Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu aprova que l'Ajuntament no faci noves contractacions amb EFIAL

El ple de la Seu aprova que l'Ajuntament no faci noves contractacions amb EFIAL

La moció va tirar endavant amb els vots favorables de Compromís, ERC i la CUP i el vot contrari de CiU. L'equip de govern defensa que la relació amb la consultora sempre ha estat legal i transparent. L'oposició sosté que seguir-hi treballant podria perjudicar la imatge del consistori
Ple de l'Ajuntament de la Seu 11.04.16
12/04/2016 10:50

El ple de l’Ajuntament de la Seu ha aprovat la moció conjunta de Compromís x La Seu i ERC perquè el consistori no faci més contractacions amb l’empresa EFIAL mentre no es resolguin les investigacions obertes a aquesta consultora amb relació a d’altres ajuntaments. El text va tirar endavant amb 10 vots a favor, ja que també s’hi va sumar la CUP, i els 7 vots en contra del grup de CiU.

Durant el debat, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, va mostrar-se contrari als arguments exposats per deixar de treballar amb Efial i va reiterar que, en el cas de la Seu, la relació amb aquesta empresa sempre ha estat eficient i transparent. Batalla va recordar que l’informe elaborat al 2014 pel secretari i la interventora municipal, a petició de l’oposició, “deixa molt clar” que totes les contractacions són totalment legals, necessàries i, en molts casos, per acord unànime dels grups. En aquest sentit, va recordar que la pressió del Govern espanyol cap als ajuntaments aquests darrers anys ha comportat un augment de feina per als treballadors municipals, cosa que ha fet més necessari l'assessorament extern. De la seva part, el tinent d’alcalde d’Hisenda, Jesús Fierro, va demanar la retirada de la moció un cop s’ha acordat que des d’ara se sotmetrà a concurs públic totes les contractacions inferiors a 18.000 euros, malgrat que l’Ajuntament no hi està obligat.

En canvi, des de Compromís x La Seu, Òscar Ordeig va recordar que ja fa anys que el seu grup s’ha mostrat en contra de seguir treballant amb EFIAL. Ordeig va celebrar la decisió de l’Ajuntament de sotmetre a concurs públic totes les noves contractacions d’assessorament econòmic o financer, si bé creu que és una qüestió que “s’hauria pogut resoldre molt abans”. D’altra banda, el portaveu de Compromís va mantenir el rebuig al fet que el procediment es faci a través de la societat municipal HIULS, ja que consideren que el consistori “centrifuga la despesa municipal” i que no és un procediment prou transparent, malgrat que té l’aval de la interventora. També va posar en dubte novament que alguns dels conceptes contractats fossin necessaris.

El portaveu d’ERC, Francesc Viaplana, va justificar la moció en considerar que, tot i que no tenen “cap dubte que les contractacions han estat correctes”, ara mateix cal “no posar en risc el bon nom de l’Ajuntament de la Seu”. Viaplana afirma que, amb les investigacions obertes en consistoris com el de Torredembarra, hi ha el perill que “al final es posi al mateix sac la Seu d'Urgell, malgrat que aquí sí que s’hagi fet la feina ben feta”. Tanmateix, Viaplana va lamentar que el debat obert entre CDC i Compromís s'allunyés de la qüestió central que es debatia en aquest ple.

Per la CUP, Pau Lozano hi va afegir que caldria estendre a més àmbits la convocatòria de concurs públic i trobar la manera de repartir entre més empreses locals, o properes a la Seu, les contractacions que fa l’Ajuntament. Lozano es mostra en contra que en alguns casos quasi sempre es treballi amb les mateixes empreses.

Sobre aquest punt, Albert Batalla va respondre que generalitzar el concurs públic podria posar en risc precisament l’objectiu de prioritzar negocis locals, ja que això suposa que hi puguin concórrer empreses de tot arreu. D’altra banda, l'alcalde va puntualitzar que han decidit sotmetre a procés obert tots els assessoraments financers perquè, assegura, estan “farts que s’intenti posar una ombra de dubte sobre la gestió i l’honorabilitat de l’equip de govern i dels treballadors municipals”. Batalla va concloure que “no es pot dir que es confia en la intervenció municipal i, alhora, dir que no s’han fet bé les coses”.

Compromís reclama resposta a una pregunta escrita sobre els contractes

Com a complement de la moció presentada, Compromís també va registrar "per escrit, en temps i forma", una pregunta al plenari municipal en què demanen que es detalli l'import total que l’Ajuntament de La Seu i les seves empreses públiques han pagat a EFIAL des de 2014 fins ara. Des de l'equip de govern van adduir que no s'havia pogut tramitar la resposta perquè el treballador municipal que se n'encarrega estava fent un curs al final d'aquesta setmana passada, quan es va registrar la pregunta. L'explicació no va convèncer el grup de Compromís, que considera que s'estableix un precedent negatiu ja que fins ara sempre s'han respost al ple les preguntes per escrit. Des de l'equip de govern van respondre que es tracta d'una qüestió només de funcionament intern de l'ajuntament i que no cal buscar-hi cap rerefons polític ja que s'hi donarà resposta els propers dies.

Mostrar formulari de contacte