Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El risc d'incendi baixa a nivell moderat a l'Alt Pirineu

El risc d'incendi baixa a nivell moderat a l'Alt Pirineu

La recuperació dels nivells d'humitat ha permès superar el perill alt d'aquest començament de setmana. Tot i això, el Departament d'Acció Climàtica demana precaució perquè encara hi ha zones amb vegetació seca
Mapa de risc d'incendi (04.02.2022)
04/02/2022 19:50

Els Agents Rurals han comunicat aquest divendres que les darreres hores el risc d'incendi ha baixat i ara ja torna a estat a nivell "moderat" (2) a totes les zones de l'Alt Pirineu on s'havia situat en  perill alt (3 sobre una escala de 5).

A aquesta millora hi ha contribuït la recuperació dels nivells d'humitat, gràcies a la nuvolositat d'aquest divendres. Aquesta tarda, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, a la Seu d'Urgell i Sort el percentatge d'humitat relativa era al voltant del 60%, mentre que a Oliana, Puigcerdà, Tremp i el Pont de Suert s'apropava 70%; a Vielha assolia el 75% i al port de la Bonaigua ja estava al 100%. Pel que fa a alta muntanya, al Pic de Salòria i a la Tosa d'Alp s'estava al voltant del 50%.

Al començament de la setmana, les fortes ventades que van afectar el Pirineu van ressecar una vegetació que ja presentava un perill notable. Dimecres, els nivell d'humitat en les poblacions o indrets esmentats estaven en general molt més baixos, amb un 35% a Sort, un 15% a la Seu, Puigcerdà i la Bonaigua i menys d'un 10% a Alinyà o a Boí, entre d'altres observatoris. Això va portar el Departament d'Acció Climàtica a suspendre provisionalment més de 18.000 cremes autoritzades arreu de Catalunya i a incrementar les inspeccions per evitar l'aparició d'incendis.

Segons el mapa actualitzat dels Agents Rurals, l'àrea pirinenca que ara està en color groc (el que indica perill moderat) abasta pràcticament tot l'Alt Urgell, amb l'excepció d'algunes parts de la serra del Cadí i del sud de la comarca. També estan en la mateixa situació quasi tota la Cerdanya, bona part del Pallars Jussà i de l'Alta Ribagorça i part del Pallars Sobirà. En aquesta darrera comarca, però, el perill és baix a la part situada més al nord, a les Valls d'Àneu. Pel que fa a l'Aran, tota la vall està fora de risc, amb un perill baix.

Malgrat aquesta millora, al llarg d'aquesta setmana el Departament d'Acció Climàtica ha recordat que en moltes zones la vegetació encara està molt seca i per això cal mantenir la precaució. Aquest dijous, la conselleria va tornar a suspendre la realització de cremes de restes vegetals, alhora que recorda que és habitual que al Pirineu hi hagi risc d'incendi al començament de l'any per l'ambient sec propi del gener, si bé apunta que aquests episodis poden esdevenir més freqüents amb el canvi climàtic.

Mostrar formulari de contacte