Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Servei Meteorològic de Catalunya constata un augment de la temperatura mitjana anual al voltant d'1,5ºC en un segle en dos

El Servei Meteorològic de Catalunya constata un augment de la temperatura mitjana anual al voltant d'1,5ºC en un segle en dos

13/02/2008 19:18


El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) realitzarà un seguiment anual de les tendències climàtiques al nostre país a través de l’elaboració d’un Butlletí anual d’indicadors climàtics que presentarà amb periodicitat anual.

L’SMC publica avui el primer d’aquests butlletins, que analitza, des de diferents punts de vista i fins a l’any 2007, les sèries de temperatura de l’aire i de precipitació de l’Observatori de l’Ebre (el Baix Ebre), amb dades des del 1905, i de l’Observatori Fabra (el Barcelonès), amb dades des del 1913, i la de temperatura de l’aigua del mar a l’Estartit (el Baix Empordà), amb dades des del 1969.

A més, a partir d’ara, els butlletins climàtics estacionals que ja es publiquen actualment al web de l’SMC s’ampliaran afegint l’evolució històrica de la temperatura i la precipitació pel període estacional concret per a aquests punts de Catalunya.

En les conclusions del Butlletí anual d’indicadors climàtics - any 2007 s’exposa que la temperatura de l’aire i de l’aigua presenten tendències cap a l’augment en els punts estudiats, mentre que per a la precipitació no es pot deduir cap comportament concloent.

Tant a l’Observatori de l’Ebre com a l’Observatori Fabra la temperatura mitjana de l’aire s’ha incrementat a un ritme aproximat de 0,15 ºC/dècada en el darrer segle, essent aquest augment més significatiu en la temperatura màxima que en la mínima. A nivell estacional, l’Observatori de l’Ebre ha mostrat un increment significatiu durant els mesos d’estiu i, en especial, per a la temperatura màxima, mentre que a l’Observatori Fabra l’increment més apreciable s’ha donat durant l’hivern i afectant sobretot la temperatura mínima.

Dels índexs climàtics que s’han definit en el Butlletí, destaquen les tendències següents, comunes per a tots dos observatoris:

-l’augment en el nombre de dies d’estiu (aquells en els quals la temperatura màxima supera els 25 ºC)
-l’augment del nombre de nits tropicals (nombre de dies en què la temperatura mínima supera els 20 ºC)
- l’augment de l’amplitud tèrmica mitjana anual (mitjana de les diferències entre la temperatura màxima i la mínima diàries)
- la disminució del percentatge de nits fredes (percentatge de dies en què la temperatura mínima és inferior al percentil 10, essent el període de referència el 1961-1990).

Pel que fa a la precipitació, en cap dels dos punts s’ha experimentat una tendència significativa, essent els increments o descensos molt modestos tant a nivell estacional com anual. Únicament destaca l’augment de l’Índex simple d’intensitat diària (precipitació total anual dividida pel nombre de dies amb precipitació igual o superior a 1 mm), la qual cosa indica que la pluja total anual cau repartida en menys dies.

Pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar a l’Estartit, és apreciable un augment a totes les fondàries des del 1974, essent aquest de 0,34 ºC/dècada al nivell superficial.

L’any 2007, en el context de l’evolució climàtica del període estudiat, s’ha mostrat com a un any càlid, amb una anomalia de la temperatura mitjana de l’aire respecte al període de referència (1961-1990), que ha estat de 0,9 ºC per l’Ebre i d’1,5 ºC pel Fabra. La precipitació anual ha estat molt propera a la mitjana a l’Observatori de l’Ebre, mentre que a l’Observatori Fabra ha estat un 23% inferior.

El Servei Meteorològic de Catalunya treballa actualment per ampliar el Butlletí anual d’indicadors climàtics amb un major nombre de sèries climàtiques.

El Butlletí es pot consultar a la web del Servei Meteorològic de Catalunya a l’adreça:
http://www.meteo.cat/pagines/butlleti_indicadors_climatics/indicadors_2007.pdf

Demà dijous, 14 de febrer, en el transcurs de la Jornada Final de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic, es farà referència resultat d’aquest Butlletí anual d’indicadors climàtics.

Mostrar formulari de contacte