El Sant Hospital de la Seu, referent en la reducció de parts per cesària
L'Agència de Qualitat del Departament de Salut destaca que els darrers anys el centre urgellenc ha limitat en prop de la meitat aquest tipus d'intervencions, que ara ja només representen un 15% del total
L'Informe de la Salut que elabora l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuASCat) ha elogiat en l'edició d'enguany la tasca feta per la Unitat Maternoinfantil del Sant Hospital de la Seu d’Urgell, que ha aconseguit reduir a prop de la meitat el percentatge de parts per cesària al llarg d'aquesta dècada.
El document de l'ens, depenent del Departament de Salut, destaca el fet que, mentre que l'any 2010 un 29,7% dels parts realitzats al centre urgellenc eren mitjançant cesària, al 2016 van ser només un 15,8%. El text també destaca les bones dades del 2015, amb un 18,7%, i del 2014, quan es va assolir un percentatge de només el 12,1%.
L'1 de juny del 2012 es va crear la Unitat Maternoinfantil de l'Alt Urgell, un equip territorial per coordinar tota l'atenció en aquesta àrea a la comarca. Un dels primers objectius que es van marcar va ser precisament reduir l'elevat percentatge de parts per cesària de la Fundació Sant Hospital de La Seu d'Urgell per acostar-se a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Es va iniciar tot un programa que inclou la moxibustió per a la presentació de natges a partir de les 29-32 setmanes de gestació, la versió externa si a les 36-37 setmanes hi ha una presentació no cefàlica i, en els casos en què això no era efectiu, s'intentava el part de natges (0,7% dels parts anuals) en aquells casos que no tenen contraindicació i la mare ho desitja. Amb aquests protocols, en els darrers tres anys, dels 51 casos de presentació de natges en el 3r trimestre de gestació, un 64,7% van acabar amb part vaginal.
Augment del nombre de parts
Des de l'Hospital hi afegeixen el fet que, paral·lelament a la reducció de cesàries, al centre urgellenc "el nombre de parts el darrer any ha augmentat un 10%, malgrat que el nombre d'habitants s'ha reduït, cosa que vol dir que les famílies hi confien". Paral·lelament, han recordat que les pràctiques mèdiques tendeixen cada vegada més a potenciar la cirurgia ambulatòria i la cooperació amb centres més grans. És a dir, que es redueix el temps d’ingrés dels pacients i que aquests poden tornar més aviat a casa després d’una intervenció.
L'informe també esmenta, en aquest sentit, que "la implantació del protocol de control de la ruptura prematura de membranes sense dinàmica al domicili ha contribuït a millorar la taxa de cesàries". L'Agència de Qualitat finalitza esmentant el fet que l'experiència del Sant Hospital ha estat triada com a exemple perquè amb aquesta significativa reducció "se situa entre els centres amb valors més baixos en aquest indicador".