Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu d'Urgell desestima una moció sobre l'inici de la reforma de Cal Pensament

El ple de la Seu d'Urgell desestima una moció sobre l'inici de la reforma de Cal Pensament

La proposta, presentada per Junts i transaccionada per ERC, rep 8 vots en contra, 7 a favor i 2 abstencions. Divisió d'opinions entre els grups municipals sobre les polítiques d'habitatge de l'actual legislatura i de l'anterior

Recreació en 3D del projecte de rehabilitació de Cal Pensament per fer-hi pisos públics de lloguer i un espai cultural
Recreació en 3D del projecte de rehabilitació de Cal Pensament per fer-hi pisos públics de lloguer i un espai cultural
13/06/2024 18:40

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha desestimat aquest dimecres una moció referent a l'inici de les obres de reforma de l'edifici de Cal Pensament, llegat en usdefruit a la ciutat per Joan Obiols Cordellana. La proposta, presentada per Junts i transaccionada amb ERC, ha rebut 8 vots en contra, de l'equip de govern (Compromís), i 7 a favor. La CUP es va abstenir. 

En l'exposició de motius, el portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, va exposar que els problemes amb l'habitatge a la Seu persisteixen i "són prou coneguts" i, per això, demanen que s'avanci en dos projectes sobre els quals quals ja es van iniciar els tràmits la legislatura passada com són l'edifici del carrer Iglesias Navarri, adquirit per la Fundació Hàbitat 3, i el cèntric bloc de Cal Pensament. Sobre aquest segon cas, Fàbrega va dir que ara fa nou mesos es va parlar de "començar amb la màxima brevetat possible" i que, tot i que s'ha seguit avançant en els tràmits i que en aquest temps s'ha aconseguit una subvenció de l'Agència Catalana de l'Habitatge, a més de fer estudis per possibles canvis, "va passant el temps" i de moment no s'ha començat les obres.

Per això, la moció demanava redactar els projectes executius per, quan hi hagi els diners, començar l’execució tant dels pisos com de l’espai cultural i d'exposicions, als baixos de l'edifici, que va proposar aquesta legislatura passada el llavors regidor de Cultura, Carlos Guàrdia, i que de retruc ha de permetre convertir la Sala La Cuina en un obrador perquè artesans locals hi donin a conèixer els seus productes alimentaris.

De la seva part, el portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, va abundar en aquest objectiu que en el projecte s'hi tingui en compte tant els pisos de lloguer assequible com la previsió de destinar-ne un a usuaris de salut mental i la creació d'una nova sala cultural i d'exposicions als baixos.

En la resposta per part de l'equip de govern, el regidor d'Habitatge, Jordi Mas, es va mostrar "sorprès" per la moció perquè, segons afirma, al llarg d'aquests mesos han anat informant dels tràmits i en cap moment se'ls ha preguntat des dels grups de l'oposició per com estava el projecte. Alhora, va lamentar que en l'exposició de motius es fes referència a les accions fetes per l'anterior equip de govern perquè considera que són qüestionables. En una extensa intervenció, entre d'altres punts, Mas va assegurar que quan van entrar a l'equip de govern es van trobar "amb 11 pisos que abans eren de la Generalitat i des del 2021 es van passar a gestionar per l’Ajuntament, cosa que ha portat a un dèficit que el 2022 era de 27.000E i en el que va d’any és de 14.000€, fruit en part d'inquilins que no paguen, i que "és una càrrega que abans no existia" i sobre la qual la mateixa Agència Catalana de l'Habitatge s'ha mostrat sorpresa, perquè és una competència de la Generalitat i "no cal que ho gestionem des de l’Ajuntament".

El regidor també va qüestionar la línia de contractes amb particulars per augmentar el parc de lloguer social, en què l'ajuntament es compromet a pagar si no ho fa l'inquilí, i va afirmar que amb els pisos de la SAREB "no s’havia exercit en cap cas el dret de tempteig". En la mateixa línia, va lamentar que no s'hagi resolt encara el solar buit de Cal Gispert al carrer Major i la no presentació a una convocatòria que va fer l’Incasòl per la compra de pisos de la SAREB que es posaven a disposició dels ajuntaments. I sobre el conveni amb Hàbitat 3, que va de 2021 a 2025, sosté que en els dos primers anys no es van comprar els sis pisos anunciats.

