El ple de Peramola debat l'ús públic dels camins
Compromís veu "tractes de favor" pel que fa a l'obertura o tancament d'aquests passos. L'equip de govern respon que el cas concret denunciat per l'oposició és en una finca particular i no és considerat com un camí d'accés públic
El regidor de Compromís a l'Ajuntament de Peramola, Toni Mas, ha exigit al consistori que garanteixi "el respecte per l'ús públic dels camins". El consistori celebra aquest dilluns al vespre un plenari en què s'ha de debatre, a proposta de Mas, tant aquesta qüestió com la necessitat que l'arquitecte municipal sigui un professional competent.
Concretament, el portaveu del grup socialista a Peramola ha interpel·lat l'ajuntament mitjançant un recurs al punt número 5 del ple extraordinari que va tenir lloc el 15 de juliol passat i que feia referència, assegura, al "tancament d'un camí". Toni Mas ha afirmat que en d'altres ocasions ja ha "reiterat davant l'Ajuntament i el Jutjat" que "no es pot fer ús d’informes realitzats per arquitectes municipals o tècnics i funcionaris no competents per mirar de legitimar actes d’interessos urbanístics privats i menys encara mirar de legitimar els mateixos pel ple del Consistori".
Mas creu que "el problema és que des d'alguns ajuntaments no s'ha impedit que això passés sinó que s'ha facilitat, ja sigui per inacció o bé refusant-ho", i conclou que "això porta problemes pel que fa a la mobilitat i fins i tot amb un dret constitucional com és l'accés de tothom a la natura". El regidor peramolí assegura que també hi ha "casos concrets a Oliana" i creu que a aquesta situació hi ajuda el fet que en aquests consistoris hi hagi "funcionaris en fals, com a interins".
Camí creat per treure fusta d'una finca privada
L'alcalde en funcions de Peramola, Joan Puig, ha rebatut les acusacions del regidor de Compromís i ha concretat que el camí al qual fa referència l'oposició al plenari és un camí particular i que "està fet dins d'un Pla Tècnic Forestal"; és a dir, que es va habilitar expressament "per treure arbres i unes tones de fusta" d'una finca que no és pública sinó privada. De cara al moment en què s'acabin aquests treballs, el propietari ha demanat tornar a tancar aquest camí, que forma part únicament de la seva finca. Per Puig, això "és molt fàcil d'entendre i de demostrar. que aquest camí no té cap necessitat de ser públic". Alhora, hi afegeix que dins de l'equip de govern hi ha un regidor que és enginyer agrònom, cosa que ha facilitat la correcta tramitació.
Puig conclou que en el cas concret denunciat per Compromís X Peramola "no hi pot haver conflicte" perquè la propietat del terreny és molt clara, per la qual cosa veu "evident" que s'ha de desestimar aquesta exigència. A tot plegat, l'equip de govern de Peramola hi afegeix el fet que "aquests camins en cap moment no han estat al registre de la propietat, i no s'ha aportat cap documentació ni que ho demostri ni que ho anul·li".
A més a més, tot i remarcar el caràcter privat d'aquest camí, Joan Puig ha assegurat que si fes falta, en situacions de necessitat com poden ser la d'extingir un incendi, el camí estarà accessible a mitjans públics. I que en la resta de casos, "com poden ser visitants que hi van per practicar-hi la caça o bé per buscar bolets, és lògic que el propietari no vulgui que entrin a la seva finca, que és una finca particular". Aquesta legislatura, l'Ajuntament de Peramola està format per 6 regidors de la llista Units per Peramola-AM i un de Compromís.
Compromís reclama que es cobreixi la plaça d'arquitecte
En el comunicat enviat per Compromís X Pirineu, el grup comarcal apuntava aquest dilluns que vol portar aquesta qüestió a d'altres ajuntaments alturgellencs perquè, segons afirma, veu "tractes de favor en assumptes urbanístics" i els seus regidors "exigeixen que prevalgui la llei damunt els interessos personals". Paral·lelament, volen "instar el Consell Comarcal a posar tots els mitjans possibles per cobrir la plaça d'arquitecte, actualment deserta".
Compromís opina que "els ajuntaments necessiten informes tècnics per prendre decisions en temes urbanístics" en aspectes com ara "un permís per construir o reformar, un canvi d'ús d'un edifici, marcar els límits d'una finca o preservar zones destinades a ús públic", i que "han de complir la llei urbanística i fer-la complir a tothom per igual, i com a garantia d'aquest principi d'actuació fonamenten les seves decisions en informes tècnics" que, hi afegeixen, "haurien d'elaborar professionals competents i imparcials". Al respecte, critiquen el fet que "el Consell Comarcal continua sense arquitecte comarcal" i, alhora, acusen "alguns ajuntaments", sense concretar quins, de "desenvolupar la picaresca de demanar informes a professionals tècnics que escriuran el que ells volen". El comunicat de Compromís acaba afirmant que "els nostres pobles necessiten alcaldes i regidors rigorosos en el compliment de la llei i que es dediquin a la política per millorar els pobles i no per afavorir a un quants".