Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu aprova un recàrrec del 50% a l'IBI per a habitatges buits de grans tenidors

El ple de la Seu aprova un recàrrec del 50% a l'IBI per a habitatges buits de grans tenidors

L'equip de govern vol centrar-ne l'aplicació en bancs, immobiliàries o fons inversors que tenen pisos deshabitats de manera permanent. Compromís creu que la decisió és "precipitada" i que és "un tema sensible que cal treballar més a fons"

22/10/2019 11:55

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat aquest dilluns diverses actualitzacions de les ordenances municipals que inclouen, entre d’altres, la previsió d’aplicar un recàrrec del 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) a habitatges buits. Des del consistori es va matisar que l’aplicació d’aquesta mesura es focalitzarà en els grans tenidors; és a dir, bancs, fons d’inversió i particulars amb un gran nombre de propietats, per tal d’evitar l’ús especulatiu d’aquests immobles.

Aquesta modificació es van acordar amb el vot favorable dels 8 regidors presents de l’equip de govern (Junts i ERC) i 6 vots en contra, del grup de Compromís. El vicealcalde, Francesc Viaplana, va remarcar que aquest recàrrec no s’aplicarà a persones que adquireixin un habitatge a la Seu com a segona residència o bé a habitants de municipis propers –generalment gent gran- que tenen un pis a la Seu per poder-hi viure quan ja els sigui difícil seguir vivint al seu poble.

Viaplana va recordar que la mesura es posa en marxa amb l’objectiu d’augmentar el nombre de pisos que es posen a lloguer i d’aquesta manera contenir els preus dels arrendaments, per tal que siguin assequibles. El regidor responsable d’Hisenda també va detallar que encara s’ha de concretar els criteris amb els quals s’ha d’establir el recàrrec. El pas principal és disposar de la llista definitiva d’immobles permanentment buits de la ciutat.

Bonificació del 95% de l'IBI per a lloguers assequibles

A més a més, i de manera paral·lela, l’equip de govern va anunciar una bonificació del 95% per a habitatges que es lloguin per sota del preu de lloguer recomanat per l’ajuntament.

El portaveu de Compromís, Joan Barrera, va justificar el vot contrari perquè considera que el recàrrec del 50% als pisos buits és “una decisió precipitada” i “un tema sensible que cal treballar més a fons, amb una estratègia profunda i no improvisada”. Barrera va aprofitar per lamentar el que considera com “política inexistent d’habitatge, tal com es demostra actualment amb els pisos ocupats”.

En aquest punt, Compromís va mostrar novament el rebuig al fet que “l’IBI rústic del 2016 al 2018 ha augmentat un 300%, quan el sector primari està en una situació molt delicada”. Barrera va recordar que “al ple de setembre de 2017 es va aprovar una moció per a la reducció d’aquest tipus”, i hi va afegir que “sembla que ja no interessi a ERC reduir l’IBI rústic”, com també que “no s’hi val a dir que aquests diners es destinin a millora de camins, quan aquests diners podrien sortir d’altres vies”.

Francesc Viaplana va respondre tot recordant que “la pujada del 2,8 per cent de l’IBI no s’aplica a l’IBI rústic” i, tot i reconèixer que havien recolzat la moció contra l’augment d’aquest impost, va defensar que certament l’increment el volen destinar a la millora de camins. Pel que fa al recàrrec a pisos buits, finalment, Viaplana va recordar que “aquest text ha estat a la documentació del ple des del primer dia, i ningú -dels grups municipals- l’ha anat a consultar”.

Compromís pregunta novament pels pisos ocupats

També amb relació als habitatges buits, en el torn de precs del final del plenari, el regidor de Compromís Àngel Rúbio va demanar novament a l’equip de govern que faciliti informació sobre l’estat dels pisos que han estat ocupats en un bloc de la plaça d’Europa. Rúbio va expressar el temor que, amb l’arribada de l’hivern, alguns dels ocupants intentin manipular-hi il·legalment instal·lacions de gas ciutat o bé de butà, tal com ja han fet amb l’electricitat o l’aigua. Sobre aquest punt, el regidor va recordar que “si succeeix un accident, la responsabilitat serà de l’Ajuntament”. Per això, va fer una crida a “treballar plegats i cercar solucions abans que algú no prengui mal”.

