Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El sake elaborat a Tuixent podria comercialitzar-se el pròxim mes de març

El sake elaborat a Tuixent podria comercialitzar-se el pròxim mes de març

Seda Líquida serà la primera bodega fora del Japó i dels Estats Units que en produirà. Està previst assolir una producció d'entre 5.000 i 10.000 ampolles de 0,72 litres, que es distribuiran majoritàriament a Catalunya i l'Estat espanyol

El propietari i ideòleg del sake de Tuixent, Antonio Campins (Foto: ACN)
El propietari i ideòleg del sake de Tuixent, Antonio Campins (Foto: ACN)
19/11/2015 12:15

Les primeres ampolles de sake que l'empresa Seda Líquida (Kinu no shizuku) produirà a Tuixent sortiran de la bodega el mes de març vinent, segons ha confirmat a l'ACN Antonio Campins, productor de la beguda. La instal.lació està preparada per començar a produir i ben aviat arribarà una partida d'arròs sec des del Japó.

La bodega, anomenada Seda Líquida, elaborarà tres tipus de sake: Kru, Núvol i Kristall. L'objectiu és que siguin tres begudes de la màxima qualitat, del tipus junmai daiginjo. La matèria prima prové directament del lloc d'origen. Els grans d'arròs es poliran al 50 per cent, per sobre del 45 per cent habitual. "Això permetrà optar a un producte d'alta gamma". No s'hi afegirà cap tipus de sucre ni d'alcohol.

El sake és una beguda alcohòlica que té el grau de beguda nacional al Japó on s'utilitza en multitud de celebracions i esdeveniments. Japó també n'és el principal productor i consumidor, i només en països com els Estats Units, amb una colònia japonesa molt gran, s'elabora sake. Seda Líquida serà la primera bodega fora del Japó i Estats Units que en produirà. Campins compta amb el suport i el recolzament tècnic de la principal bodega elaboradora del Japó, Hakutsuru.

La idea de Campins és fer una petita producció d'entre 5.000 i 10.000 ampolles de 0,72 litres, que es distribuirien a Catalunya i l'Estat espanyol, tot i que una petita part també s'exportarà al Japó.

Procés d'elaboració

El procés de transformació que ha de seguir l'arròs per convertir-se en sake comença amb una tasca de polit. Això significa deixar el nucli amb tot el midó, rentar-lo, remullar-lo, escórrer-lo, coure'l al vapor, afegir aigua i dos ferments, un per transformar el midó en sucre i un altre per convertir el sucre en alcohol. La fermentació es duu a terme en un període de 50 dies i, després, es filtra el producte.

De la bodega de Tuixent sortirà un sake anomenat Kru (muroka nama genshu), de màxima qualitat, poc filtrat, sense pasteuritzar ni diluir i de gust molt suau, tot i l'alta graduació alcohòlica. El Núvol (nigori) serà un sake no filtrat, que portarà sòlids d'arròs i que, per tant, tindrà tot el gust del cereal. Per últim, s'elaborarà un sake anomenat Kristall (junmai shu), filtrat, clarificat i transparent, que representarà la qualitat suprema dels premium.

Condicions especials

Per produir sake calen unes condicions especials, com una temperatura baixa i una qualitat de l'aigua molt alta, ja que és un dels elements més importants en la producció. Es necessiten 8 litres d'aigua per cada quilo d'arròs.

Mostrar formulari de contacte