El sector turístic del Pirineu confirma la recuperació i frega el ple pel pont de Pasqua
La Setmana Santa ha marcat la cloenda de la temporada d'esquí, a quasi totes les estacions, i l'inici de la d'esports d'aventura. La majoria de visitants segueixen sent de Catalunya mateix i el turisme estranger es manté a nivells inferiors a abans de la pandèmia

El director del Patronat, Juli Alegre, ha assegurat que les xifres s'han situat "a nivells de prepandèmia" i s'ha mostrat molt optimista pel que s'augura que "serà una campanya d'estiu de rècord". La cloenda de la temporada d'esquí, l'inici de la d'esports d'aventura i el patrimoni natural i cultural han estat novament el principal reclam de la demarcació per aquestes dates, segons Alegre.
Pel que fa justament al final de l'època de neu, l'ens ha avançat que, en espera de tancar balanços, la xifra de forfets venuts d'enguany serà molt satisfactoria, gràcies a les bones condicions que han ofert les estacions i també a les ganes d'esquiar que hi havia entre els aficionats després de dos anys de restriccions. El Patronat de la Diputació veu factible haver arribat a l'objectiu que s'havien marcat d'1,3 milions de forfets venuts, cosa que suposaria igualar les dades de la campanya 2018-2019, que va ser la millor dels darrers 15 anys.
Masella i Ordino-Arcalís allarguen la temporada d'esquí
Aquest dilluns ja han tancat la majoria de les estacions catalanes que romanien obertes -Baqueira Beret, Port Ainé, Espot, Boí Taüll, La Molina i Vallter- i també Grandvalira i Vallnord Pal-Arinsal, a Andorra. Tot i això, per als aficionats que vulguin allargar la temporada encara resten obertes les pistes de Masella, que ja ha anunciat que seguirà en funcionament fins a l'1 de maig, i Ordino-Arcalís, que s'acomiadarà el 24 d'abril, encara amb bones condicions en cotes altes.
Quant al turisme actiu, s'ha assolit un nivell alt de contractació de serveis durant els festius, d'entre el 70% i el 80% de la capacitat, segons l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà. El bon temps a partir de dimecres ha estat un punt a favor per fer activitats a l'aire lliure. Això ha permès combinar l'esquí amb esports d'aventura i natura, com ara el ràfting, el senderisme, l'hípica i la BTT.
Ocupació per sectors
Segons el comunicat del Patronat, tant els hotels com les cases rurals s'han mogut amb uns nivells d'ocupació al voltant del 95%, amb alguns establiments penjant el cartell de complet, tot i que aquest dilluns el nivell ja havia baixat perquè diumenge hi va haver les primeres sortides d'hostes.
Pel que fa al càmping, totes les places de bungalous han estat plenes al llarg dels 4 dies de festa, tant a l'Alt Pirineu com al Prepirineu i a Ponent. En canvi, les places d'acampada del Pirineu s'han quedat al voltant del 70%, tot i que és un percentatge superior a les previsions inicials per a aquesta opció, un fet afavorit pel bon temps. En el primer tram de la Setmana Santa, els bungalous van estar a aquest mateix nivell (70%), mentre que les pluges de dimarts i dimecres van restar públic a l'acampada.
L'ens calcula que aquests dies han passat per la demarcació uns 85.000 turistes, que han fet més de 275.000 pernoctacions en les 48.000 68.500 places reglades que hi havia obertes, entre hotels, càmpings, cases de pagès, albergs i refugis. A això cal afegir-hi unes 20.500 places d'apartaments turístics i l'ús de centenars de segones residències.
Majoria de visitants catalans i menys turisme estranger
La immensa majoria de visitants segueixen sent de Catalunya mateix, tot i que també se'n torna a rebre ja del País Valencià, el País Basc i Madrid, entre d'altres orígens. En general són famílies o bé parelles. En canvi, el turisme de fora de l'Estat segueix lluny de les xifres d'abans de la pandèmia, per l'efecte de les moltes restriccions dels mesos anteriors, i actualment els estrangers només representen un 9% del total de visitants, enfront del 18% a què s'havia arribat l'any 2019. Tot i això, el sector espera seguir recuperant aquest perfil de cara a l'estiu.
Juli Alegre conclou que "el model de turisme de natura que ofereix la demarcació continua a l'alça després de la pandèmia, quan es va posar en valor per les garanties que suposava d'aire lliure i distanciament social". Alegre confia que aquesta tendència "ha vingut per quedar-se i créixer any rere any" i això fa pensar que a l'estiu hi haurà una molt bona ocupació. Tot i això, remarca que el que es busca ara no és seguir batent rècords sinó atraure "un turisme que valori l'entorn i el respecti; un turisme ecològic i sostenible".