Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El sector del llibre ajorna Sant Jordi pel coronavirus

El sector del llibre ajorna Sant Jordi pel coronavirus

El Gremi de Llibreters veu difícil la celebració de la diada i estudia una nova data preferiblement "abans de l'estiu". Es demana ajuda a les administracions per evitar la desaparició de "moltíssimes llibreries"
Diada de Sant Jordi a la Seu d'Urgell (Foto d'arxiu)
17/03/2020 21:40

El Gremi de Llibreters estudia una nova data per a la celebració de Sant Jordi davant la possible suspensió de la diada del proper 23 d'abril per la crisi del coronavirus. La presidenta del Gremi, Maria Carme Ferrer, veu la situació "cada vegada pitjor" i ha assegurat a l'ACN que es reuniran amb els llibreters properament per "tenir un pla B" que permeti fer la festa en una nova data. "Hem de fer una gran festa, sortir al carrer, tot igual però un altre dia", diu Ferrer, que preferiria fixar una data "abans de l'estiu".

El Gremi de Llibreters alerta de la desaparició de "moltíssimes llibreries" davant una situació "molt preocupant", i per això demanen "més que mai" ajuda a les administracions."Avui per avui sembla que el dia de Sant Jordi no podrem sortir als carrers", lamenta Ferrer. En cas que les llibreries ja estiguin obertes el 23 d'abril, "tothom que vulgui podrà venir", però Ferrer veu difícil que se celebri una festa amb autors signant i els carrers a vessar. Tot i això, encara no hi ha una decisió presa al respecte, i el Gremi està expectant de l'evolució i directrius públiques.

Sobre el "pla B" que es proposi per Sant Jordi els llibreters "hi han d'estar d'acord i d'alguna manera el sector". "Ho estem parlant i s'ha de pactar, però ens agradaria que fos abans de l'estiu", ha avançat la presidenta del Gremi. Al seu parer, són els llibreters qui han de proposar la nova data, que són els "que surten al carrer i saben quins dies són més importants per a ells perquè es venguin llibres i hi hagi gent al carrer".

Amb tot, Ferrer diu que ara estan "molt preocupats" amb el dia a dia de les llibreries. "Tancar tots aquests dies és molt preocupant per a la supervivència", ha assegurat Ferrer. Aquest dimarts a la tarda participaran en una reunió de la Cambra del Llibre de Catalunya, amb editors, distribuïdors i impressors per analitzar la situació.

Ajudes imprescindibles

Ferrer ha explicat que "l'administració ens ha d'ajudar per poder tirar endavant, perquè som l'eslavó més feble de la cadena del llibre i la majoria tenim lloguers, factures per pagar diàries, personal i alguns som autònoms".

El Gremi ha traslladat diverses propostes a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que no han volgut avançar. Tot i així, algunes mesures anirien en la línia de prescindir d'impostos, un aspecte que també demanen als ajuntaments. "No sé si podrem pagar l'IBI", exemplifica Ferrer. El Gremi assegura que aguantar un comerç sense l'ajuda pública és "impensable" quan no entra "ni un cèntim durant tants dies".

"Quan obrin les llibreries, que tothom vingui a comprar"

El sector llibreter està vivint "amb molt de dolor" la crisi sanitària pel coronavirus i les consegüents mesures de tancament de comerços. "Hem de tenir tancat i el que està passant és molt greu, i la baixada que farà l'economia ens implica molt a nosaltres", explica. Primer, han d'intentar "sobreviure", i quan aquesta situació hagi passat, prendran les decisions necessàries per poder recuperar el sector.

Ferrer recorda que en situacions de crisi, "sempre han sortit endavant", i lluny de voler ser pessimista, assegura que hi ha sortida però "necessiten com mai molta ajuda". I sobretot, quan obrin les llibreries, "que tothom si us plau vingui a comprar".

Mostrar formulari de contacte