El sector dels esports d'hivern català presenta la temporada amb bones perspectives
La Federació, les estacions i la Secretaria General de l'Esport animen a gaudir de les diferents modalitats de neu i gel. Aquesta campanya l'FCEH i els clubs organitzen prop de 60 competicions arreu del Pirineu
La Federació Catalana d’Esports d’Hivern, l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Muntanya i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física confien que hi hagi una bona temporada d'esports d'hivern perquè tots els sectors implicats tenen unes "enormes ganes de començar-ne a gaudir", tal com ha expressat el president de l'ACEM, Aureli Bisbe. Les tres institucions han fet conjuntament l'acte inaugural de la campanya 2022-2023 aquest dijous, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Doctor Melcior Colet de Barcelona.
Aureli Bisbe ha assenyalat que hi ha moltes ganes de tornar plenament a la normalitat, després de dues temporades marcades per les restriccions per la COVID. Tot i això, Bisbe ha destacat que això no va impedir que “la temporada passada es registrés les millors xifres de la història, pel que fa al nombre d’esquiadors al territori català”. Enguany, les estacions catalanes han invertit conjuntament 32 milions d’euros en millores, sobretot per a remuntadors i eficiència energètica, un element cada cop més present en els pressupostos dels complexos de muntanya.
El president de l'FCEH, David Samper, ha posat sobre la taula la feina duta a terme per la Federació i els seus clubs en els esports d’hivern, "que es tradueix en resultats i èxits". De fet, les estacions catalanes van acollir aquest hivern passat més de 10.000 participants en les competicions integrades o organitzades per la Federació. Samper també reivindica que "la tasca de l'FCEH i els clubs que la integren han dut a 25 esportistes catalans a formar part dels equips estatals”, que un any més tenen majoria de representants de Catalunya: són el 57% del total i als darrers campionats estatals van obtenir el 56% de les medalles. També ha esmentat que tota aquesta activitat esportiva és alhora un "motor de generació de riquesa i de llocs de treball al territori".
Encara en l'àmbit competitiu, Samper ha demanat un “esforç” per augmentar les llicències femenines, que actualment són un 40%. El dirigent dels esports de neu i gel ha aprofitat la seva intervenció per fer palès el compromís de la institució esportiva amb els esports adaptats. Gràcies al conveni signat amb el Comitè Paralímpic Espanyol per adherir l’Equip de Promeses Paralímpiques als equips de tecnificació catalans, la Federació ha estat premiada recentment amb el Guardó de l’esport en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats. A l'acte, Samper ha donat a conèixer la ubicació de les 58 proves que es distribuiran arreu del Pirineu Català aquest hivern.
Uns 2.500 alumnes del Pirineu a Esport Blanc Escolar
La Secretària General de l’Esport i l’Activitat Física, Anna Caula, ha aprofitat l’acte per reivindicar que “l’esport és un bé essencial que construeix una ciutadania saludable”. Caula ha definit Catalunya com “un país de neu i de muntanya, un missatge que s’ha pogut projectar al món amb el projecte de candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus 2030".
La representant de la Generalitat també ha destacat el programa Esport Blanc Escolar, un projecte de base “que permet als més petits descobrir els esports d’hivern i la muntanya”, com també la importància dels esportistes d'elit per fomentar l'afició a aquests esports. Aquest curs, l'EBB reunirà 2.500 noies i nois, de 61 escoles de tot el Pirineu, Aquest projecte, emmarcat en el Pla Estratègic dels Esports d’Hivern a Catalunya 2012-2022, "evidencia el que anomenem esport circular: l’esport base nodreix l’elit i a la vegada aquest és un mirall pels joves”.
A més a més, Caula ha remarcat que el sector dels esports d'hivern és "cabdal en la dinamització econòmica a tot el territori i en la projecció de Catalunya al món” a través de l’organització d’esdeveniments “que porten gent de fora i aprenentatges, amb els quals ens enriquim”.
Enric Agut augura una bona campanya de neu
A l'acte també hi ha participat el meteoròleg de TV3 Enric Agut, que ha avançat com es pot comportar aquest hivern pel que fa a presència de neu als Pirineus. Agut s'ha mostrat optimista i assegura que "per sort, el patró meteorològic ha canviat els darrers dies i ja arriben les primeres nevades”, i hi afegeix que la situació dels mesos vinents serà "força estable i normalitzada" respecte als anys anteriors.
Al final de l'acte, Anna Caula també ha subratllat que els esports d'hivern són "una experiència de salut, esportiva, segura i saludable", i anima la població a que "no us hagin d'explicar" i que "tothom en gaudeixi", tot fent referència al lema de la nova temporada.