Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Sant Hospital ultima acords de col.laboració amb els dos hospitals de Lleida

El Sant Hospital ultima acords de col.laboració amb els dos hospitals de Lleida

El centre sanitari urgellenc aplica un pla de viabilitat per millorar les finances, que inclou obrir les instal.lacions a la medicina privada Els ajustos es plantegen "intentant garantir els llocs de treball, la qualitat del servei i la satisfacció dels usuaris"
Hospital - Pla de Viabilitat
25/10/2011 17:40

Millorar l'eficiència interna del funcionament del Sant Hospital, incrementar progressivament l'activitat privada a les instal.lacions urgellenques, optimitzar la gestió dels recursos humans i reduir de manera significativa els costos dels consums, de personal i dels serveis externs, són alguns dels eixos bàsics del Pla de Viabilitat que ha explicat davant els mitjans de comunicació aquest dimarts la Direcció de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell (FSH).

Per garantir el funcionament de l'equipament es compta amb una bestreta atorgada per la Generalitat de Catalunya de 4,5 ME. A més a més, s'està renegociant el venciment d'un préstec de 5,7 ME amb una entitat financera. Així ho ha assenyalat el gerent de la FSH, Joan Altimiras, acompanyat pel director assistencial del Sant Hospital, Francesc Aroles; el coordinador del Centre d'Atenció Primària (CAP), José Maria Palacín; i la directora-gestora de la FSH, Sandra Muntanyà.

Les mesures d'ajust que inclou el pla es perllongaran fins a l'any 2022 i tenen com a objectiu "mantenir la qualitat de l'assistència sanitària en el context actual de crisi econòmica, en un centre aïllat geogràficament i amb unes problemàtiques concretes".

Integrar serveis amb altres centres

Segons ha remarcat el gerent de la FSH, Joan Altimiras, la millora de l'eficiència s'aconseguirà bàsicament amb canvis en l'organització interna. En aquest sentit, s'ha informat que ja s'han iniciat els passos per integrar serveis amb altres centres i proveïdors. En aquests moments, s'està en procés de signar acords de col.laboració amb els dos hospitals de referència de Lleida (l'Arnau de Vilanova i l'Hospital Santa Maria), "per tal d'obtenir el suport necessari tant en l'assistència directa, com en recursos i creixement dels professionals".

Altimiras es mostra convençut que els convenis permetran a la Fundació seguir disposant d'especialistes consultors vinculats a aquests centres i, per tant, "oferint una atenció sanitària més integral". El gerent de la FSH opina que "amb aquesta mesura també es garantirà uns serveis sanitaris de qualitat i eficaços a l'Alt Urgell, en el marc d'equilibri pressupostari i aprofitant sinèrgies amb el territori".

Les intervencions d'ajust econòmic al Sant Hospital ja han començat a donar resultat, i el mes de setembre ha estat el primer mes en què els ingressos han estat superiors a la despesa. "Però encara ens manca una reducció addicional per arribar als objectius del pla de viabilitat pel 2011", ha manifestat Altimiras.

A curt termini també s'espera oferir als professional mèdics la possibilitat d'exercir l'activitat privada a les instal.lacions sanitàries. D'aquesta manera, fins i tot es podrien llogar els quiròfans. El pla contempla "disposar d'un centre hospitalari d'altes prestacions també per als ciutadans que paguen una mútua mèdica".

Situació econòmica delicada

A finals del primer semestre d'aquest any, la Fundació Sant Hospital va haver de fer front a una delicada situació econòmica provocada pel dèficit acumulat en els darrers dos anys (de més d'1,6 ME) i per les retallades de la Generalitat a través del CatSalut, a més del deute derivat d'una sentència desfavorable en un conflicte judicial mantingut amb la constructora que va realitzar les reformes del centre.

Davant d'aquesta situació, la nova Direcció de l'Hospital va elaborar el pla de viabilitat, aprovat aquest estiu pel Patronat de la Fundació i presentat als responsables del CatSalut. La voluntat final és "millorar el compte d'explotació durant els pròxims anys per tal de generar recursos que permetin reduir el deute financer".

La primera conseqüència de la presentació d'aquest pla va ser l'obtenció d'una bestreta de 4,5 milions d'euros aprovada pel Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya el passat 26 de juliol. Al mateix temps, la direcció va negociar amb la constructora demandant un acord de pagament per fer efectiva l'execució de la sentència, amb una reducció de la quantitat total.

D'altra banda, la direcció i els treballadors de l'hospital, representants pel seu comitè d'empresa, estan treballant en un acord per fer front a l'ajust econòmic "intentant mantenir l'estabilitat de la plantilla".

El gerent,subratlla que "hem sortit ja d'una situació molt crítica però no hem deixat enrere definitivament la crisi". Així mateix, Altimiras indica que "a dia d'avui tenim marge per atendre els pacients", i defensa que les llistes d'espera al centre urgellenc, malgrat que s'han allargat, "són molt inferiors a les de la resta de Catalunya".

Pla Estratègic de la FSH

En els propers mesos es vol elaborar un Pla Estratègic de la FSH per als propers anys, en un marc d'integració de serveis de la regió i  amb la participació del patronat, dels professionals de la FSH, dels representants dels ciutadans i usuaris, dels responsables del CatSalut i dels responsables de l'ICS.  "Serà un full de ruta de futur en què hi haurà de participar tothom, inclosos els ciutadans", ha remarcat el gerent del centre mèdic urgellenc.

Mostrar formulari de contacte