Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Retaule de Sant Ermengol es rejoveneix i es forma

El Retaule de Sant Ermengol es rejoveneix i es forma

La participació dels actors en els 'Tallers per la festa' millora enguany la interpretació i el cant Les representacions es fan al claustre de la Catedral de la Seu d'Urgell fins al pròxim diumenge, 14 d'agost
Retaule de Sant Ermengol 2011
10/08/2011 19:22

La incorporació de nous actors i la formació que han rebut durant tot l'any han estat les novetats més importants de l'edició d'enguany del Retaule de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell. El director artístic, Lluís Obiols, explica en una entrevista a l'ACN que fins ara la feina del retaule es concentrava en quinze dies d'agost, "però gràcies als 'Tallers per la festa' del departament de Cultura els actors s'han enriquit a través de cursos durant els últims mesos". Segons comenta Obiols, aquesta formació "ha millorat el retaule qualitativament". A més, la participació en els tallers de gent jove ha fet que es rejoveneixi l'edat dels actors que apareixen en el Retaule.

Per Obiols, l'edició 2011 de la representació ha de ser "la de consolidació". "S'han millorat aspectes com la il·luminació", manifesta. I hi afegeix: "Això permet crear uns efectes d'ambient inèdits al llarg de l'espectacle amb, per exemple, la il·luminació artística de tot el recinte del claustre romànic de la Catedral".

En aquesta edició es manté la figura del narrador entre escena i escena. Aquesta figura situa l'espectador en l'acte que veurà a continuació. Segons subratlla el director artístic, "la veu del narrador fa que l'obra sigui molt més entenedora, més dinàmica, li dóna continuïtat i un ritme que permet presentar el retaule com una unitat".

Aquest any actuen al Retaule un total de 105 persones, xifra que supera el número d'actors de l'edició anterior. Tots els participants són amateurs i hi participen desinteressadament. Per Obiols, "l'alta participació de la gent ja és un èxit".

El Retaule de Sant Ermengol és una obra medieval, en vers, que es va començar a representar l'any 1957. S'hi evoca de manera plàstica uns fragments de la vida de Sant Ermengol, bisbe d'Urgell als inicis del segle XI. La representació s'escenifica al claustre romànic de la Catedral de La Seu i segueix un text literari d'Esteve Albert i Corp.

El Retaule consta de deu quadres: Any mil, Expedició a Còrdova, La Consagració, La Canònica, Cortiura, El pagès cec, Llumeneres, Seguici o Enterrament, El Miracle de la Pluja i el Quadre final. La música és una peça clau en aquest espectacle amb fragments de peces del Barroc i de cant gregorià, així com una interpretació cantada en directe per un dels actors, mentre que un narrador va donant pas als diferents quadres que s'escenifiquen.

Les representacions es faran al claustre de la Catedral de la Seu fins al 14 d'agost, a partir de dos quarts d'onze de la nit.

Mostrar formulari de contacte