Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Servei Meteorològic de Catalunya dóna per finalitzat l'episodi de calor

El Servei Meteorològic de Catalunya dóna per finalitzat l'episodi de calor

Durant els darrers dies Oliana ha arribat fins als 38.4ºC i Organyà als 37.3ºC L'onada ha deixat les temperatures més altes de l’any a bona part de les estacions de l’interior del país
Mapa de temperatures
20/08/2009 20:12

El Servei Meteorològic de Catalunya, adscrit al Departament de Medi Ambient i Habitatge, dóna per finalitzat l’avís de nivell 2 per onada de calor, que s’ha mantingut activat des del passat diumenge 16 d’agost. Les altes temperatures s'han fet paleses a Oliana, on va arribar-se als 38.4ºC el passat dimarts. Organyà va assolir els 37.3ºC.

Al llarg d’aquest episodi de calor s’ha superat el percentil 98 de les temperatures màximes de l’estiu (temperatures que estan dins el 2% dels dies més càlids del període) en més de la meitat de les estacions meteorològiques automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). A més, en gairebé un 30% d’aquestes estacions s’ha superat aquest llindar durant 3 dies consecutius o més (motiu d’activació d’avís de nivell 2 per onada de calor), com per exemple a la ciutat de Girona on s’han superat els 38ºC de temperatura màxima durant 3 dies seguits (del 17 fins el 19 d’agost).

Malgrat que cap de les estacions automàtiques que gestiona el SMC amb més de 5 anys de dades no ha superat la temperatura màxima de la sèrie, destaca l’estació automàtica ubicada a l’Observatori Fabra a la ciutat de Barcelona (a 411 metres d’altitud), on ahir dimecres dia 19 es va arribar fins els 37.8ºC (a l’estació manual situada al mateix punt es va enregistrar 37.7ºC). Aquest valor no només és la temperatura més alta d’enguany sinó també és el cinquè registre més alt de tota la sèrie de dades de l’estació (des de 1913), i tan sols s’ha superat en tres episodis de calor: l’any 1982 (39.8ºC el 6 de juliol i 39.6ºC el 7 de juliol), el1987 (38.4ºC el 15 d’agost) i el 2003 (38.4 el 12 d’agost). A les estacions automàtiques instal·lades en altres punts de la ciutat, en canvi, no s’ha arribat a valors tan alts com els del passat 23 de juliol, quan es van assolir les temperatures màximes d’aquest any a dia d’avui com a conseqüència del vent de ponent que va bufar en aquella ocasió.

Aquest episodi de temperatures extremes que ara finalitza ens ha deixat les temperatures més altes de l’any a bona part de les estacions de l’interior del país, amb els 40.1ºC de Seròs (Segrià) del dimarts 17 com a dada més destacada.

Mostrar formulari de contacte