Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El sector turístic de l'Alt Pirineu ha patit l'impacte de la COVID menys que a la resta de Catalunya

El sector turístic de l'Alt Pirineu ha patit l'impacte de la COVID menys que a la resta de Catalunya

Segons un estudi encarregat per la Diputació de Lleida, la demarcació ha superat més ràpidament la pandèmia, tot i que l'afectació ha estat més alta a les comarques del Solsonès, l'Urgell i el Segrià

Activitat de piragüisme al Parc Olímpic del Segre (Foto: Ràfting Parc / arxiu)
Activitat de piragüisme al Parc Olímpic del Segre (Foto: Ràfting Parc / arxiu)
06/06/2023 18:20

El sector turístic de la demarcació de Lleida, que es concentra principalment a les comarques de l'Alt Pirineu i Ara, ha patit "un impacte molt significatiu de la COVID" al llarg dels darrers tres anys, però aquesta afectació ha estat menor que a la resta de Catalunya i la seva recuperació ha estat més ràpida. És una de les conclusions d'un informe elaborat per la Càtedra de Turisme d'Interior i de Muntanya de la Universitat de Lleida, per encàrrec de la Diputació, que s'ha presentat aquest dimarts. L'estudi fa balanç de com la crisi sanitària ha condicionat l'activitat econòmica vinculada al turisme en aquest territori al començament de l'actual dècada.

L'anàlisi assegura que la majoria de sectors turístics ja han recuperat el nombre de treballadors que tenien abans de la pandèmia, però que aquesta recuperació encara no s'ha acabat de completar pel que fa a la restauració i a serveis turístics, dos subsectors que han patit molt especialment les restriccions. També s'hi matisa que la ràpida recuperació de l'Alt Pirineu contrasta amb la situació que s'ha viscut a les comarques del Solsonès, l'Urgell i el Segrià, on la reactivació ha estat més tímida i més lenta. Especialment a la restauració del Segrià, una de les comarques on la COVID va colpejar amb més força als primers mesos de la pandèmia, l'any 2020.

Segons l'informe, l'aposta pel turisme de proximitat, forçada per les restriccions dels darrers tres anys, ha motivat que hagi augmentat el nombre de persones, tant de la demarcació de Lleida com de la resta de Catalunya, que opten per fer turisme sense sortir d'aquests respectius àmbits territorials. Això explica en part el fet que les xifres totals de visitants es recuperessin molt ràpidament malgrat la davallada de turistes estatals o internacionals. Actualment, amb la plena recuperació de la normalitat, aquests dos darrers perfils sí que tornen a la demarcació en més quantitat. Les darreres restriccions rellevants no es van aixecar fins ara fa tot just sis mesos, el 15 de desembre de 2022, amb l'aixecament dels requisits i controls per entrar a l'Estat espanyol com a turista.

L'allotjament, el subsector més afectat

Per subsectors, l'allotjament és el que més ha patit les conseqüències de la pandèmia, sobretot pel que fa a l'arribada de turistes de fora de Catalunya, que va baixar entre un 30% i un 52% en funció de l'origen dels visitants. Els hotelers asseguren que per estar ben preparats de cara al futur necessiten encara reforçar els canals digitals, millorar i aplicar noves estratègies d'internacionalització, millorar la gestió de riscos o implantar protocols de seguretat sanitària. I, sobretot, rebre formació en aspectes com el teletreball i les noves tecnologies, gestió financera i comptable, plataformes de comercialització, xarxes socials, idiomes i sostenibilitat.

L'impacte en els negocis i les vendes també ha estat majoritàriament negatiu. Més de dos terços dels empresaris enquestats constaten un impacte "molt negatiu". Tot i així, al voltant d'un terç de les empreses han aconseguit mantenir el mateix volum de facturació o fins i tot augmentar-lo. Pel que fa a l'ocupació, la majoria de les empreses van aplicar els ERTO temporals durant la pandèmia, però actualment la majoria han recuperat el mateix nombre de treballadors que tenien abans de la COVID. Algunes fins i tot han augmentat la seva plantilla.

Mostrar formulari de contacte