Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu aprova el pla d'inversions municipals

El ple de la Seu aprova el pla d'inversions municipals

El document ha rebut el vistiplau de l'equip de govern (PDeCAT) i ERC, i el vot contrari de Compromís. El projecte principal és la creació d'un centre de serveis de les brigades municipals al carrer de l'Orri, que permetrà iniciar les obres del nou CAP

Ple de l'Ajuntament de la Seu (17.07.2017)
Ple de l'Ajuntament de la Seu (17.07.2017)
18/07/2017 11:30

El ple de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns el Pla Financer d'Inversions, que ascendeix a 2,8 milions d'euros. El document va rebre els vots favorables de l'equip de govern (PDeCAT) i ERC, i el vot contrari de Compromís X La Seu. La sessió plenària no va comptar amb la presència del regidor de la CUP, Pau Lozano, que va excusar-ne l'absència i va lamentar el canvi de dia de la sessió plenària sense cap justificació.

Entre els projectes destaca la construcció d'un edifici de serveis per a les brigades municipals a l'antic solar de l'escola La Valira, situat al carrer de l'Orri, que permetrà l'enderrocament dels antics garatges de l'Alsina Graells, on s'ubicarà el nou Centre d'Atenció Primària (CAP). El tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, va voler deixar clar que aquest pas és imprescindible per iniciar les obres del nou edifici mèdic, que podria ser operatiu a partir del 2019. Altres inversions programades són la construcció d'un parc caní i la implementació del sistema de control dels animals a través de l'ADN, el canvi d'il·luminàries a la ciutat, urinaris públics, un aparcament prop de l'Escola Albert Vives i el trasllat de RàdioSeu, entre d'altres.

La inversió serà possible gràcies a 800.000 euros provinents del romanent de Tresoreria de 2016 i la contractació d'un préstec per valor de 2 milions d'euros. L'alcalde urgellenc, Albert Batalla, ha remarcat que les 28 d'actuacions previstes "no només són bones per a la ciutat i per millorar la qualitat de vida dels urgellencs, sinó que també són indispensables des d’un punt de vista estratègic, de cara a l’atenció sanitària". Així mateix, Batalla s'ha mostrat convençut que el programa ajudarà "a fer avançar i millorar encara més la Seu d'Urgell".

Posicionament dels grups

ERC va donar suport al pla d'inversions "amb la voluntat de no bloquejar les necessitats que hi ha a la Seu" i tenint en compte que el consistori urgellenc funcionarà amb un pressupost prorrogat durant el 2017, en no haver-se assolit cap acord entre els grups municipals. Així ho va indicar el portaveu republicà Francesc Viaplana, que va remarcar que "una tercera part dels projectes corresponen a mocions, una altra tercera part són molt necessaris i la resta, si no es fan ara, caldria esperar a l'estiu de l'any vinent per fer-los realitat". En relació amb la creació d'un centre de serveis al carrer de l'Orri, Viaplana destaca que es tracta "d'una inversió que no es rendible políticament però sí és bona estratègicament per a la ciutat". Tanmateix, ERC subratlla que només aprovarà les inversions que es puguin realitzar aquest any "per no entregar cap xec en blanc al govern municipal".

Per la seva banda, el portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, va expressar el seu posicionament contrari a la previsió d'inversions del consistori urgellenc, "perquè el magatzem de les brigades municipals suposarà una inversió de 2 milions d'euros, el que representa més d'un 70 per cent de la partida d'inversions prevista per enguany". Ordeig recalca que "això no ajuda en la dinamització socioeconòmica ni és un servei de primera necessitat". En aquest sentit, el principal grup de l'oposició també s'oposa al fet que l'obra es pagui amb un préstec. "No creiem que sigui bo endeutar-se per un projecte que en cap cas considerem prioritari", afirmava Compromís, que també lamentava que aquest tipus de decisions no s'incloguin en els comptes del consistori. Ordeig acusava novament l'equip de govern de no haver sabut trobar socis per tirar endavant el pressupost, "el document més important per fer funcionar l'Ajuntament", i qüestionava les dades d'endeutament, que assegura que és de 12 milions d'euros, i no pas els 8 milions que indica Fierro.

El pressupost

El tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, va agrair el vot favorable d'ERC i va subratllar que això permet "continuar endavant amb les necessitats de la ciutat i no paralitzar-la". En relació amb el pressupost prorrogat, Fierro va reiterar novament que els comptes són només una eina "necessària però no indispensable" i va acusar Compromís de no aportar propostes o esmenes ni al document econòmic ni al pla d'inversions. L'equip de govern defensa que les finances municipals estan ben musculades i va justificar la construcció del centre de serveis de les brigades municipals, "per estalvi i comoditat". Aquest espai permetrà procedir a l'enderrocament de l'actual magatzem, una parcel·la que es cedeix a la Generalitat per a construir-hi el CAP.

Altres punts econòmic de l'ordre del dia

El debat del pla financer va incloure també un canvi de destí de préstec i expedients de modificació del pressupost,que va rebre el suport de l'equip de govern (PDeCAT), el vot contrari de Compromís i l'abstenció d'ERC.

D'altra banda, es va aprovar l'inici d'un expedient per contractar un préstec per un import de dos milions d'euros i destinat a cobrir el pagament de les obres del magatzem municipal, que tindrà dues plantes amb 1.400 metres per cadascuna d'elles. En aquest cas, el punt de l'ordre del dia va comptar amb el vistiplau de l'equip de govern (PDeCAT) i ERC, i el vot contrari de Compromís.

L'edifici estarà separat dels edificis que envolten la parcel·la i tindrà un teulat sense impacte visual per als veïns que viuen a la zona. S’estudiarà la possibilitat que compti amb dos accessos, un per l’avinguda del Salòria i un altre pel carrer de l’Orri. Es preveu que el nou centre logístic municipal estigui enllestit d’aquí a un any, aproximadament.

Mostrar formulari de contacte