Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El projecte Stars4All emetrà per internet des del Montsec les Llàgrimes de Sant Llorenç

El projecte Stars4All emetrà per internet des del Montsec les Llàgrimes de Sant Llorenç

La nit de dissabte a diumenge, el portal sky-live.tv oferirà per a tot el món les imatges des del Parc Astronòmic. Els experts calculen que es podrà veure un meteor cada cinc minuts
Parc Astronòmic del Montsec
09/08/2017 21:00

El portal d'internet sky-live.tv, especialitzat en retransmissions astronòmiques, emetrà en directe des del Parc Astronòmic del Montsec, a Àger, la pluja d'estels fugaços d'aquesta setmana, coneguda popularment com les 'Llàgrimes de Sant Llorenç'. La retransmissió, amb el suport del projecte europeu Stars4All, durarà 60 minuts i es farà la nit de dissabte a diumenge, concretament a partir de l'inici del 13 d'agost (mitjanit) i fins a la 1 de la matinada.

L'emissió podrà visualitzar-se en el canal de Youtube d'Sky-live i inclourà imatges i comentaris d'experts. La retransmissió també es farà simultàniament des de l'Observatori del Teide, a l'illa de Tenerife, a través d'un altre canal de YouTube però en aquest cas, només amb imatges del cel i sense comentaris ni imatges addicionals. Una darrera opció disponible serà la de Facebook (https://www.facebook.com/skylivetv).

En la distribució de les imatges a través del portal web sky-live.tv hi col·laboraran els centres de supercomputació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, l'Institut d'Astrofísica de les Canàries i el Centre Extremeny de Tecnologies Avançades.

La millor nit d'observació

El fenomen de les 'Llàgrimes de Sant Llorenç', també conegudes com perseids, es desenvolupa enguany entre el 17 de juliol i el 24 d'agost. Els darrers dies ja s'ha pogut veure amb nitidesa des de punts com ara el Cadí, però el seu màxim nivell s'espera la nit de dissabte 12 a diumenge 13, que serà -si hi ha cel serè- el millor moment per a l'observació de la pluja d'estels a Europa.

Malgrat que una Lluna menguant, il·luminada al 70%, apareixerà en la segona meitat de la nit i és possible que provoqui que els observadors es perdin els meteors més febles, els experts creuen que els brillants seguiran oferint un bon espectacle, per a la qual cosa s'aconsella, en qualsevol cas, "situar-se en un lloc obscur, sense contaminació lumínica i amb horitzonts buidats". Es calcula que es podrà veure un meteor cada cinc minuts. Els darrers deu anys la intensitat dels perseids s'ha mantingut alta i més o menys constant, d'entre 70 i 130 meteors/hora.

Què són els estels fugaços?

Els 'estels fugaços' són en realitat petites partícules de pols de diferents grandàries, algunes menors que grans de sorra, que van deixant els estels -o asteroides- al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol. El núvol de partícules resultant (anomenats meteoroides), a causa del "desglaç" produït per la calor solar, es dispersa per l'òrbita del cometa i és travessada cada any per la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol. Durant aquesta trobada, les partícules de pols es desintegren en entrar a gran velocitat en l'atmosfera terrestre, creant els coneguts traços lluminosos que reben el nom científic de meteors.

Stars4All és un projecte finançat pel Programa H2020 de la Unió Europea que té l'objectiu de conscienciar la població sobre l'existència de contaminació lumínica i la importància de prendre mesures per reduir-la. Hi treballen vuit institucions de sis països europeus: les universitats Politècnica i Complutense de Madrid, la de Southampton, CEFRIEL Itàlia, la Xarxa Europea de Crowdfunding, l'escola de negocis ESCP-Europe, l'Institut Leibniz d'Ecologia d'Aigua Dolça i Pesca Continental i l'Institut d'Astrofísica de les Canàries.

Mostrar formulari de contacte