant Domènec. Alhora, va recordar que els problemes de mobilitat també impliquen de manera notable la gent gran, un col·lectiu "que cada vegada seran més".
Des de Compromís van valorar positivament el fet que "algunes de les propostes ja han estat escoltades", però consideren necessària la taula de treball amb grups polítics, entitats i associacions vinculades aquest col·lectiu, com també "que el criteri d’accessibilitat sigui prioritari en la concessió de llicències o d'esdeveniments públics".
D'altra banda, al torn d'intervenció del públic, Montse Rollán va concloure que "cal deixar molt clar que quan es parla d’accessibilitat vol dir garantir que les persones es puguin moure amb autonomia". La número 2 de La Seu en Comú a les darreres eleccions municipals va recordar que "l’article 5 de la Llei d’accessibilitat, que parla de les competències dels ens locals, indica que els correspon elaborar i executar el seu pla d’accessibilitat i determinar anualment les actuacions a dur a terme", per la qual cosa creu que cada any hi hauria d’haver un pressupost específic per a aquesta finalitat.