Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El recompte final de les eleccions al Parlament per la circumscripció de Lleida descarta una part del vot exterior

El recompte final de les eleccions al Parlament per la circumscripció de Lleida descarta una part del vot exterior

Jeannine Abella exposa que la Junta Electoral ha declarat "no escrutable" per "errors formals" un 20% de les paperetes corresponents a residents a l'estranger. El resultat definitiu dóna 51.125 vots a Junts+ Puigdemont, 34.784 al PSC i 27.523 a ERC

Resultats de la circumscripció de Lleida a les eleccions del Parlament publicats el 12-M, abans d'afegir-hi el vot exterior (Gràfics: Gencat)
Resultats de la circumscripció de Lleida a les eleccions del Parlament publicats el 12-M, abans d'afegir-hi el vot exterior (Gràfics: Gencat)
18/05/2024 18:25

La Junta Electoral Provincial de Lleida ha donat per tancat definitivament aquest divendres el recompte de les eleccions al Parlament de diumenge passat, en què a la demarcació han exercit el seu dret de vot 170.726 persones, 7.023 més que als comicis del 2021 i prop de 2.000 més que les xifres provisionals publicades a la nit electoral.

I és que aquesta dada inclou els 1.383 vots emesos per part de gent censada a la demarcació i que resideixen a l'estranger, entre ells un nombre important de residents a Andorra. Tanmateix, aquesta xifra oficial ha estat qüestionada per la formació més votada, Junts+ Puigdemont, que aquest divendres mateix ha assegurat que "un 20% del vot exterior de la demarcació de Lleida que avui s'havia de comptabilitzar ha estat declarat 'no escrutable' per 'errors formals'" per part de la Junta. Així ho ha afirmat la cap de llista de Junts, la pallaresa Jeannine Abella, que considera aquesta anomalia com "una vulneració de drets en tota regla". A aquesta presumpta irregularitat, la reelegida diputada hi afegeix la "del vot exterior que es va demanar en temps i forma i que va arribar tard o que, directament, els peticionaris encara l’estan esperant".

En aquest sentit, les darreres hores la formació sobiranista ha advertit novament de possibles errors, ja siguin accidentals o bé deliberats, en el recompte del vot exterior, tenint en compte que creuen que, si l'escrutini es fa de manera estricta, això podria provocar un canvi en el resultat i fer que el PSC perdés un diputat, dels 42 que ha obtingut, i que aquest passés a Junts, que passaria de 35 a 36 escons. Jeannine Abella conclou que tot plegat posa novament en dubte la qualitat democràtica de l'Estat espanyol. Malgrat això, la també alcaldessa d'Isona i Conca Dellà no ha aclarit si els indicis són suficients per impugnar el resultat.

Pel que fa als resultats definitius dels principals partits, l'acta publicada per la JEP determina oficialment que Junts+ va guanyar les eleccions a la circumscripció de Lleida amb 51.125 vots, que suposen 6.096 més que els que va obtenir al 2021. En segon lloc, el PSC n'ha rebut 34.784 (+10.669), per davant d'ERC, que es queda en 27.523 (-15.147); el PP, amb 15.472 (+9.777) i Aliança Catalana, que s'estrena esdevenint la nova cinquena força de la demarcació, amb 13.058 vots. AC supera així Vox, que rep 10.508 vots (+1.632). Aquestes dades s'han traduït en 5 diputats per a Junts, 4 per al PSC, 3 per a ERC, 1 per al PP, 1 per a Aliança i 1 també per a Vox.

Pel que fa a formacions que han obtingut diputats a la resta de Catalunya però no a la demarcació lleidatana, la CUP s'ha quedat en 7.148 (-4.723) i perd així l'escó que tenia, mentre que Comuns Sumar -que no té diputat a Lleida des del 2015- tan sols n'ha rebut 3.653 (-1.536).

Mostrar formulari de contacte