El sector túristic del Pirineu fa un balanç desigual de la campanya de Nadal
El Patronat de la Diputació de Lleida destaca l'alta ocupació, de fins al 95%, als establiments a prop d'estacions d'esquí tot i l'escassetat de neu. Aquest factor ha fet que després de Cap d'Any les reserves s'hagin quedat entre el 30% i el 50%
En qualsevol cas, Serrano assegura que han aconseguit les xifres d'activitat que havien previst abans de les festes, per dos factors clau. D'una banda, la manera com s'esqueien enguany els dies festius. I de l'altra, el fet que les estacions d'esquí alpí hagin estat obertes, malgrat que ja comptaven que funcionarien a mig gas. A aquests dos elements hi afegeix el temps assolellat que hi ha hagut, malgrat que això hagi perjudicat al manteniment de la neu a les pistes. L'ens provincial calcula que la campanya de Nadal ha deixat un impacte econòmic d'uns 45 milions d'euros al conjunt de la demarcació.
El representant de la Diputació de Lleida conclou que, malgrat aquestes condicions adverses pel que fa a gruix de neu, "qui ha volgut esquiar ho ha pogut fer", sobretot a l'Aran i el Pallars Sobirà. Per això, ha elogiat la feina feta per les estacions per poder obrir, malgrat que en el cas de les d'esquí nòrdic la majoria no han pogut oferir circuits i només Tuixent-la Vansa i Tavascan n'han obert una petita part. En aquest sentit, Serrano també ha volgut posar en valor la importància de comptar amb sistemes que garanteixin una innivació "tecnològicament avançada", i espera que el canvi de temps d'aquest cap de setmana serveixi per encarar el que resta de temporada "amb millors condicions i "normalitat climàtica".
La Cerdanya i el Ripollès, al 70% fins a Cap d'Any i al 35% després
De la seva part, el Patronat Costa Brava-Girona ha fet un balanç semblant per a la Cerdanya i el Ripollès pel que fa a allotjament, tot i que els professionals d'ambdues comarques admeten que l'escassetat de neu els ha afectat. Així, per exemple, pel cap de setmana de Cap d'Any els hotels de la zona es van quedar en una mitjana d'ocupació del 70%; en aquest cas, ja lluny del ple. Un percentatge que els dies següents, de dimarts a diumenge, ha baixat fins a la meitat i ha estat del 35%. En general, la mitjana d'estada ha estat de dues nits per client.
Tot i això, el president de la Federació d'Hostaleria gironina, Antoni Escudero, valora bé l'afluència de visitants al llarg d'aquestes darreres setmanes i creu que això demostra que, fins i tot en un Nadal amb problemes de neu, la demarcació "està molt ben posicionada i promocionada", tal com ho demostra la gran afluència de visitants que hi ha hagut, també als restaurants. Pel que fa als càmpings, sí que admeten que han notat el fet que les estacions tenien poques pistes obertes, perquè han tingut menys clients als bungalous, en una època en què molts d'ells hi vénen per esquiar.
La Molina diversifica l'activitat i Masella omple els allotjaments tot i la menor afluència
A l'estació de La Molina, tot i que hi ha hagut una mica menys de visitants que d'altres anys, el seu director, Xavier Perpinyà, afirma que a les pistes que hi havia condicionades s'hi ha pogut "esquiar bé" i que han complementat aquesta oferta amb activitats paral·leles, adreçades sobretot a les famílies, com ara el parc dels arbres o les rutes a peu o en 'segway'. Perpinyà constata que ha estat "un Nadal una mica estrany pel que fa a precipitacions", però confia que les perspectives de cara al gener seran bones, tenint en compte les nevades d'aquest cap de setmana i les que es preveuen per la setmana vinent.
Sobre aquestes altres activitats, el responsable de l'estació cerdana ha explicat a l'ACN que el començament de temporada els ha servit per posar a prova l'objectiu d'ampliar l'oferta de l'hivern i, alhora, atraure visitants gairebé tot l'any i no només a l'època d'esquí, per esdevenir plenament "estacions de muntanya". Pel que fa estrictament a l'esquí, ha valorat que, tot i tenir obertes només un 20% de les pistes i la meitat dels remuntadors, han pogut fer totes les activitats esportives i lúdiques que hi havia programades, incloent les curses i els entrenaments o cursets dels clubs.
De la seva part, des de Masella han confirmat que la venda de forfets s'ha quedat per sota de la de l'any passat per aquestes dates, a causa de l'escassetat de neu. Malgrat això, destaquen que la innivació i la preparació de pistes els ha permès oferir el 100% de desnivell esquiable, des de la cota 2.500 fins a la 1.600. Alhora, valoren el fet que el públic que hi ha anat tenia moltes ganes de gaudir de l'esquí i que els establiments hotelers de què disposen a peu de pistes han penjat el cartell de complet.
Més de 115.000 usuaris a les estacions d'FGC
Des de Ferrocarrils de la Generalitat també han fet un balanç general i han informat que durant aquests dies han rebut en conjunt més de 115.000 aficionats als esports de neu, sumant les seves sis estacions de muntanya. D'aquests, 38.961 han visitat La Molina, una xifra lleugerament per sota de la d'ara fa un any, quan van ser 41.800.
Uns 22.500 visitants han passat per Boí Taüll, 18.254 per Espot, 18.000 més per Vall de Núria, 10.974 han anat a Port Ainé i 6.700 a Vallter. En tots aquests casos, també són xifres una mica per sota de les del Nadal passat, tret d'Espot, que ha incrementat l'afluència en unes 3.000 persones. El descens més significatiu ha estat a Port Ainé, que l'any passat va vendre més de 27.000 passis, tot i que des d'FGC valoren positivament el fet que l'Hotel de la cota 2.000 d'aquesta estació ha registrat un ple total.
Un 12% més d'esquiadors a Baqueira
Mentrestant, a Baqueira Beret es mostren força satisfets i han assegurat que entre el 26 de desembre i el 7 de gener han rebut un 12% més d'esquiadors que en el mateix període de vacances de la temporada 22-23. L'estació de les valls d'Aran i Àneu és la que ha disposat de més àrea esquiable oberta dels Pirineus, amb 116 quilòmetres repartits entre els seus quatre sectors (Baqueira, Beret, Bonaigua i Baciver), i de fet ha disposat de 20 km més que el Nadal passat.
Els gruixos de neu han oscil·lat entre els 20 i els 50 centímetres segons les cotes. Un gruix que ha augmentat notablement aquest cap de setmana, després que han rebut de cop 80 centímetres de neu pols. Això els permet ser optimistes de cara a la celebració del Freeride World Tour, a final de gener, i de cara també a obrir la resta del domini esquiable, que actualment és de 170 km.