L’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, va informar al ple que l’ajuntament ja ha intentat “que el propietari presenti la denúncia, perquè sense ella la policia no pot entrar”, però han constatat que “els pisos pertanyien a Solvia (divisió immobiliària del Banc Sabadell), però s’han venut a un fons inversor nord-americà, i això ho fa encara és més difícil”. Fàbrega conclou que “és un tema complex, tant pel que fa a la gent que hi viu com pel que fa als pisos”, i va proposar a Àngel Rúbio fer-hi una visita conjunta.

Aprovació de diverses modificacions d’ordenances

Al ple d’aquest dilluns també s’ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, l’actualització de diverses modificacions en les ordenances municipals relatives a serveis o equipaments de l’Ajuntament. És el cas de les ordenances sobre el Cementiri, els serveis de propietat municipal, l’emissora municipal (conveni amb el Parc del Segre), les escoles municipals i llar d’infants; la zona blava, l’ús de la via pública, l’ús de piscines i equipaments esportius (de cara a regular els descomptes o gratuïtat per a determinats col·lectius); l’Àrea de Joventut (bonificacions del 10% en establiments locals amb el Carnet Jove de la Seu), i l’Espai Ermengol (delimitar l’àmbit comarcal per a bonificacions en l’entrada, com també per les tarifes reduïdes i els dies d’obertura).

També va tirar endavant l’actualització de la taxa d’escombraries, per a la qual es preveu un increment del 6% (que correspon a la suma de l’IPC entre 2017 i 2019 i l’increment del 3,5% del cànon). En aquest punt, Compromís va votar en contra tot assegurant que “els darrers 10 anys la taxa ha augmentat un 80%, quasi 400.000 euros”, cosa que atribueixen a “males decisions, males gestions i mala planificació". El portaveu del grup, Joan Barrera, considera també que “el 2015 i el 2019 no es va apujar per motius electorals” i va qüestionar novament mesures com ara la compra de l’actual local l’any 2008, de més de 750.000 euros, en un moment “d’ebullició” del mercat immobiliari, i l’adquisició de nous contenidors, per un valor de 500.000 euros.

El grup municipal de Compromís X La Seu va convidar a fer una reflexió més profunda respecte als impostos i pensar quin projecte es vol portar a terme, com per exemple amb la zona blava, la llar d’infants o les famílies monoparentals, entre d'altres. Ordeig manifesta que ”aquesta pujada d’impostos és un exemple més de la manca de projecte polític per la nostra ciutat” i afegeix que “continuem augmentant la pressió fiscal als ciutadans i ciutadanes de la Seu, però a canvi se’ls ofereix uns serveis molt deficients”.

Sobre aquestes valoracions, el vicealcalde Francesc Viaplana va defensar que els increments sempre tenen en compte la necessitat que el servei sigui sostenible econòmicament, i va recordar que “al sud de la comarca no s’han aplicat, i així els hi ha anat”, en referència al deute de la Mancomunitat de l’Alt Urgell Meridional. Viaplana hi va afegir que, tot i que s’hagin pres algunes decisions discutibles, la Seu i l’Alt Urgell segueixen sent “un referent en la gestió de residus”.

A l'inici del ple es va aprovar algunes modificacions de pressupost, entre les quals 28.500 euros per a renovació de l'enllumenat, 4.000 per al dèficit del menjador de l'Escola La Valira, 150.000 euros d'aportació municipal als recents Mundials d'Aigües Braves i 22.000 d'aportacions a la Fira de Sant Ermengol. Compromís va mostrar l'acord amb alguns d'aquests punts, però es va abstenir per desacord general amb la base del pressupost municipal.

Valoracions de la Fira i de les protestes per la sentència

Finalment, en el torn de precs i preguntes, la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, va expressar l'agraïment a tothom qui ha fet possible el bon funcionament de la Fira de Sant Ermengol, com ara els treballadors de diverses àrees de l'Ajuntament, juntament amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, la Cooperativa Cadí, els formatgers, l'IDAPA, els productors i el públic que va visitar el certamen.

