Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El preu dels carburants a Andorra pujarà entre el 2,5% i el 3,3% a causa de la 'taxa verda'

El preu dels carburants a Andorra pujarà entre el 2,5% i el 3,3% a causa de la 'taxa verda'

Els importadors i les benzineres creuen que la mesura és inoportuna en el moment actual i temen que pot comportar un descens de vendes, a més de la pèrdua d'un dels al·licients turístics del Principat. El sector defensava que la mesura s'ajornés, com a mínim, fins d'aquí a un any
Andorra la Vella
03/01/2022 19:50

Andorra perdrà competitivitat aquest 2022 pel que fa al preu de venda de carburants (principalment benzina i gasoil d'automoció), a causa de l'aplicació de la nova 'taxa verda' imposada per l'executiu andorrà, que penalitzarà les benzineres. Segons l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (ASIDCA), l'impost no es notarà en la comercialització aquest començament d'any, perquè les estacions encara funcionen amb els estocs de les darreres setmanes, però calculen que a curt termini pot comportar un increment de preu d'entre el 2,5% (benzina) i el 3,3% (gasoil). Un fet que s'afegeix al fort increment que ja hi ha hagut els darrers mesos a causa de l'encariment general del petroli a escala internacional.

El gremi que representa les benzineres augura que la nova situació els pot comportar un significatiu descens de vendes, que s'afegiria al que ja han patit aquest 2021 i que xifren al voltant del 20%, en un any en què -com al 2020- Andorra encara s'ha vist afectada per les restriccions de mobilitat a Catalunya i a França. Consultat per El Periòdic, el president d'ASIDCA, David Porqueres, ha dit que precisament el que més els preocupa no és l'augment de preu sinó "l'efecte psicològic" que això pot tenir en els clients dels països veïns, perquè pot provocar que molts d'ells ja no vegin tan atractiu venir de manera freqüent al Principat per omplir el dipòsit.

Porqueres ha matisat que estan d'acord amb la idea de la taxa de "posar un impost a les energies més brutes per fer projectes de noves tecnologies", però veu totalment inoportú "el moment, i com ho fan". D'una banda, per l'augment general de preus dels darrers mesos. I de l'altra, perquè a Espanya i França les taxes sobre el carburant han quedat congelades i els seus governs fins i tot anuncien la creació de "xecs energia" per ajudar els col·lectius més afectats per la crisi energètica. A tot plegat hi afegeixen l'argument que d'altres països han tret dels pressupostos de l’Estat els diners necessaris per finançar projectes com el bus gratuït, en comptes de penalitzar els conductors. El gremi defensava que l'entrada en vigor de la taxa s'ajornés, com a mínim, fins a l'1 de gener de 2023. Fins i tot van impulsar una recollida de signatures que va tenir molt bona resposta ciutadana.

A més a més, ASIDCA adverteix que l'augment de preu pot restar atractiu a Andorra com a destí turístic, perquè adquirir la benzina a bon preu és també, i des de fa anys, un dels al·licients per visitar el país. Sobretot per als visitants de proximitat, que són el gruix principal dels turistes. En aquest sentit, asseguren que al voltant del 80% del carburant que despatxen les benzineres andorranes el consumeixen clients de fora del Principat. I conclouen que tenen dubtes que ara mateix, com a país, Andorra "es pugui permetre el luxe" que en el "subconscient" dels visitants s'hi instal·li la idea que ja no paga la pena anar-hi a omplir el dipòsit.

Mostrar formulari de contacte