El ple de la Seu aprova una moció perquè els comerços locals no paguin taxa per instal·lar parades per la Fira de Sant Ermengol
Junts i ERC havien presentat la petició perquè es reconegui així la tasca que fan els establiments a la ciutat durant tot l'any. L'equip de govern defensa la mesura com una fiança per evitar que hi hagi locals que deixin buit l'espai que han sol·licitat
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns una moció, presentada conjuntament per Junts i ERC, en què es demana que els comerços de la ciutat quedin exempts de pagar la taxa d'ocupació de la via pública corresponent a la instal·lació de parades davant els seus locals durant la Fira de Sant Ermengol. El text constava de tres punts, dels quals els dos primers van ser aprovats amb 9 vots a favor (també s'hi va afegir la CUP) i 7 en contra, de l'equip de govern (Compromís), mentre que el tercer va rebre 7 vots favorables i 9 abstencions.
En nom de Junts, Urgell Isus va explicar que presentaven aquesta petició després del malestar que ha generat entre els comercials l'aprovació, a l'anterior plenari, d'una modificació a l'ordenança fiscal de la taxa per a utilització de la via pública, amb què s'estableix el pagament d'un preu públic per aquesta instal·lació de parades durant la Fira, amb un cost de 37 euros a la zona A i 46 euros a la zona B. Una mesura que va tirar endavant amb el vot favorable de Compromís i la CUP, mentre que Junts i ERC hi van votar en contra. Isus denuncia que aquesta taxa "no s'havia cobrat mai als comerciants de la ciutat, per instal·lar-se davant la seva botiga", i creu que s'hauria de recuperar la gratuïtat en aquests casos "en reconeixement a la tasca a favor de la ciutat que fan diàriament, tenint en compte que ja paguen diverses taxes i tributs a l'Ajuntament al llarg de l'any". També exposa que "no s'havia negociat ni amb els grups de l'oposició ni amb l'associació que representa el comerç de la Seu", en referència a l'UBSU.
Per tot plegat, la regidora considera que "aquesta taxa té un afany purament recaptatori i perjudica la Seu i el comerç local, en la línia d'altres decisions preses per l'equip de govern com ara eliminar el pàrquing de terra de Doctor Peiró, acabar amb les parades del mercat al carrer dels Canonges i Santa Maria o acabar amb la tradicional venda directe de productes locals a la plaça del Mercat". I conclouen que "amb la complicitat de la CUP, es fa una discriminació dels comerços de la Seu".
En aquest sentit, la moció demana que aquests comerços quedin absents de l'esmentada taxa i que l'exempció ja s'apliqui a la Fira d'enguany, aquest octubre vinent. El portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, hi afegia que fer aquesta rectificació "seria una deferència pel comerç local que aixeca la persiana a la Seu els 365 dies de l’any" i assegura que és relativament fàcil perquè "no són tants" els comerços que munten parada davant el seu establiment durant el principal esdeveniment econòmic de la ciutat.
Per l'equip de govern la tinent d'alcalde de Finances, Gemma Tó, va voler remarcar en primer lloc que la moció parla de "punts separats" com són la Fira de Sant Ermengol i, per una altra banda, el mercat. Tó va assegurar que per ara no havien rebut cap petició de comerciants demanant aquesta modificació i hi afegeix que els botiguers en general estan força contents pels canvis introduïts l'any passat i especialment per la ubicació de la Fira de Formatges al passeig Joan Brudieu, amb la qual afirma que han notat un repunt de vendes i "tothom hi ha sortit guanyant. Pel que fa específicament a la taxa, Tó va explicar que s'ha enviat una circular informativa als comerciants, signada per l'alcalde, en què se'ls especifica que l'ajuntament es compromet a retornar l'import a aquells establiments que es comprovi de manera efectiva que han posat parada durant la Fira.
Per això, Gemma Tó considera que es tractaria més d'una fiança que d'una taxa. I ho justifica perquè l'equip de govern considera que cal una mesura "dissuasòria" per a establiments que demanen parada i després no la instal·len, perquè això acaba perjudicant tant la imatge del certamen com paradistes que es queden sense espai per ser-hi presents. Alhora, ha negat que hi hi hagi afany merament recaptatori i defensa que es fa "pel bé de tota la ciutat". D'altra banda, sobre l'al·lusió a les parades del mercat a Canonges i Santa Maria, la regidora subratlla que van ser els paradistes mateixos els que van demanar el canvi i van amenaçar de no tornar-hi si no es feia, perquè en aquell indret no venien prou per justificar la instal·lació. D'aquesta manera, detalla, s'aconsegueix frenar la reducció de parades en un sector que també comença a patir problemes de relleu generacional.
Des de la CUP hi van afegir que quan van votar a favor d'aquest canvi "no eren conscients" d'aquesta afectació pel comerç local i per això han votat a favor dels dos primers punts de la moció, si bé creuen que s'hauria d'haver comptat amb ells a l'hora de preparar-la, alhora que proposaven que Junts i ERC expliquin amb més detall "quina idea tenen sobre el comerç de la Seu" i es mostren partidaris que la modificació no es plantegi "com una fiança".
Al final del debat el portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, va recordar que l'equip de govern es va haver de reunir amb els comerciants després de l'aprovació del canvi, en veure la reacció en contra que hi havia. Fàbrega creu que en lloc de fer el cobrament i després retornar-lo a qui hagi muntat parada seria més fàcil i pràctic, tant pels afectats com pel personal municipal, "directament no cobrar-la" de bon començament.