Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El poblat iber de Bolvir es promocionarà amb paquets turístics

El poblat iber de Bolvir es promocionarà amb paquets turístics

El Museu d'Arqueologia de Catalunya i l'Agència Catalana del Patrimoni impulsen la divulgació de 17 jaciments del país. També s'han creat guies per donar a conèixer aquest llegat de manera lúdica
Jaciment íber de Bolvir (Foto: ACN)
29/09/2016 12:20

Conèixer els jaciments ibers catalans d'entre els segles VI i I aC serà a partir d'ara més fàcil gràcies a la posada en marxa de 17 experiències turístico-culturals i una col·lecció de guies de visita. Aquest nou producte inclou, a l'Alt Pirineu, el poblat iber de Bolvir, el més ben documentat de les comarques de muntanya.

En primer lloc, s'han creat disset productes turístics que combinen les visites al patrimoni arqueològic amb experiències turístiques relacionades amb el món literari, gastronòmic i natural. Els productes es presenten com a rutes d'un a tres dies de durada i es poden realitzar en família, en parella, sol o en grup. A més a més de la Cerdanya, les rutes contemplen diversos jaciments d'Osona, Girona, Lleida, el Bages, el Penedès, les Terres de l'Ebre i l'àrea metropolitana de Barcelona. D'altra banda, la primavera del 2017 també es publicarà una col·lecció de guies dels pobles ibers que difonen el coneixement d'una manera més lúdica.

El projecte s'emmarca en les accions sobre el territori que impulsen el Museu d'Arqueologia de Catalunya i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i busca principalment impulsar el coneixement del patrimoni ibèric català en un moment d'expansió de la ruta, amb la incorporació els darrers anys de nous jaciments.

La proposta rep el nom 'Escapa't a la Ruta dels Ibers!' i consisteix en disset productes turístics que volen acostar el patrimoni arqueològic, dinamitzar l'activitat econòmica del territori, actuar com a generador de recursos fora de les zones turístiques convencionals i dinamitzar els centres arqueològics. El director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, ha explicat a l'ACN que amb això es vol "canviar la percepció" que es té dels jaciments ibers aconseguint atraure més públic i fer-ho de manera continuada.

Rueda hi ha afegit que són propostes que es dirigeixen a un sector a partir dels 20 anys, que tingui un interès per conèixer aquest passat arqueològic i que ho vulgui fer gaudint de dos o tres dies d'activitats. Ha afirmat també que els paquets incorporen pernoctacions en llocs singulars com pot ser una casa de pagès o un equipament rural.

Algunes de les propostes són la descoberta dels jaciments ibèrics El Turó del Montgròs (El Brull), El Casol de Puigcastellet (Folgueroles) i L'Esquerda (Roda de Ter) a Osona amb globus aeroestàtic; la ciutat ibèrica d'Ullastret o els jaciments de la Costa Brava a Girona a través del camí de Ronda; un recorregut per les terres on es produeix vi i la DO Costers del Segre passejant per la fortalesa ibèrica d'Arbeca (Les Garrigues); una sortida en caiac amb visites als jaciments de La Ciutadella de Calafell (Baix Penedès) i Darró (Vilanova i la Geltrú) o fer esquí i raquetes visitants els jaciments de la Cerdanya, entre d'altres.

Guies dels pobles

Un altre dels elements en l'estratègia d'impuls de la Ruta dels Ibers són les guies dels pobles ibers en la que han participat diversos periodistes. Aquestes publicacions tenen per objectiu difondre la informació que ha atorgat la recerca arqueològica dels darrers anys i que ha permès aprofundir en diversos aspectes de la cultura ibera com l'organització social, econòmica i els rituals religiosos, entre d'altres.

Cada guia està dedicada a un poblat i també incorpora informació sobre el material extret de les excavacions que es conserva en els jaciments i equipaments culturals del territori. Rueda ha dit que a través d'aquestes guies es vol donar la informació amb un llenguatge més lúdic que permeti arribar més fàcilment als lectors. Amb aquesta guia, el visitant podrà obtenir informació complementària a la seva visita.

Mostrar formulari de contacte