Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Retaule de Sant Ermengol concentra en cinc nits les representacions d'enguany

El Retaule de Sant Ermengol concentra en cinc nits les representacions d'enguany

L'espectacle medieval es podrà veure als Claustres de la Catedral des d'aquest divendres, 3 d'agost, i fins dimarts dia 7; cada nit (22.30). L'activitat també es promociona a les xarxes socials mitjançant un nou concurs de fotografies

Presentació del Retaule de Sant Ermengol 2018
Presentació del Retaule de Sant Ermengol 2018
01/08/2018 20:20

El Retaule de Sant Ermengol concentra enguany les seves representacions en un total de cinc nits, en comptes de les vuit sessions d'anys anteriors. Aquesta és la principal novetat d'aquest 51è any d'aquesta representació medieval única, que es podrà veure als Claustres de la Catedral de la Seu d'Urgell a partir d'aquest divendres, 3 d'agost, i fins dimarts vinent, dia 7.

Totes les representacions començaran a 2/4 d'11 de la nit. L'edició d'enguany l'han presentat l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla; la tinent d'alcalde de Cultura, Mireia Font, el president del Patronat del Retaule de Sant Ermengol, Jesús Galindo, i el director artístic, el ceretà Xavier Piguillem. Galindo ha explicat que els principals canvis que van introduint venen donats tant per les aportacions que fan els participants com per les enquestes que es difonen entre els espectadors.

Així, el responsable del Retaule ha detallat que han decidit escurçar els dies d'activitat, tant per incentivar que totes les sessions estiguin plenes -aspiren a sumar entre 900 i 1.000 espectadors en total- com per facilitar que els actors puguin compaginar millor aquest projecte amb la seva vida personal. Cal recordar que, tot i la seva espectacularitat, el muntatge és 100% amateur, a càrrec d'un centenar de veïns de la Seu, de totes les condicions i de diferents franges d'edat, als quals els uneix la voluntat de donar a conèixer la història medieval de la ciutat i la vida d'un dels personatges més importants de Catalunya a l'inici del segon mil·leni, el bisbe Ermengol.

Albert Batalla, que també participa del Retaule, ha reivindicat "la vocació de record històric per la figura de qui va ser un personatge clau a l'època medieval a casa nostra". A més a més, l'alcalde urgellenc remarca que aquest espectacle també contribueix "a la promoció turística i cultural de la ciutat, del territori i especialment d'aquest recinte que l'acull, com un element patrimonial per entendre la història, el present i també el futur de la ciutat".

Xavier Piguillem repeteix com a director artístic del Retaule per segon any. L'escenògraf puigcerdanès és actualment el director la Companyia Inestable Ceretana de Teatre de Puigcerdà, que ell mateix va fundar l’any 2003. La seva vida teatral va començar l’any 1984 i des d’aleshores ha format part de diverses companyies de teatre amateur de la Cerdanya i n’ha dirigit algunes com la desapareguda Tot Teatre Grup. Actualment també col·labora com a ajudant de direcció amb l’Associació Cerdanya Musical, especialitzada en creacions de musicals. Piguillem vol posar èmfasi en "la fluïdesa de l’espectacle i intentarà enllaçar els quadres de tal manera que l’espectacle tingui més dinamisme".

La Sibil·la al Retaule en viu i en directe amb Laura de Castellet

Durant totes les cinc funcions del Retaule de Sant Ermengol es podrà escoltar, en viu i en directe el Cant de la Sibil·la al claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell, tal com es feia antigament. Concretament, s'interpreta a l’escena del Mil·lenni, amb una profetessa que canta els auguris sobre la fi del món i que interpreta la soprano Laura de Castellet. El Cant de la Sibil·la de la Seu d’Urgell és, però, diferent de la resta dels que es coneixen. I és que la versió urgellenca era ja en català i, per tant, es tracta d'una de les primeres expressions poètiques que hi va haver en la llengua del país.

Concursos a les xarxes socials i entre el públic

Amb l’objectiu d’arribar al públic més jove, que és l’usuari majoritari de les xarxes socials, com Facebook, Twitter i Instagram, el Patronat del Retaule de Sant Ermengol posa en marxa enguany un concurs de fotografia. Els guanyadors es triaran entre els qui facin fotografies de l’espectacle i les pugin a les xarxes socials utilitzant l’etiqueta #retauleermengol18. El premi consistirà en un sopar per a dues persones al retaurant Arbeletxe de la Seu d’Urgell.

D’aquesta manera, el Patronat pretén difondre entre els usuaris de les xarxes socials el Retaule de Sant Ermengol i alhora promoure els establiments de restauració de la zona. D’altra banda, per tal de premiar la fidelitat dels espectadors, se sortejarà entre les persones que omplin l’enquesta de valoració un lot de llibres i un lot de productes gastronòmics tradicionals de La Llibreria La Puça d’Andorra la Vella.

Venda d’entrades

La Seu d’Urgell – Oficina de Turisme la Seu, a l’Espai Ermengol i Consell Comarcal de l’Alt Urgell

Andorra – Restaurant Cal Sinquede i Llibreria la Puça

Puigcerdà- Electricitat Marín

Reserva online - Les entrades també es poden reservar via online a través de la pàgina web del Retaule (www.retaulesantermengol.com). Preu de les entrades - 15 € / 13 € anticipada. Amb Carnet Jove, 10 €.

Mostrar formulari de contacte