El proper 'Desenterrant el passat' tractarà sobre les fargues i el treball del ferro a la vall de la Vansa i Tuixent
La xerrada anirà a càrrec de l'historiador urgellenc Carles Gascón L'activitat es durà a terme aquest dissabte, 10 d'octubre, a Tuixent
Després de la xerrada sobre les muralles de la Seu d’Urgell i de la sortida al Roc de Rombau, el proper dissabte 10 d’octubre, a les 18.00 h, tindrà lloc la tercera acció del cicle “Desenterrant el passat”, amb la xerrada titulada Les fargues de la vall de la Vansa i Tuixent. El valor del ferro al Pirineu, que serà pronunciada per l’historiador Carles Gascón Chopo al Centre d’Interpretació de Flora del Cadí-Moixeró, a Tuixent.
Des de finals del segle XV, la vall de la Vansa, aleshores domini del capítol dels canonges de la catedral d’Urgell, va experimentar una sèrie de processos innovadors destinats a establir fargues en diversos punts de la vall per aprofitar l’abundància de mineral de ferro a les seves immediacions. Es tractava de fargues hidràuliques, diferents als antics forns de ferro que havien desenvolupat aquestes tasques fins ben avançada l’edat mitjana. La primera farga d’aquestes característiques que tenim documentada és la de Tuixent, establerta l’any 1494, i seria succeïda poc temps després per una nova farga al terme de la Vansa, també del capítol.
En la xerrada també es parlarà de la pressió de l’activitat d’aquestes fargues sobre el medi, bé per l’esgotament progressiu de la mena del ferro com pels processos de desforestació provocats per la necessitat de fusta per fabricar carbó que provocarien a la llarga el tancament de totes dues fargues i l’establiment de la nova farga de Fórnols, ja al segle XVIII, que operava amb ferro arribat d’Andorra i de França.
Totes aquestes qüestions rebran un ampli desenvolupament en la xerrada del proper dissabte a Tuixent, organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut Comarcal d’Estudis de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Josa i Tuixent.