Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El sector turístic de l'Alt Pirineu dóna per perduda la campanya de Setmana Santa

El sector turístic de l'Alt Pirineu dóna per perduda la campanya de Setmana Santa

El Patronat de la Diputació lamenta que, sense l'aturada sobtada pel coronavirus, aquesta temporada d'esquí hauria esdeveningut "la millor de la història" perquè es mantenia un volum de reserves molt alt. L'ens treballa per reforçar la promoció del territori tan bon punt se superi la situació actual

Sant Joan de l'Erm (Foto: Tot Nòrdic / arxiu)
Sant Joan de l'Erm (Foto: Tot Nòrdic / arxiu)
27/03/2020 14:40

El sector turístic de l'Alt Pirineu i de tot Catalunya ja dóna per perduda la campanya de Setmana Santa i, alhora, afronta amb preocupació els propers mesos a causa de les actuals mesures de confinament i aïllament social motivades per l'expansió del coronavirus. A nivell català, els primers estudis dels diversos gremis professionals estimen unes pèrdues de 2,7 milions de turistes internacionals si els efectes del coronavirus no s'aturen abans de Setmana Santa, una xifra que podria arribar als sis milions si s'allarga fins a l'estiu.

El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, ha lamentat especialment aquesta situació perquè el confinament causat pel coronavirus ha suposat la finalització en sec de la temporada d'esquí arreu dels Pirineus. A més a més, Alegre assegura que si no fos per aquesta circumstància aquesta campanya 2019-2020 fins i tot "hauria pogut ser la millor de la història", en nombre de forfets venuts i pernoctacions, perquè havia arrencat molt aviat -al començament de novembre- i es preveia que s'allargués com a mínim fins al 13 d'abril, Dilluns de Pasqua. 

El representant de Turisme a la demarcació assegura que el sector està vivint el confinament "amb resignació" i ha assegurat que per Setmana Santa es preveia una ocupació "altíssima" a totes les comarques pirinenques, però la pandèmia ha provocat el tancament de les estacions d'esquí, els serveis turístics i els allotjaments. "És una situació trista, però és el que toca fer", conclou Alegre.

Mantenir la divulgació a les xarxes socials

Des del Patronat aquests dies segueixen treballant des de casa per mantenir l'interès en l'oferta turística de les Terres de Lleida i el Pirineu. Per això, estan llençant missatges per les xarxes socials amb imatges "bucòliques" de llocs turístics de la demarcació, però amb la consigna clara que ara toca "quedar-se a casa". A més a més, Juli Alegre ha assegurat que estan "preparats" per tornar amb més força quan s'acabi aquesta situació, i que per això ja han començat a treballar en una activitat promocional que apostarà pel turisme de proximitat tan bon punt s'aixequi el confinament.

Mentrestant, a la Catalunya Central, les cases de turisme rural també han donat per perduda la Setmana Santa. El president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, ha explicat a l'ACN que la majoria d'establiments de la comarca fa dies que han començat a ajornar les reserves. "De moment es queden aturades" i el que ofereixen als clients, detalla, és mantenir la paga i senyal durant un any "o, si volen, el retorn dels diners". En tot cas, són pocs els associats que s'atreveixen "a tancar noves dates". Ara per ara, el sector turístic berguedà comença a fixar ja la mirada en l'estiu, amb l'esperança "que persones que potser tenien intenció de marxar fora, optin per quedar-se a Catalunya".

Una situació semblant és la que es viu a Osona. Des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme del Moianès i d'Osona, Antoni Dinares reconeix que els establiments són conscients que "estranyament" podran obrir per Setmana Santa.

PIMEC lamenta "manca de previsió" davant l'amenaça

Davant d'aquesta situació, la patronal sectorial PIMEC Turisme ha lamentat la "manca de previsió" en la presa de decisions per part de l'Estat espanyol, que ha provocat que els establiments turístics de Catalunya s'hagin vist abocats a la suspensió de l'activitat i la presentació d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). Segons dades de PIMEC, un 90% de les petites i mitjanes empreses del sector de l'hostaleria i la restauració ha experimentat una reducció de vendes o cancel·lació de reserves, un 42,2% ha patit un augment de baixes laborals i un 82,5% ha contemplat presentar un ERTO sobre la plantilla.

Sobre aquestes conseqüències, el professor d'Economia i Empresa de la UOC Pablo Díaz Luque augura que en algunes zones de Catalunya "fins i tot es perdrà la temporada d'estiu", cosa que veu "molt preocupant", especialment en aquells indrets on aquesta temporada és la més important, com ara a la costa. Tot i això, coincideix amb les empreses del sector en l'esperança que almenys es recuperi turisme estatal per la "sensibilització amb la comunitat local". Pel que fa als estrangers, Díaz Luque apunta als italians com els turistes internacionals "més propensos" a tornar a visitar aviat l'Estat espanyol. En canvi, preveu l'efecte contrari en les persones dels països nòrdics. Per això, considera que serà important que la població local aposti per allotjar-se en establiments del país.

Afectació a tot Catalunya

De la seva part, la Federació d'Hostaleria de Girona ja dóna a data d'avui per "acabada" la campanya de Setmana Santa, perquè no confien que els hotels puguin obrir al públic tot i que l'estat d'alarma podria acabar-se el dia 11 d'abril. Pel president de l'associació, Antoni Escudero, es tracta d'una "catàstrofe" ja que normalment la Setmana Santa serveix d'indicador per saber com anirà l'estiu. A més, el president ha afirmat que "la gent té por" i això farà que no es moguin gaire tot i que s'aixequin les restriccions de mobilitat.

D'altra banda, Escudero ha avançat que la paralització actual del sector farà que els mesos d'estiu es vagi al "ralentí". Tenen "dubtes" que el sector "pugui arrencar" durant l'estiu perquè els hotels de temporada sempre triguen “unes setmanes" a estar a ple rendiment. Si durant aquests mesos els establiments no funcionen a ple rendiment, Escudero veu difícil aconseguir "els nivells d'ocupació d'altres anys". 

En una línia semblant s'han expressat a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre, on l'any passat per Setmana Santa l'ocupació va ser entre el 85% i el 90%. La principal locomotora turística d'aquest territori, PortAventura, havia d'obrir portes aquest mateix divendres per encetar la 25a temporada, però no ho podrà fer. El parc és un destí habitual de viatges de final de curs d'escoles d'arreu de l'Estat i també algunes de França i Anglaterra. "Plantejant el millor dels escenaris, que seria que l'estat d'alarma s'aixequés a finals d'abril, no es podrà parlar de recuperació fins a l'estiu que ve", valora Juanjo Bel, portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre). Finalment, un dels àmbits on preocupa més el nou context és el dels càmpings de la demarcació de Barcelona, que veuen "negra" la situació a curt i mitjà termini perquè tots els negocis han hagut de tancar i s'han cancel·lat totes les reserves de Setmana Santa. 

Mostrar formulari de contacte