Al respecte, el portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, també va expressar l'agraïment però va apuntar que hi ha aspectes de la Fira que "cal millorar", i considera que cal treballar "perquè sigui transversal i evitar decisions poc encertades". En el mateix torn, Ordeig va sumar-se a les felicitacions per l'organització dels recents Mundials de Canoa al Parc del Segre. I pel que fa a les protestes per la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra líders polítics i socials catalans, el representant de Compromís va demanar que de cara a properes accions es tingui en compte el vincle entre la Seu i Andorra a nivell econòmic i laboral. Ordeig creu que el fet de tallar l'N-145 pot afectar la relació amb el Principat i creu que cal buscar d'altres vies per compaginar el dret legítim a manifestar-se.

Sobre aquesta qüestió, des de l'equip de govern, l'alcalde Jordi Fàbrega van expressar que comprenien aquest prec, però van recordar que l'Ajuntament ja es va posar en contacte amb el Govern d'Andorra per recordar-li que aquesta acció concreta havia estat convocada pel Comitè de Vaga, en cap cas per l'Ajuntament. Tanmateix, el vicealcalde Francesc Viaplana ha recordat que la gran assistència a aquestes protestes són un reflex del malestar social per una decisió judicial que consideren injusta i desproporcionada.

Trobada d'Electes a Barcelona

El grup municipal de la CUP, format per Xènia Antona i Bernat Lavaquiol, va comunicar abans del ple que no assistiria a aquesta sessió perquè a la mateixa hora es feia una Trobada d'Electes d'àmbit nacional, a Barcelona, per tractar l'actual situació política de Catalunya, i consideraven que era prioritari assistir-hi. L'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu també hi va ser representat mitjançant la tinent d'alcalde Marian Lamolla (ERC). També hi van assistir, de l'Ajuntament de Cava, l'alcaldessa Gisela Sellés i el regidor David Masferrer.

Valoracions de la CUP

En una roda de premsa prèvia, els dos regidors de la CUP a la Seu van fer una valoració dels punts presentats al ple municipal. Pel que fa a les modificacions del crèdit, s'hi van mostrar novament en contra per manca de més partides per a finalitats socials. Quant a les actualitzacions d'ordenances, van expressar dubtes en punts com ara les fiances que s'apliquen a entitats per ús de material municipal o bé l'augment de preu dels àpats per a escoles o casals. Tanmateix, Xènia Antona va valorar positivament el fet que s'hagi incorporat la seva proposta de facilitar l'accés gratuït a la piscina municipal en episodis d'onada de calor, tal com ja s'ha fet aquest estiu.

Amb relació a la taxa d'escombraries, la CUP reclama que s'inclogui la "progressivitat" tant en ingressos com en generació de residus, per tal que, a banda de penalitzar qui recicla menys, també es premiï les persones que generen menys residus. Antona creu que de cara a l'any vinent "cal un debat integral sobre les ordenances". I pel que fa a la moció presentada per Compromís, la formació cupaire s'hi mostra d'acord perquè consideren demostrat que "no s'ha destinat tot el 0,7% a fons de cooperació sinó que el romanent s'ha destinat a d'altres actuacions", cosa que considera "greu".

Quant al contingut de la reunió d'electes, Xènia Antona conclou que aquests dies s'ha demostrat que "hi ha un desbordament des del carrer, i cal que hi hagi també un desbordament des de les institucions". Per això, la regidora urgellenca creu que "cal que els càrrecs electes es trobin i decideixin punts concrets, de mínims, que totes les forces democràtiques puguin assumir per poder trobar una resposta política", de cara a donar resposta a reivindicacions dels manifestants, com ara l'amnistia per a tots els presos i els detinguts dels darrers dies o bé l'exercici efectiu del dret d'autodeterminació de Catalunya.

  • La Seu d'Urgell
    La Seu d'Urgell
  • Regidors i regidores de la Seu d'Urgell i Cava han assistit a la Trobada d'Electes convocada a Barcelona (Foto: CUP Alt Urgell)
    Regidors i regidores de la Seu d'Urgell i Cava han assistit a la Trobada d'Electes convocada a Barcelona (Foto: CUP Alt Urgell)

Mostrar formulari de contacte