Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El poble pallarès d'Arcalís recupera la seva història amb murals a les façanes

El poble pallarès d'Arcalís recupera la seva història amb murals a les façanes

Les pintures les ha impulsat l'artista Xavi Pedemonte, veí del poble, i recorden fets i personatges com ara els antics bandolers, l'últim campaner i els animals fent feines del camp

Xavi Pedemonte, amb un dels nous murals que ha creat al poble d'Arcalís (Foto: ACN)
Xavi Pedemonte, amb un dels nous murals que ha creat al poble d'Arcalís (Foto: ACN)
28/11/2018 12:55

El poble d'Arcalís, al Pallars Sobirà, recupera una part de la seva història mitjançant uns nous murals que des d'ara decoren el nucli. Les pintures són obra de l'artista Xavi Pedemonte, veí del poble.

En un dels murals s'hi pot llegir 'Arcalís, terra de bandolers', perquè s'hi recorda la història del Lliser d'Arcalís, un lladre de camí ral que era cap d'un grup de bandolers que, encara a final del segle XIX, assaltava els traginers i comerciants que arribaven al Pallars. A aquest mural s'hi sumen una desena més. Pedemonte ha explicat a l'ACN que aquestes pintures volen reivindicar la memòria històrica del poble. Així, per exemple, a pocs metres del mural dels bandolers n'hi ha un d'una fotografia antiga que mostra com era el poble ara fa més de 40 anys i un altre d'animals fent feines al camp.

Els veïns del poble estan contents amb aquestes pintures, perquè els "traslladen a temps passats, quan a casa traginaven l'herba amb animals i batien el blat a l'era". La pintura d'una foto antiga del carrer d'Arcalís recorda a una de les veïnes, la Maria, com eren els antics carrers del poble.

Xavi Pedemonte ha explicat que les intervencions artístiques al carrer que ell fa tenen la voluntat de "transformar els espais i integrar parets de formigó enmig de pobles de pedra". Amb la representació de fotografies antigues, Pedemonte ha trobat "un camí amb el qual la gent s'identifica fàcilment", perquè s'hi recorda moments, tradicions o veïns del poble que ja no hi són. Un d'aquests casos és el mural dedicat a l'últim campaner d'Estac. És un homenatge al padrí de Casa Miquel, qui va ser el darrer campaner d'aquest poble. És un mural de grans dimensions, com el dedicat a l'Angeleta a Vilamur. Aquest darrer vol mostrar el valor de la zona i un dels seus grans patrimonis: el paisatge, la gent que el cuida i els animals com les vaques. La voluntat de Pedemonte és transformar l'espai visualment i crear consciència.

Altres murals que hi ha pintats al poble són de la fauna característica de la zona com una salamandra, un isard o un voltor. També ha convertit parets de formigó en parets de pedra i boscos d'arbres. Finalment, Pedemonte defensa les pintures murals i recorda que "no tot no són pintades al metro", per tal de demanar que no s'estigmatitzi aquest art ni se'l relacioni amb els qui recorren a la violència per dur-lo a terme.

Mostrar formulari de contacte