Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pont i Aqüeducte de Boixadera, declarat Bé Cultural d'Interès Local

El Pont i Aqüeducte de Boixadera, declarat Bé Cultural d'Interès Local

L'estructura, única a la comarca, combina un pont medieval amb una conducció d'aigua construïda l'any 1927 L'element patrimonial està situat a la vall de Cabó
Cabó - Pont i Aqüeducte de Boixadera
15/01/2015 16:31

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha acordat la declaració del Pont i Aqüeducte de Boixadera, situat a la vall de Cabó, com a Bé Cultural d’Interès Local, d’acord amb les competències que la Llei de Patrimoni Cultural Català atorga als consells comarcals en relació als municipis inferiors a 5.000 habitants.

El Pont i Aqüeducte de Boixadera és una construcció singular que integra en una sola estructura dos elements. El pont en qüestió té un sol ull en arc de mig punt rebaixat i un parament format per lloses de pedra calcària sense desbastar, amb una disposició absolutament irregular. Això l'allunya de les modalitats constructives d’època medieval i el situa en un horitzó cronològic de l’edat moderna o potser fins i tot posterior, com la major part dels ponts de pedra de la comarca que han sobreviscut a segles d’aiguats i d'altres esdeveniments destructius.

L’observació dels paraments constructius del pont informen que originàriament havia tingut un perfil tradicional en esquena d’ase. Aquest perfil del primitiu pont hauria estat modificada cap a 1927 per construir un aqüeducte per sobre. Aquesta nova estructura aixecada a cavall del pont antic obeïa a la necessitat que l’aigua, que movia un molí fariner aigües amunt, pogués canviar de riba per ser aprofitada per una petita central hidroelèctrica, construïda per aquells anys a la riba oposada del riu de Cabó.

L’informe de declaració de Bé Cultural d’Interès Local destaca l’excepcionalitat de l’estructura pel fet d’integrar en un sol element pont i aqüeducte, ja que no es troben conjunts similars a la resta de l’Alt Urgell. També destaca els valors paisatgístics que integren el conjunt en el paisatge de ribera del riu de Cabó.

Mostrar formulari de contacte