Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Retaule es vol rellançar de cara al 2010

El Retaule es vol rellançar de cara al 2010

La representació prepara novetats per a commemorar el mil.lenari de la consagració de Sant Ermengol com a bisbe d'Urgell Enguany es podrà veure del 8 al 17 d'agost, al claustre de la catedral
Presentació del Retaule de Sant Ermengol
05/08/2008 17:36

El Retaule de Sant Ermengol prepara novetats de cara a l'any 2010. Els organitzadors volem aprofitar que es commemorarà el mil.lenari de la consagració de Sant Ermengol com a bisbe d'Urgell, per donar a conèixer la representació a tot Catalunya i donar-li més reconeixement a nivell nacional.

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell i Patronat del Retaule de Sant Ermengol han presentat aquest migdia la nova temporada al Claustre de la Catedral de Santa Maria, on es representarà del 8 al 17 d'agost, cada nit a 2/4 d'11.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla ha destacat la importància del Retaule de Sant Ermengol com a element de promoció cultural i econòmica de la ciutat, pel fet de ser un espectacle de contingut històric únic. Batalla ha subratllat l’interès de l’Ajuntament de La Seu en col.laborar amb l’Associació del Patronat per impulsar-lo com a espectacle autòcton, consolidar-lo en la vida cultural de la ciutat i implicar-hi els ciutadans.

El director del Retaule, Lluís Obiols, destacat la voluntat de renovació, amb la incorporació de nous actors i nous voluntaris a l’organització de la representació. Obiols també ha parlat de la possibilitat d’incorporar nous quadres als 9 de què consta en l’actualitat; quadres escrits pel mateix Esteve Albert i que fins ara s’han mantingut inèdits.

El director ha destacat, d’altra banda, que en l’edició d’enguany es continuarà amb la figura del narrador, que entre quadre i quadre explicarà breument el contingut de l’escena següent.

De la seva part, Ramon Graell ressaltar l’heterogeneïtat de la gent que participa al Retaule de Sant Ermengol, pertanyents a diferents tendències polítiques, socials i culturals.

El Retaule de Sant Ermengol és una obra medieval, en vers, que es va començar a representar l’any 1957, on s’evoca de manera plàstica uns fragments de la vida de Sant Ermengol, bisbe urgel•lità als inicis de l’onzena centúria, que s’escenifica al claustre romànic de la Catedral de La Seu, sobre un text literari d’Esteve Albert i Corp. Sobre les pedres mil•lenàries del recinte catedralici, protagonistes de l’obra, es reviuen fets i personatges íntimament vinculats a la gloriosa història de la Catalunya comtal que s’anava forjant.

Més d’un centenar d’urgellencs i urgellenques participen en la representació del Retaule, entre actors, tècnics i atrezzo. Consta de nou quadres: el Mil•lenni, la Consagració, la Canònica, Cortiuda, el pagès sec, Llumeneres, seguici o enterrament, el Miracle de la Pluja i el quadre final. La música és una peça clau en aquest espectacle amb fragments de peces del Barroc i de cant gregorià, així com una interpretació cantada en directe per un dels actors, mentre que un narrador va donant pas als diferents quadres que s’escenifiquen.

Les entrades per assistir-hi com a públic es poden adquirir de manera anticipada a l’Oficina de Turisme de La Seu, Turisme del Consell Comarcal, oficines de turisme d’Andorra i al Museu Diocesà, amb un preu de 12 €, mentre que mitja hora abans de l’inici de l’espectacle es poden adquirir a la taquilla per 15 €.

Mostrar formulari de contacte