Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El rebuig a la sentència del TS marca el tercer acte unitari d'alcaldes al Palau de la Generalitat

El rebuig a la sentència del TS marca el tercer acte unitari d'alcaldes al Palau de la Generalitat

El 85% d'ajuntaments catalans ja han aprovat la moció en defensa de l'amnistia als presos polítics i del dret d'autodeterminació. Uns 700 electes han lliurat a Quim Torra el text proposat per l'ACM
29/10/2019 17:55

Més de 700 alcaldes i alcaldesses, de tot el territori català i de diferents sensibilitats polítiques, han mostrat el "rebuig total" a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem contra líders polítics i civils catalans pel referèndum de l’1-O. Els representants de la sobirania popular es van reunir en un acte conjunt al Palau de la Generalitat aquest dissabte passat.

Aquesta era la tercera vegada que es duia a terme una trobada de batlles d'aquesta magnitud a l'edifici del Govern. Les anteriors van ser el 9 de novembre 2014, quan uns 800 alcaldes i alcaldesses van mostrar a Artur Mas el seu suport per a la consulta del 9-N, i el setembre de 2017, quan uns 700 caps municipals van recolzar Carles Puigdemont per al referèndum de l'1-O. Aquesta vegada han estat rebuts per Quim Torra. 

En pocs dies, des que el 14 d'octubre passat es va fer pública la sentència, ja han estat uns 840 els ens locals que han aprovat la moció per condemnar la decisió del TS. D'aquests, quasi 800 són ajuntaments; és a dir, un 85% dels consistoris del país.

A l'Alt Urgell el percentatge encara és més alt perquè ja han aprovat la moció -en molts casos per àmplia majoria- 18 dels 19 municipis de la comarca; i l'únic que falta, les Valls de Valira (governat per ERC-AM), s'hi afegirà probablement al proper ple municipal que convoqui, de manera que es preveu que acabin sent el 100%.

El nou president de l’ACM, Lluís Soler, ha agraït la presència de tots els alcaldes i alcaldesses i ha recordat que era ja la tercera vegada que el món local reclama "poder deixar decidir als ciutadans". Soler lamenta que faci falta fer aquesta mobilització per "dir ben alt i ben clar que posar les urnes i facilitar l’exercici de la democràcia no pot comportar 100 anys de presó". L'alcalde de Deltebre hi afegeix que "donar la veu al poble ha de servir per escoltar la veu d’una ciutadania que ja fa massa temps que demana ser escoltada i a la que ens devem”. Alhora, ha defensat "la transversalitat i pluralitat d’opinions del món local" i que "posar urnes no és un delicte". Per això, Soler exigeix "prou de xafar els nostres drets i llibertats".

Quim Torra, ha animat els alcaldes a "no defallir, ara més que mai”, perquè considera que s'ha arribat a "un moment clau” i només amb la unitat hi haurà "la força suficient per acabar el que vam començar”, tal com "ho reclama el poble de Catalunya".

De la seva part, el president de l’AMI, Josep Maria Cervera, ha denunciat novament la "persecució judicial, que vol convertir els ajuntaments en gestories". L'alcalde del Port de la Selva reivindica el dret a "fer política" i adverteix a l'Estat espanyol que, si no els ho permeten, caldrà "buscar un nou espai on poder-ho fer: l’assemblea d’electes”.

  • Alcaldes de l'Alt Urgell a Barcelona per lliurar la moció contra la sentència (Foto: Jordi Fàbrega)
  • Acte unitari d'alcaldes catalans contra la sentència del Tribunal Suprem

Mostrar formulari de contacte