Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu debat l'ús de bufadors i l'ocupació de pisos

El ple de la Seu debat l'ús de bufadors i l'ocupació de pisos

Compromís demana que es busqui un mitjà alternatiu de retirada de brutícia al carrer i solucions pel que fa a les entrades il·legals a habitatges. L'equip de govern defensa l'actual neteja viària i, quant al segon punt, afirma que se'n fa seguiment en l'àmbit social i policial. Xavier Estival deixa d'exercir com a regidor de Junts per la Seu i serà substituït per Joan Llobera
10/06/2020 15:55

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha debatut aquest dilluns un prec presentat per Compromís X La Seu en què es reclama que el consistori busqui una alternativa a l'ús dels bufadors per a la neteja urbana. També en l'apartat de precs i preguntes, es va demanar en la sessió plenària solucions a l'actual problema de l'ocupació d'habitatges al municipi.

Pel que fa al primer punt, el regidor de CxSeu Àngel Rubio va considerar "incomprensible que es faci servir els bufadors en plena pandèmia". Rubio va reiterar que aquest sistema "és el més perillós perquè projecta la brutícia" i perquè "en comptes de recollir la porqueria, la volatilitza i l’aire l’apropa als nostres pulmons". El també ex síndic municipal creu que provisionalment es podria fer aquesta feina el camió d'aigua o bé amb una escombradora mecànica, però que sigui com sigui "cal buscar un sistema més modern i saludable".

Rubio també va assegurar que a Barcelona s'ha prohibit l'ús de bufadors en zones verdes i tem que el sistema vigent pugui ser "un risc per activar el virus", perquè "a terra, hi ha coses com fongs, pol·len, excrements...i tot això es volatilitza". També augura que aquest mitjà "acabarà sent prohibit a tot arreu" i conclou que "la porqueria del carrer només es pot recollir aspirant o escombrant, perquè bufant, s’escampa". Per això, Compromís demana formar una comissió al respecte.

L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega (Junts), va respondre tot recordant que l'Ajuntament només fa servir els bufadors principalment de juliol a desembre, quan hi ha fulles al carrer, i va subratllar que ara s'han vist obligats a utilitzar-lo per culpa del fet que s’ha observat un augment de burilles llençades a terra per fumadors.

Pel que fa al risc amb el coronavirus, Fàbrega va voler aclarir que, segons els estudis més recents que es coneixen, "allò que pensàvem que el virus aguanta a les superfícies no és tan clar" i que "en quatre hores disminueix a la meitat". El batlle urgellenc també va indicar que a la Seu "ara, afortunadament, hi ha menys concentració de virus que al principi de la pandèmia, i menys gent amb risc de transmetre'l". I va afegir que dins de l'estat d'alarma "Protecció Civil ha prohibit moltíssimes coses, i en canvi no ha prohibit en cap moment els bufadors, com tampoc no ho ha fet el Ministeri de Sanitat", per la qual cosa conclou que "són relativament segurs, i s’apliquen per guanyar temps". Finalment, quant a la comparació amb Barcelona, Fàbrega recorda que "la contaminació de Barcelona no té res a veure amb la de la Seu".

Ocupació de pisos

Al segon prec, relatiu a l'ocupació d'habitatges, Compromís va demanar la convocatòria urgent d’una taula de treball per trobar-hi una solució. Àngel Rubio considera "important que l’Ajuntament es pronunciï en contra de les ocupacions, i que hi actuï en contra o bé aportant solucions", perquè en cas contrari es pot produir un "efecte crida" i el problema "s'ens escaparà de les mans". Al respecte, Rubio va remarcar que entre els ocupes identificats els darrers mesos a la Seu també hi ha persones sense cap problemàtica social, cosa que, afirma, "no és just ni tolerable".

La tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones, Marian Lamolla (ERC), es va mostrar d'acord amb la preocupació expressada per Àngel Rubio i amb el fet que ara això "és un problema per a la Seu", si bé des de l'equip de govern van recordar novament que l'actual legislació estatal segueix dificultant el desallotjament d'ocupes. Lamolla va informar que actualment, entre l’edifici de l'avinguda Garriga i Massó i les cases particulars, hi ha 23 famílies; i que d’aquestes, 19 estan en seguiment de serveis socials. Durant el confinament encara n'hi van arribar dues de noves. En l'àmbit policial, l’11 de maig hi van entrar els Mossos d’Esquadra. Als qui ho necessiten, se’ls ha ofert pisos d’emergència. Quatre famílies ho han acceptat, però en canvi n'hi ha tres que no s'hi han volgut acollir.

La regidora també va explicar que L’Ajuntament estava disposat a comprar 2 habitratges del bloc de Garriga i Massó i que 3 més els podria comprar l’Agència de l’Habitatge. Finalment, Lamolla va indicar que abans del confinament no van poder fer la visita prevista a l'edifici per un problema amb les claus, però confia que ara es pugui fer, i va reiterar que es continuarà fent seguiment des de serveis socials, si bé va reconèixer que, en tot cas, cal trobar una solució per acabar del tot amb les ocupacions.

L'alcalde Jordi Fàbrega, hi va afegir que durant els registres policials els Mossos han identificat tota la gent que hi havia als pisos i que, a més a més, dos d’ells -tots dos de nacionalitat estrangera- han estat detinguts. Segons va comunicar la policia catalana després de cadascuna de les detencions, un d'aquests arrestats tenia una ordre internacional de cerca i captura i l'altre havia protagonitzat d'altres incidents a la Seu, com ara furts, amenaces i una agressió. Fàbrega va voler subratllar, en aquest sentit, que el problema d'arrel amb l'ocupació és "que la llei actual també concedeix drets a aquesta gent".

Menjadors escolars

A l'apartat de precs i preguntes, Compromís també va demanar que l'Ajuntament de la Seu es posicioni sobre l'augment de preu dels menjadors escolars acordat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Carlota Valls ho considera necessari tenint en compte que a la capital comarcal és on hi ha la majoria d'aquests serveis i perquè al Consell hi governen els mateixos grups que a la Seu. La regidora de CxSeu, alhora, qüestionava que s'hagi pres aquesta decisió en un moment com l'actual. 

La regidora d'Ensenyament, Núria Tomàs, va respondre que en tot cas primer s'han d'estudiar les dades sobre aquest augment, tenint en compte que s'ha plantejat al ple com una interpel·lació i no com una moció. Tomàs hi va afegir que també seria una manca de respecte cap a la resta de la comarca que la Seu es pronunciés ara mateix i sense conèixer abans l'opinió dels altres municipis de la comarca. Tot i això, es va mostrar disposada a demanar al Consell que els expliquin els motius de la mesura.

Renúncia de Xavier Estival

D'altra banda, al final del plenari d'aquest dilluns es va donar compte de la renúncia de Xavier Estival com a regidor de Junts per la Seu, per motius laborals i personals. L'alcalde de la Seu va agrair a Estival "la feina feta al llarg d’aquest any, important per a l’equip de govern i en les actuals circumstàncies difícils". A l'agraïment s'hi van afegir els grups de Compromís, ERC i la CUP, que van desitjar a Estival sort i encerts.

De la seva part, el fins ara regidor va explicar que, per les circumstàncies actuals, ara li és molt difícil ocupar-se del càrrec com voldria i que per això ha decidit renunciar-hi, i va assegurar que ha estat "un plaer" formar part de l'equip de govern municipal.

Xavier Estival s'havia presentat a les eleccions municipals, ara fa poc més d'un any, en el número 5 de la nova candidatura sobiranista i va ser elegit per formar part de la corporació, després que JxSeu va obtenir 5 regidors. El fins ara regidor serà rellevat pel número 6 de la llista, Joan Llobera.

  • Parc de la Boixadera (Foto: arxiu)
  • Xavier Estival (Foto: Junts per la Seu)

Mostrar formulari de contacte