El projecte de pressupostos 2024 de la Generalitat preveu una inversió territorialitzada de 44,5 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran, una xifra que representa un increment del 5,3% respecte dels comptes de l'any passat. Una tercera part de l'import, 14,2 milions d'euros, es destinarà a la conservació i millora de diverses carreteres, tot i que aquesta partida també inclou actuacions com ara la nova via ciclista paral·lela a la C-13 entre Sort i Rialp. En infraestructures, també es destina 3 milions en conjunt per a la línia de tren de la Pobla de Segur i l'Aeroport Andorra-la Seu.
Un altre gruix important de les inversions específiques al Pirineu és la d'"actuacions mediambientals", un capítol en què s'incrementa la partida en més del 50% i s'arriba a 7,7 MEUR, mentre que l'any passat la xifra era de 4,9 milions. Bona part d'aquestes actuacions seran al Pallars Sobirà i, especialment, al Parc Natural de l'Alt Pirineu. Aquest apartat inclou l'adequació del conjunt edificat de Casa Bringué de Ginestarre (Esterri de Cardós) per al seu funcionament com a alberg de joventut, àrea etnològica i espai formatiu. També es contempla la millora de la pista forestal de Boet a Alins i la reforma del refugi de les Comes de Rubió. Aquesta partida destinada a actuacions vinculades al medi ambient fins i tot supera enguany la dedicada a equipaments turístics, que consta de 7,5 milions, repartits entre les estacions d'esquí i muntanya de La Molina, Boí-Taüll, Espot i Port Ainé i dels seus respectius entorns.
En educació, es preveu destinar 1,7 milions a projectes com les obres de reforma de l'Institut Pere Borrell de Puigcerdà, l'Escola La Closa d'Esterri d'Àneu, l'Institut d'Aran de Vielha o l'Institut de la Pobla de Segur, entre d'altres. Des del govern han detallat que, del total d'inversió territorial, 41 milions d'euros són la inversió real prevista, mentre que 1 milió correspon a transferències de recursos a d'altres administracions i 2,5 milions a romanents d'Infraestructures de Catalunya SA, principalment arribats de fons europeuss Next Generation no executats al 2023 que s'incorporen al pressupost 2024. Amb aquests romanents, es finançaran sobretot més actuacions mediambientals, com ara la reforma del refugi d'Estany Llonch i la rehabilitació de la casa forestal de Boí, del refugi del Pla de la Font i de la Casa del Parc d'Aigüestortes a d'Espot. L'executiu també ha volgut destacar que la inversió per habitant a l'Alt Pirineu i Aran se situarà en 588 euros, molt per sobre de la mitjana de Catalunya, que és de 248.
De moment els comptes tenen el suport del grup de govern (ERC) i del PSC, fruit de l'acord entre els dos partits anunciat aquest dimarts, però segueixen pendents d'aprovació al Parlament, perquè els dos partits no sumen la majoria necessària -tenen 33 diputats cadascun- i necessiten el suport d'alguna altra formació. Per això, Esquerra està intentant ara aconseguir el vistiplau de Junts, que compta amb 32 representants, o bé d'En Comú Podem, que en té 8.
Inversió plurianual de 12,9 milions a l'Alt Urgell
A més de la previsió per al 2024, les obligacions plurianuals compromeses en aquests pressupostos per al període 2025-2027 se situen en els 31,8 milions d’euros. Les partides són especialment altes a l'Alt Urgell (12,9 milions d'euros), el Pallars Jussà (11,5 milions d'euros) i el Pallars Sobirà (5,6 milions d'euros). En l'import compromès per al conjunt del període 2024-2027, s'hi inclou per exemple l'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp (10,8 milions d'euros, dels quals 1,3 milions corresponen al pressupost de 2024).
Més enllà dels imports que els pressupostos preveuen destinar específicament a l'Alt Pirineu i Aran, els comptes d'enguany inclouen partides significatives que tindran un elevat impacte territorial. Entre d'altres, destaca el Fons de Cooperació Local, que destinarà 11,3 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran. Aquesta xifra suposa un increment del 128% respecte del pressupost de l'any passat (5 milions d'euros). La partida, que al conjunt de Catalunya arriba gairebé als 152 milions d'euros, contribueix a millorar el funcionament dels governs locals.
A banda, per a l'Alt Pirineu i Aran es reserven 2,9 milions d'euros per a bestretes del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC); 5,04 milions d'euros per al contracte programa de les polítiques de drets socials amb els ens locals (xifra que representa un increment del 3,4% respecte de l'any anterior), i 2 milions d'euros per a les polítiques d'igualtat i feminismes en l'àmbit local i comarcal (import que suposa un augment del 39%).
Addicionalment, els pressupostos consignen les transferències de 36,7 milions d'euros al Conselh Generau d'Aran, 350.000 euros al Parc del Segre i 150.000 euros al Geoparc del Montsec, entre d'altres. En el marc del Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP), durant l'any 2024 es duran a terme obres de rehabilitació, millora de l'eficiència energètica i instal·lació de plaques fotovoltaiques a la Comissaria de la Seu d'Urgell.