Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El PSC denuncia que el Govern ha retallat a la meitat les indemnitzacions per atacs de fauna salvatge

El PSC denuncia que el Govern ha retallat a la meitat les indemnitzacions per atacs de fauna salvatge

Òscar Ordeig exposa que, mentre que al 2010 es va concedir 67.000 euros, al 2017 no es va arribar als 27.000. Territori addueix que ara hi ha menys atacs denunciats, però el grup socialista reclama que es reconegui totes les agressions d'animals com l'ós i el voltor

Restes d'una euga morta per un dels atacs de l'ós (Conselh Generau d'Aran/arxiu)
Restes d'una euga morta per un dels atacs de l'ós (Conselh Generau d'Aran/arxiu)
08/11/2018 12:30

El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament de Catalunya, Òscar Ordeig, ha denunciat que “la Generalitat ha retallat fins a un 53% les indemnitzacions per atacs de la fauna salvatge a la ramaderia des de 2010”. En resposta a una bateria de preguntes del grup parlamentari socialista, les dades del mateix Departament de Territori i Sostenibilitat, segons Ordeig, "posen de manifest que mentre al 2010 aquests ajuts van ser de gairebé 67.000 euros, al 2017 no arriben als 27.000, dels quals 4.415 euros estan encara pendents de pagament”.

El diputat urgellenc ha explicat que “si bé veiem com les xifres del Departament reflecteixen menys atacs, el cert és que el Govern mateix posa traves administratives per tal que es reconeguin el nombre real d’agressions". En aquest sentit, Ordeig creu que el nombre d'atacs reconeguts per l'administració no es correspon amb el nombre real d'atacs que denuncien públicament els ramaders, "més encara si tenim en compte que la població d’animals salvatges ha augmentat en els darrers anys”. El parlamentari socialista hi afegeix que “només cal veure com al 2017 parlen de només una cinquantena d’atacs, quan només en el que portem d’aquest any ja es registren fins a 82 expedients en tràmit i pendents de resoldre”.

Per això, el PSC reclama que “s’agilitzin els expedients administratius pels atacs de la fauna salvatge contra la ramaderia, sobretot de l’ós, el llop i el voltor, i que es facin efectius els pagaments reals i necessaris”.

En la mateixa línia, Òscar Ordeig ha criticat “la lentitud, dificultats i manca de suport per part del Govern a la ramaderia extensiva per aconseguir aquests ajuts i també els de les Indemnitzacions Compensatòries de Muntanya”. En aquesta qüestió, ha matisat que també en resposta a una de les preguntes parlamentàries del PSC, "el Departament d’Agricultura s’ha compromès a compensar els ramaders de muntanya per la reducció del 48% de la subvenció de 2014”. Ordeig valora que aquest gest “és un pas en el suport al sector", però espera "que no quedi, com passa tant sovint amb aquest Govern, en paper mullat”.

Mostrar formulari de contacte