Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu desestima una moció de suport a la proposta de llei d'abolició de la prostitució

El ple de la Seu desestima una moció de suport a la proposta de llei d'abolició de la prostitució

Compromís justifica la petició pels vincles de l'activitat amb el tràfic de persones i considera que no es pot plantejar com una professió. La resta de grups rebutgen el text perquè aborda una qüestió complexa des d'un punt de vista "només punitiu" i no ofereix cap alternativa a les persones afectades
La Seu d'Urgell
14/06/2022 13:55

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha desestimat aquest dilluns una moció de suport a la proposta de llei per abolir la prostitució. La petició, que havia presentat el grup de Compromís, va rebre 11 vots en contra, de l'equip de govern (Junts i ERC) i la CUP, i 5 vots a favor.

El text s'havia presentat com una proposta "per a l'elaboració d'una llei de tràfic d'éssers humans i impulsar mesures de sensibilització i formació", si bé en l'exposició de motius Compromís ja va detallar que l'objectiu principal és la persecució de la prostitució, en la línia del canvi legislatiu que vol impulsar actualment el Govern espanyol. La moció la va defensar Carlota Valls, que va dir que tant la prostitució com el tràfic de persones són "fruit de la desigualtat estructural" i que "la demanda de prostitució és la principal font de tràfic de persones i un dels negocis més lucratius, juntament amb el tràfic de drogues o d’armes". Per Valls, cal "prevenir i combatre el tràfic d’éssers humans" d’acord amb el conveni de Varsòvia de 2005 i la resolució de la Unió Europea de 2014 perquè, segons assegura, "dones i nenes són el 71% de víctimes de tràfic de persones, i un 95% d'aquestes acaben en la prostitució". En aquest sentit, també hi veu una "estreta relació amb els processos migratoris".

La regidora també va fer referència a les "particularitats" de la Seu i la comarca en aquest àmbit, pel fet que la prostitució està prohibida a Andorra, on des de fa poc temps també s'hi prohibeix els anuncis sobre aquesta activitat. Això fa, indica que hi hagi una gran quantitat d'anuncis vinculats a la Seu, on hi vénen molts clients que són residents andorrans o bé que estan de turisme al Principat. La moció proposava instar el Govern d’Espanya a tirar endavant la llei que prepara actualment per abolir la prostitució, a més d'impulsar "mesures de sensibilització", accions per controlar pisos on s’hi exerceixi i prohibir el proxenetisme.

L'equip de govern va mostrar el seu ple rebuig al tràfic de persones, a la prostitució forçada i al proxenetisme, però va rebutjar la moció perquè considera que afronta una qüestió molt complexa, com és la demanda de sexe pagant, des d'una perspectiva "molt simplista". La tinent d'alcalde d'Igualtat i d'Atenció a les Persones, Marian Lamolla, va advertir que "abolir aquesta pràctica no garanteix res" sinó que, ben al contrari, "només potencia l’economia submergida", la marginalitat i el crim organitzat, tal com s'ha demostrat en d'altres països europeus que han optat per aquesta línia. Lamolla creu que abans d'impulsar una mesura com que la que vol aplicar l'executiu de PSOE i Podemos, "s’hauria de parlar amb les afectades i buscar alternatives". Alhora, la regidora d'ERC va recordar que havien proposat transaccionar la moció per incloure-hi aquestes consideracions, però que Compromís no ho havia acceptat. Finalment, pel que fa a les referències a la Seu, Lamolla recorda que "en el seu moment, el Departament de Drets Socials i el mateix col·lectiu de prostitutes van desaconsellar fer una regulació local". Des del govern municipal, finalment, van aprofitar per recordar que no només existeix la prostitució per part de dones, sinó que també n'hi ha de masculina, i que aquests casos també s'han de tenir en compte.

De la seva part, la portaveu de la CUP, Xènia Antona, va rebutjar totalment la moció perquè considera que "barreja molts conceptes" i ofereix una visió exclusivament "punitiva" quan vincula el moviment il·legal de persones amb la prostitució i la violència. Antona va assenyalar que és "il·lús creure que la prostitució s’acabarà perquè es prohibeixi" i va aprofitar per recordar que el 80% de dones que exerceixen la prostitució a l'Estat "no tenen papers". En aquest sentit, creu que "això també és violència" perquè "no tenen més opció". La CUP entén la idea de tendir a abolir aquesta activitat, però creuen que cal plantejar "alternatives", que consideren que passen per legalitzar la situació d'aquestes persones i garantir-los una renda bàsica. I conclouen que "és un problema de donar garanties" a les principals afectades i que "abordar-ho des de la prohibició és un error" perquè només es busca "criminalitzar".

En el torn de rèplica, Carlota Valls va mostrar-se d'acord amb la necessitat de plantejar alternatives es cas que es vulgui penalitzar completament la prostitució. Tot i això, va seguir defensant que d'aquesta manera "es podria perseguir millor", tot equiparant-ho a activitats delictives penades com els robatoris o bé comparant-ho amb el moment en què es va prohibir el treball infantil. En tot cas, Valls va mostrar-se en contra que es pugui considerar el sexe de pagament com una activitat professional i regular-la a tots els efectes.

Al final del ple, pel grup de Junts per la Seu, el vicealcalde urgellenc Jordi Fàbrega hi va afegir que considera que la moció no tenia un caràcter local sinó que el seu objectiu principal era donar suport a la llei que impulsen actualment el PSOE i Unides Podem, la qual, recorda, "ara per ara no té els suports necessaris per tirar endavant". En aquest sentit, Fàbrega va lamentar que des de Compromís "sempre es queixen que es presentin mocions que no són de la Seu, i ara presenten una proposta que no és de la Seu", i creu que la prova que és un text d'àmbit estatal és que no han acceptat afegir-hi transaccions. Per això, creu que l'objectiu essencial de la presentació de la proposta era "poder dir a Madrid que ho han demanat molts ajuntaments", i entén que la Seu "no ha d'entrar en aquest joc en un tema tan sensible com és aquest". Pel que fa justament al tema de debat, el també diputat al Parlament remarca que "a Europa hi ha països que ho han il·legalitzat i després han vist que això generava molts problemes, mentre que en canvi països que ho han regulat d'alguna manera ho han tingut més fàcil per controlar-ho".

Mostrar formulari de contacte