Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El projecte 'Som d'Aquí' localitza i preserva 70 varietats d'hortalisses, 380 de fruiters i 22 de vinya al Pallars Sobirà

El projecte 'Som d'Aquí' localitza i preserva 70 varietats d'hortalisses, 380 de fruiters i 22 de vinya al Pallars Sobirà

El Consell Comarcal ha repartit 900 exemplars de tomateres 'popa de vaca' i 'redona' per tornar a plantar als horts

Planter de tomateres de varietats autòctones del Pallars Sobirà (Foto: ACN/Marta Lluvich)
Planter de tomateres de varietats autòctones del Pallars Sobirà (Foto: ACN/Marta Lluvich)
24/05/2024 20:21

El projecte 'Som d'Aquí' del Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha localitzat i preservat, des de l'any 2008, més de 70 varietats d'hortalisses, 380 de fruiters i 22 de vinya a la comarca. Ara, amb l'objectiu de retornar algunes d'aquestes varietats als horts del Pallars, s'han repartit 900 exemplars de tomateres de les varietats 'popa de vaca' i 'redona'.

La tria d'aquestes dues varietats de tomateres es deu al fet que "han estat a punt de desaparèixer". Per assegurar-ne la preservació, el responsable de la conservació d'aquestes varietats, Job Roig, ha explicat que, a diferència de l'any anterior, les persones que han recollit planter s'han hagut de comprometre a guardar-ne la llavor per sembrar-la l'any vinent.

Per facilitar la tasca als col·laboradors, el Consell Comarcal ha repartit tríptics i ha explicat com extreure les llavors i conservar-les de manera òptima.

Varietats recuperades

Entre les varietats recuperades hi ha el fesol de Roní, el fesol de Tavella torta, l'enciam de Cuberes, l'enciam Negre, el carbassó del Còrrer, arbres fruiters tan emblemàtics com la pera de Cardós, la poma Senyoreta o els prinyons Cascabellicos o les varietats de vinya Parraleta i Rojal.

Accions per valoritzar-les

Durant aquests anys 'Som d'Aquí' ha fet formacions, tastos i altres iniciatives de coneixement i valorització d'aquestes varietats. El projecte preveu iniciar accions divulgatives amb el col·lectiu Slow Food i amb l'escola d'Hoteleria del Pallars, per tal que les noves generacions de cuiners formats a la comarca continuïn la tasca de preservació d'aquestes varietats autòctones a les seves cuines.

Mostrar formulari de contacte