Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu descarta la fusió entre les dues mancomunitats d'escombraries de l'Alt Urgell

El ple de la Seu descarta la fusió entre les dues mancomunitats d'escombraries de l'Alt Urgell

Unanimitat en una proposta de Progrés per no cedir la gestió de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet al Consell Comarcal i per continuar apostant pel model actual El debat municipal conclou que no es farà cap pas que suposi incrementar les taxes als urgellencs

Abocador de Benavarre
Abocador de Benavarre
10/02/2015 10:51

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha descartat donar suport a la fusió de les dues mancomunitats d'escombraries de l'Alt Urgell (la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet i la Mancomunitat de Gestió de Residus Alt Urgell Meridional). El posicionament s'ha fet públic aquest dilluns amb el vot favorable de tots els grups (CiU, ERC, PP i ICV) a una proposta de Progrés en què s'especifica que no es farà cap pas en aquest sentit "mentre segueixin les circumstàncies actuals", segons una esmena republicana. La mateixa moció sol.licita potenciar l'ens i no cedir la gestió al Consell Comarcal de l'Alt Urgell o a AUGEMA.

El grup municipal de Progrés a l’Ajuntament de la Seu s'ha mostrat satisfet pel posicionament unànime del plenari "per tal que no es desmantelli un model d’èxit com el de la Mancomunitat i no se'n perdi el control traspassant-la a una altra administració". El portaveu Òscar Ordeig considera que en cas contrari "els ciutadans i ciutadanes de la Seu n'haurien pagat les conseqüències a través d’un augment de quotes i amb un empitjorament del servei de recollida".

Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Medi Ambient, Jesús Fierro, justifica el vistiplau de CiU al text assegurant que l'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu "no prendrà cap decisió que pugui perjudicar el municipi". Fierro considera que ara per ara "les condicions per a una fusió no són les adients, ja que no existeix una posició d'igual a igual". I afegeix: "Tot i que la Mancomunitat del sud de l'Alt Urgell està fent els deures, caldrà plantejar-se aquesta qüestió, si s'escau, més endavant". Per Fierro, "és evident que la gestió tendeix a ser comarcal i, fins i tot, supracomarcal, però no a qualsevol preu".

De moment, l'Ajuntament de la Seu ja ha tret a licitació per un termini de deu anys la recollida i gestió de les instal.lacions de la Mancomunitat de l'Urgellet. Tots els grups municipals defensen la bona feina feta des de l'ens, que dóna un important servei a tot el territori. El portaveu d'ERC, Miquel Caminal, recorda que el conveni de 2006, que compensava una possible fusió, ara ja no és implementable. El grup republicà ja va demanar en una moció recuperar la presidència de la Mancomunitat i tenir més capacitat de decisió en un tema sensible.

Serveis mancomunats des de fa més de 30 anys

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet fou creada el 1981 a iniciativa de l’Ajuntament de La Seu i quatre municipis més (Alàs, Montferrer, Ribera de l’Urgellet  i Valls de Valira). L'ens ha rebut nombrosos reconeixements al llarg dels anys i ha acumulat patrimoni i solvència gràcies a les subvencions i l'estalvi. Actualment dóna servei a 11 municipis i compta amb diversos equipaments, com una planta de compostatge, una planta de lixiviats, una bàscula, un abocador, a més del triatge de runa, la recollida d’olis, la deixalleria o la botiga de venda, entre d’altres.

Els urgellencs aporten el 70% dels ingressos de la Mancomunitat. Per tant, Progrés creu que l’Ajuntament "ha de tenir capacitat de decisió en el futur de la gestió dels seus residus i de la Mancomunitat".

Mostrar formulari de contacte