El projecte Gratitud Pallars anima a apadrinar un camí per mantenir viu el llegat dels avantpassats
La iniciativa vol restaurar un tram d'uns 1.000 metres de la ruta del Cinquè Llac, al municipi de la Torre de Capdella
Mantenir viu el llegat dels avantpassats és un dels objectius del projecte Gratitud Pallars, que considera que els antics camins són "un element emblemàtic" que cal conservar i recuperar. L'entitat del Pallars Jussà anima la gent a participar en la campanya "Apadrina un camí", que enguany se centra en el camí de Beranui als Plans, al municipi de la Torre de Capdella. Amb els diners recaptats es preveu que se'n restaurarà un tram d'uns 1.000 metres, tot i que si els fons ho permeten se n'augmentarà la distància. L'acció es farà del 31 de maig al 4 de juny.
Mireia Font, del projecte Gratitud Pallars, ha explicat a l'ACN que "apadrinar un camí suposa vincular-se emocionalment amb el passat i el futur de les muntanyes pirinenques". Així mateix, Font ha especificat que es va encarregar a un tècnic expert que identifiqués els principals problemes que afectaven els camins del recorregut del Cinquè Llac. "A partir d'aquí, cada any, es tria un tram per arranjar-lo", comenta.
Les tasques de recuperar camins per part de Gratitud Pallars van començar l'any 2014 amb la primera edició del camp de treball voluntari de la Universitat de Bergen, que es va destinar a restaurar el camí d'Antist. L'associació Marques de Pastor va finançar una setmana de treball d'un mestre paredaire. Des d'aleshores no s'ha deixat de fer actuacions i ja s'han projectat accions fins al 2027 als diferents municipis per on passa el recorregut del Cinquè Llac (Senterada, Baix Pallars, Sarroca de Bellera, la Pobla de Segur i la Torre de Capdella).
Objectius del projecte Gratitud
El projecte Gratitud té com a objectiu "retornar a la natura, al paisatge i al territori tot el que ens dóna". Així mateix, la iniciativa vol reforçar els vincles entre les persones (locals i visitants) i els valors del territori a través de propostes de protecció de la naturalesa i de recuperació de patrimoni.
El projecte el promouen l'associació Marques de Pastor, el Consorci Leader Pirineu Occidental i voluntaris compromesos amb la recuperació i difusió del patrimoni pirinenc. Marques de Pastor és l'associació que impulsa la proposta ecoturística El Cinquè Llac, una ruta a peu, per etapes, que ressegueix antics camins dels Pallars i l'Alta Ribagorça.