El ple de la Seu aprova per unanimitat el Consell Municipal de Joves
El regidor d'ICV, Antoni Viñals, hi dóna suport malgrat que considera que no s'hauria hagut de fer prèviament la constitució de l'òrgan Vistiplau a la contractació d'una empresa d'assessorament per al procés participatiu sobre el pressupost municipal, amb el vot contrari de Progrés i ICV
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat per unanimitat aquest dilluns la creació del Consell Municipal de Joves. La iniciativa té com a objectiu facilitar "la participació i la corresponsabilització del jovent de la Seu amb tot allò que és de tots”, segons va explicar la regidora de Joventut, Meritxell Planes.
Un altre objectiu és que l'experiència sigui un aprenentatge "tant en la vida personal i familiar com, més endavant, en la vida laboral, desenvolupant capacitats per parlar, escoltar i debatre". Planes explica que la proposa permetrà que el jovent "pugui expressar les seves idees i opinions, així com proposar accions concretes per transformar la ciutat”.
Aquest òrgan promourà la participació activa en la construcció, el desenvolupament i la millora de la ciutat, partint sempre dels principis que sustenten els drets dels joves. El ple constituent del primer Consell Municipal de Joves (CMJ) de la Seu d'Urgell es va dur a terme el passat 3 de febrer, amb vuit alumnes procedents de l'Institut Joan Brudieu i del Col·legi La Salle.
Precisament, la constitució, prèvia a la posterior aprovació del plenari, va provocar el malestar del regidor d'ICV, Antoni Viñals, que va assegurar que s'ha actuat "amb precipitació i amb defecte de forma". Viñals va lamentar la manera en què s'han fet les coses "perquè és un mal exemple per als joves".
Des de l'equip de govern es va debatre les acusacions del regidor ecosocialista justificant la constitució "per motius d'agenda dels centres". Planes va recordar que tot el procés es va explicar en una Junta de Govern i que el reglament és un document del qual els regidors tenien constància.
Divergència en la contractació d'una empresa d'assessorament
El plenari municipal també va aprovar per unanimitat modificar els estatuts del consorci CAU XXI i el model de declaració de béns patrimonials i de participacions en societats, a més del model de declaració de causes d'impossible incompatibilitat i d'activitat que proporcionin ingressos.
Pel que fa als expedients de modificació de pressupost, es va debatre sobre una partida de 7.000 euros destinada a la contractació d'una empresa per assessorar el procés participatiu que haurà de decidir el destí d'una partida de 100.000 euros dels comptes municipals. Aquest punt va comptar amb el suport de l'equip de govern (CiU), ERC i PP, mentre que Progrés i ICV hi van votar en contra.
El regidor de Progrés, Òscar Ordeig, va manifestar la seva oposició al que considera "una despesa innecessària que no toca fer tres mesos abans de les eleccions municipals". Ordeig es va mostrar favorable a promoure la participació ciutadana, "però no en un moment en què es veu clarament que es tracta d'una maniobra electoralista".
En relació amb les acusacions de Progrés, el tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, va indicar que l'equip de govern ha demostrat la voluntat de fomentar la implicació de la ciutadania en molts aspectes de la vida social de la Seu durant tota la legislatura, en esdeveniments com la Cavalcada o la Festa Major, entre d'altres. "És un pas més en aquest sentit i en cap cas s'encaballarà amb la campanya".
Fierro també va puntualitzar que aquesta despesa només es durà a terme aquest any, "tenint en compte la complexitat d'un procés com el que s'emprendrà i que requereix de l'experiència de professionals que ja l'han duta a terme a d'altres indrets de Catalunya".