El Procicat aprova l'àmbit comarcal pel confinament i l'ampliació d'horaris de la restauració
El Govern eliminarà dilluns vinent el tancament per municipis, mesura que ha estat rebutjada especialment al Pirineu. Bars i restaurants podran obrir fins a 2/4 d'11 a la franja de matí i fins a 2/4 de 5 a la de migdia, i es permet la reobertura d'equipaments esportius amb una cabuda màxima del 30%
Els responsables del pla Procicat -els departaments de Salut i d'Interior- han comunicat aquest dijous que a partir de dilluns vinent, 8 de febrer, l'actual confinament per prevenir la COVID-19 passarà a ser comarcal. Tot i que es mantindrà aquesta limitació els set dies de la setmana (quan a la tardor només s'aplicava de divendres a diumenge), el Govern ha donat resposta finalment a la petició d'acabar amb el confinament per municipis, una restricció que ha estat criticada especialment des de les comarques del Pirineu, perquè els ens locals consideren que no tenia cap sentit en zones amb molt poca densitat de població i que no influeix gens en la contenció de la pandèmia.
En la compareixença d'aquest dijous, també s'ha anunciat que es flexibilitza els horaris d'obertura de bars i restaurants, que podran estar en funcionament una hora més tant al matí com a la tarda, malgrat que es manté el tancament dels locals al vespre i la nit, quan només poden oferir menjar per emportar. Concretament, des de dilluns els establiments de restauració podran obrir tres hores a l'hora d'esmorzar, al matí (07.30-10.30), i tres hores i mitja a la franja de dinars, al migdia (13.00-16.30). Les reunions de grups segueixen limitades a un màxim de 6 persones i de dues bombolles de convivència.
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit que la incidència del coronavirus es manté alta i que ara s'hi afegeix l'aparició de noves variants, però ha reconegut que els darrers dies hi ha una tendència a la baixa i que cal "donar una mica d'aire" a alguns dels sectors més afectats per les restriccions, com ara la restauració i l'esport.
Pel que fa justament a aquest segon àmbit, Ramentol ha anunciat que aquesta setmana vinent es podrà reobrir els equipaments esportius, amb una cabuda màxima del 30% i un màxim de 6 persones a cada activitat. Alhora, es recuperarà una part de les competicions d'àmbit català; concretament, les que donen accés a torneigs estatals. Això afecta uns 4.600 esportistes.
Pel que fa al comerç, es mantindrà el tancament dels comerços considerats no essencials durant el cap de setmana (dissabte i diumenge). Tot i això, el Procicat ha acordat considerar les llibreries com a equipament cultural essencial i, per tant, podran obrir de dilluns a dissabte.
Una altra novetat és que, pel que fa a les universitats, es començarà a recuperar parcialment l'activitat presencial. En canvi, una de les mesures en què no hi ha canvis és en el toc de queda nocturn, que seguirà sent entre les 10 de la nit i les 6 del matí.
Salut descarta un pla de reobertura a curt termini
Pel que fa a la situació sanitària actual, Marc Ramentol ha afirmat que aquest dijous mateix han constatat "la primera davallada significativa de casos des que van començar a créixer abans de Nadal" i que també s'ha començat a reduir l'ocupació de llits d'UCI.
Ramentol conclou que "estem començant a deixar enrere el pic de pressió assistencial de la tercera onada", però demana a la població mantenir la precaució, tenint en compte que es ve d'unes setmanes de fort augment de casos. Per això, es manté el gruix de les restriccions, però amb diverses flexibilitzacions, si bé des de Salut han reiterat que "amb les circumstàncies actuals" no es plantegen encara "un pla de reobertura o de desescalada", perquè veuen necessari "un control dia a dia de l'evolució de la pandèmia".