Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Segre continua en fase d'excepcionalitat malgrat les pluges

El Segre continua en fase d'excepcionalitat malgrat les pluges

Les precipitacions han millorat la situació, però es manté el dèficit de pluviometria. El pantà d’Oliana és al 49,5% de la capacitat, un 12,5% menys que ara fa un mes

Situació de manca de cabal al Segre, a Alàs
Situació de manca de cabal al Segre, a Alàs
19/08/2007 12:05

L’entorn del riu Segre i tota la conca catalana de l’Ebre continuen en situació inicial d’excepcionalitat, malgrat les pluges d’aquest començament d’agost. En el mateix estat es troben la majoria de les altres conques catalanes, Ho reflecteix l’actualització de dades que ha fet aquesta setmana l’Agència Catalana de l’Aigua.

El departament de Medi Ambient conclou que aquests darrers dies “les precipitacions en molts punts de Catalunya han estat significatives” i destaca que s’han recollit “quantitats superiors a les normals per a aquestes dates, cosa que ha provocat que l'indicador pluviomètric d'algunes conques hagi millorat de manera significativa”. Tot i això, creu que l’augment “no ha estat suficientment com per afavorir la sortida de l'escenari d'excepcionalitat, atesa l'escassetat de pluges dels últims mesos”.
Pel que fa específicament a les conques que corresponen al Pirineu, la de l'Ebre i la de la Garona, el Govern català indica: “També es manté la situació d'excepcionalitat per pluviometria”. En aquest sentit, remarca: “L'episodi de precipitacions de la primera quinzena també va afectar aquestes conques, tot i que de manera menys significativa”. Les quantitats més importants es van registrar al litoral i al prelitoral.

A tall d’exemple dels darrers dies, a la Seu d’Urgell s’ha recollit en el que va de mes 136 litres per metre quadrat. Bona part d’aquesta quantitat va ser en només 72 hores, entre els dies 5 i 7 passats. La xifra, però, contrasta amb la d’altres punts de l’Alt Urgell. Així, a Oliana s’ha recollit només 33 l/m2. De la seva banda, al centre de la comarca, a Organyà, la xifra és 88 l/m2. A la Cerdanya, la majoria d’observatoris s’han situat lleugerament per sobre o per sota dels 100 litres. Destaca, però, el de la serra del Cadí, amb 146 l/m2.

Segons l’ACA, les reserves dels embassaments també “s'han vist lleugerament beneficiades per aquests episodis de pluges i han reduït de manera important el ritme decreixent que havia caracteritzat l’evolució dels darrers mesos”. Al pantà d’Oliana, la capacitat és ara mateix del 49,5% (50 Hm3 d’un total de 101) d’acord amb les dades d’aquesta setmana de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Això suposa un 12,5% menys que ara fa un mes, quan estava al 62%.

L'augment de les aportacions als embassaments, la reducció dels consums de reg gràcies a aquestes precipitacions i l'optimització de la gestió dels embassaments han permès aconseguir un estalvi dels volums embassats. Tot i això, l'evolució de les reserves dels embassaments ha continuat decreixent de manera similar a com ho ha fet les últimes setmanes.

Mostrar formulari de contacte