Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El programa Esport Blanc Escolar beneficiarà enguany 2.400 alumnes de totes les escoles del Pirineu

El programa Esport Blanc Escolar beneficiarà enguany 2.400 alumnes de totes les escoles del Pirineu

La iniciativa del Govern vol promocionar i popularitzar els esports d'hivern entre l’alumnat de 3r i 4t de primària, així com oferir als joves l’oportunitat de conèixer i aprendre en el propi entorn
Alumnes de l’Escola Arrels fent les primeres sessions d'esquí de fons a l'estació de Tuixent-La Vansa (Foto: Consell Esportiu del Solsonès)
19/01/2023 18:50

La desena edició del programa Esport Blanc Escolar (EBE) de promoció dels esports d’hivern a l’alumnat de 3r i 4t de primària al Pirineu català ja està en marxa. En els propers tres mesos, la iniciativa aproparà els esports de neu i els seus valors a prop de 2.400 alumnes de 63 centres educatius públics i concertats d'un total de 9 comarques. 

La proposta conjunta de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, el Departament de la Presidència i el Departament d’Educació comptarà concretament amb escoles de l'Alt Urgell (8), l'Alta Ribagorça (2), el Berguedà (19), la Cerdanya (8), el Pallars Jussà (4), el Pallars Sobirà (3), el Ripollès (10), el Solsonès (5) i la Val d'Aran (4). 

Diverses estacions de muntanya ja han acollit les primeres activitats del programa i en els propers dies s’hi aniran incorporant tots els centres als quals se'ls ofereix sessions d’esquí alpí, esquí de fons i surf de neu. El programa preveu entre sis i vuit sessions esportives i educatives. 

Al llarg de les deu edicions d'Esport Blanc Escolar, comptant el curs actual, més de 8.500 nens i nenes de centres educatius hauran pogut practicar diverses modalitats esportives d'esports d'hivern gràcies a la proposta.

Iniciació i coneixement dels esports d'hivern

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2012-2022, el programa Esport Blanc Escolar té com a objectiu impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern en les seves diferents modalitats a la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques.

L’EBE s’emmarca en l’aposta d’Esportcat per l’esport circular, on es parteix de la promoció esportiva entre els més petits per ajudar a crear una base que nodreixi les següents etapes formatives fins arribar a l’elit, l’última fase, que a la vegada serveix de mirall per a la mainada. D’aquesta manera, totes les etapes es retroalimenten. L’altra finalitat és instar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les muntanyes amb la complicitat del personal docent dels centres educatius i dels tècnics d’esport.

Formació sobre Esport Blanc Escolar

El Departament d’Educació considera un valor que aquesta activitat s’abordi de manera transversal amb altres àmbits del currículum, i incorpori aspectes de coneixement del medi, de llengua i de valors. Una de les accions que ha promogut el Departament d'Educació aquest curs ha estat la formació "Esport Blanc Escolar, una oportunitat per treballar de forma global" per tal de donar més eines a les persones docents dels centres adherits al programa perquè la iniciativa sigui l'eix al voltant del qual es vertebrin aprenentatges globalitzats i en context per promoure aprenentatges significatius i vivencials per a tot l'alumnat participant. La formació també ha esdevingut en un espai de trobada per als mestres i els ha permès conèixer altres maneres d'enfocar i de gestionar el programa amb el professorat, l'alumnat i les seves famílies.

Des del curs 2013-2014

L’EBE, que va néixer el curs 2013-14 amb només 142 alumnes, està integrada al programa d’educació física. Es realitza en horari lectiu i consta de 6 a 8 sessions, que es duen a terme durant el segon trimestre del curs escolar. Hi ha 2 sessions d’esquí de fons, 2 o 3 d’esquí alpí i 2 o 3 de surf de neu.

Aquest curs també tindrà lloc la jornada Graduació de Neu, una trobada entre totes les escoles del programa EBE per graduar l’alumnat de 4t de primària que hi hagi participat, en la qual es treballen totes les activitats del mateix amb un caire lúdic-competitiu. La jornada tindrà lloc en diverses dates de març i abril.

Col·laboració d’institucions i entitats

Per fer realitat el programa, el Govern de la Generalitat compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els consells esportius del Pirineu, les estacions d’esquí (Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya, Mancomunitat d’Esquí Nòrdic, i estacions de Boí i de Port del Comte), la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), els consells comarcals, les diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, i el Conselh Generau d’Aran.

Premis

L’èxit del programa Esport Blanc Escolar ha comportat que hagi estat premiat en diverses ocasions amb els Snowkidz Award, atorgats cada dos anys per la Federació Internacional d’Esquí. En l’edició de 2020, l’EBE va acabar 5è classificat, per davant de països com el Canadà, Itàlia i França, i molt a prop de potències com els Estats Units (4a) o Finlàndia (2a). A més, el 2018 la jornada de Graduació de Neu va merèixer el quart lloc.

Tota la informació sobre el programa Esport Blanc Escolar, amb documentació i materials de la formació, així com recursos elaborats als centres, es pot trobar a l’espai específic del web de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) del Departament d'Educació i a la pàgina del web de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física.

Mostrar formulari de contacte