El sector turístic de l'Alt Pirineu confia a salvar la temporada d'estiu amb el mes d'agost
Moltes cases rurals faran el ple, i als càmpings els bungalous registren una demanda del 80%. El juliol ha estat marcat pels alts i baixos i han predominat els clients de la resta de Catalunya
El sector turístic pirinenc espera salvar l'estiu amb turistes catalans i reserves d'última hora. Els establiments de l'Alt Pirineu i Aran arrenquen l'agost amb una ocupació del 80% en bungalous, la mateixa que esperen assolir els establiments de turisme rural.
El juliol no va ser tan bo i l'ocupació va ser de tot just el 50% en càmpings (un 25% menys que l'any passat) i entre el 60% i el 70% en cases de turisme rural, deu punts menys que el juliol anterior. El perfil del visitant també ha canviat. Mentre que d'altres anys el client preferent provenia de França, Alemanya, Holanda, Anglaterra i puntualment de l'Aragó, enguany la majoria dels turistes són catalans que fan reserves d'última hora. Josep Castellarnau, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, coincideix a explicar que el turista estranger aquest any no ha vingut
Florido Dolcet, president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, confirma que el client és "més local i més familiar". Dolcet ha explicat a l'ACN que les empreses estan complint amb tots els protocols i "les coses s'estan fent bé": presa de la temperatura quan arriba un client, gel hidrològic, ús de mascareta i neteja dels vestits de neoprè. La impressió de Dolcet és que el client els percep com "una zona segura" i per aquest motiu confien a tenir un bon mes d'agost.
El sector dels esports d'aventura ja va perdre tots els grups escolars de la primavera, les campanyes turístiques de Setmana Santa i Sant Joan. Tot plegat suposa que aquest any les empreses tot just facturaran un 25% del total d'un any normal.
Marta Cortina, presidenta de la Federació de Càmpings, ha detallat que el comportament de les reserves és diferent en funció del tipus d'allotjament. Als bungalous les reserves superaran el 80% aquest agost i a la zona d'acampada es mantindrà més baixa. Cortina recorda que quasi tots els càmpings de la demarcació de Lleida són al Pirineu i Prepirineu, i que a la Noguera només n'hi ha dos. Per aquest motiu el confinament de la comarca del Segrià no els ha afectat tant com al sector de la restauració i l'hoteleria, que té més establiments associats en aquella comarca.
Moltes reserves i anul·lacions al turisme rural
Jaume Ramon Solé, president de la Federació de Turisme Rural de Lleida, explica que aquest any ha estat molt "estrany" perquè hi ha por a sortir però també moltes ganes de sortir i per tant hi ha demanda, un fet amb el qual no s'hi havien trobat mai. "Hi ha hagut moltes cancel·lacions i s'ha donat el cas que en algunes cases rurals han tingut en una sola setmana 6 cancel·lacions i 6 noves reserves", perquè els possibles clients canvien les decisions en funció de l'evolució sanitària. "Tothom s'esperava un bon juliol però el rebrot ha afectat algunes reserves i finalment, pel que fa al turisme rural, l'ocupació ha estat d'un 60% al Pla i d'un 70% a l'Alt Pirineu", explica Solé.
El mes d'agost, en canvi, en algunes comarques de muntanya l'ocupació arribarà al 100%, mentre que al pla de Lleida arribarà fins al 70%. "Molts clients catalans que acostumen a anar de casa rural s'han quedat a casa, però molts que marxaven fora, s'ha quedat a fer les vacances al territori", i una cosa ha compensat l'altra, explica Solé. Els qui confirmen la reserva busquen sobretot "una destinació més tranquil·la, en cases rurals individuals i amb piscina, perquè la sensació de seguretat és més gran".
Fora del Pirineu, la situació més complicada segueix sent la dels hotels i restaurants del Segrià, perquè el confinament i el fort augment de contagis han danyat la imatge de la comarca. Per això, en aquell cas les previsions no són "gens bones" per a l'agost, segons ha dit Josep Castellarnau.
Àngels Chacón defensa que Catalunya és un destí segur
D'altra banda, la consellera d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Àngels Chacón, ha defensat aquest dilluns que "Catalunya és un destinació completament segura" i que "ni el sector del turisme ni tampoc el del comerç no són focus de contagis", després que alguns estats europeus han recomanat als seus ciutadans de no viatjar-hi.
Chacón considera important remarcar públicament les mesures impulsades per les empreses del país per adaptar-se al coronavirus i lamenta que, tot i que alguns sectors tornen a tenir bons ritmes de reserves, des del seu Departament han pogut constatar que en el moment àlgid de l'estiu encara hi ha alguns establiments que tot just arriben al 15% d'ocupació. Un fet que, per a les empreses que pateixen aquesta situació, posa en risc la seva viabilitat. Per això, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Chacón ha reclamat novament que el govern espanyol allargui "com a mínim" fins al març de 2021 els ERTO en sectors com el turisme i el comerç. I adverteix que, segons les previsions tant de la Generalitat com de les organitzacions empresarials, en cas contrari fins a un 30% d'aquests negocis hauran de tancar.