I pel que fa a l'actual legislatura, Jordi Mas ha reivindicat que de moment s'ha fet tres convocatòries d’ajut al lloguer per a diferents franges d'edat "amb un servei superior", s'ha adquirit per dret de tempteig un pis de 110 m2 per acollir gent en situació vulnerable i s'ha assignat "més pressupost que mai" a la compra d'habitatge, amb 650.000 € destinats especialment a planificar l'impuls de pisos amb lloguer assequible al centre històric. Alhora, es vol mirar de resoldre la parcel·la Cal Gispert mitjançant l'adquisició o l'expropiació, i negociar la compra d’un bloc de 10 pisos a l’avinguda Salòria amb el suport de la Direcció General de Polítiques de Muntanya. Sobre tot plegat, va subratllar que "tot això s'ha explicat a les comissions informatives". També s'ha referit a les negociacions per donar sortida als pisos de la plaça d'Europa i a les reunions amb l'Incasòl per desenvolupar-ne a l'Horta del Valira, entre d'altres punts.

I pel que fa específicament al tema de la moció, Cal Pensament, el responsable d'Habitatge va adduir que l'expedient ha anat més lent del previst perquè per aprovar-se cal que tres organismes els donin el vist i plau i que en aquesta tramitació els han demanat aclariments sobre temes com les superfícies, els annexos i la tipologia dels pisos. Paral·lelament, s'ha aprofitat aquest temps per demanar una subvenció, de 267.000€, que es va rebre al desembre, i s'ha encarregat a una empresa especialitzada els estudis de càrrega, a més d'analitzar si es pot fer pisos petits perquè n'hi pugui haver 12 en lloc de 10, tenint en compte que l'equip de govern els vol destinar bàsicament a "emancipació juvenil. Mas conclou que el projecte aprovat per l'anterior equip de govern ara fa un any, just després de les eleccions, era "un nyap", perquè contenia diversos errors que han detectat els altres organismes competents, i que per això l'han hagut de redefinir.

Per part de la CUP, Núria Valls va matisar que no estaven en contra de tots els punts de la moció però sí del preàmbul, perquè consideren que mostra "una preocupació per l'habitatge que quan Junts i ERC han estat al govern municipal no han tingut". A més a més, Valls recorda que el seu grup sempre s'ha mostrat en contra de l'acord amb Hàbitat 3 perquè és una fundació privada i no la veuen com una bona opció, alhora que afirmen que "la legislatura anterior no es va invertir ni un euro" a comprar habitatge, mentre que "enguany hi ha 650.000 euros fruit de la negociació que hem fet amb l’equip de govern" i ara volen "treballar perquè s’executin". La regidora hi afegia que "els ajuts a propietaris són diners públics que acaben a les mans dels propietaris i no solucionen el problema de fons". I sobre la transacció d'ERC, creuen que si es fa un obrador  La proposta de tenir un obrador a la Cuina per exposar productes del territori, potser és més necessari que els productors el puguin fer servir de forma quotidiana, en lloc d’exposar.

Sobre la resposta de l'equip de govern, Jordi Fàbrega va qüestionar el to emprat, perquè creu que han fet "d'oposició de l'oposició", i va lamentar especialment que s'hagi qüestionat públicament en un plenari la tasca de tècnics municipals. Els altres dos grups de l'oposició, ERC i la CUP, també van retreure aquestes referències a treballadors de la casa i van reclamar al govern municipal que se'ls deixi al marge de les discussions polítiques. I pel que fa estrictament a la tasca feta fins ara, Fàbrega en conclou que "hi ha hagut moltes reunions de l’actual govern, però molt poques realitats, més enllà de la compra d'un pis ocupat, on s'hi ha posat la família que l'havia ocupat". En aquest sentit, el portaveu de Junts ha volgut recordar que "ara fa un any l’alcalde va dir que farien 900 pisos" i que "tenen tres anys per complir-ho". De la seva part, Francesc Viaplana va defensar el fet que la legislatura passada se centrés els esforços en Cal Pensament i en l'acord amb Hàbitat 3 perquè ho veien com la manera més ràpida i efectiva d'aconseguir pisos públics amb lloguer assequible, i hi afegia que ja saben que sovint els tràmits a l'administració són lents, per la qual cosa ha dit que desitja "sort" a l'actual equip de govern en l'objectiu de generar l'habitatge públic anunciat. I sobre Hàbitat 3, va dir que "hi ha ajuntaments que n'estan molt contents" i que la veuen com una bona opció. 

Sobre tot plegat, Jordi Mas va concloure que "el més important és que s’està parlant d’habitatge i que s’ha vist el posicionament dels grups", i va defensar que "la gent de la Seu va decidir que nosaltres governéssim" i que l'important al final "no és el to, sinó el fons". Per això, Mas va expressar el desig que "tant de bo fem el màxim de coses per l’habitatge, i d’aquí a tres anys la gent decidirà, com ho van fer l’any passat, perquè això és la democràcia".

Mostrar formulari de contacte