El Servei Meteorològic de Catalunya amplia els continguts de MeteoMuntanya
El portal, impulsat en col·laboració amb la FEEC, incorpora detalls de cada àrea, la predicció per a cims i rutes i el mapa de gruixos de neu. El web també treballa per divulgar la cultura muntanyenca i la prevenció d'accidents
El Servei Meteorològic de Catalunya renova i amplia els continguts de MeteoMuntanya.cat, el seu portal especialitzat en meteorologia i seguretat a les muntanyes. El web presenta des d'ara nou disseny i estructura i novetats en el contingut. Aquest servei néixer l'any 2016 fruit d’una col·laboració entre l'SMC i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Amb l'increment de rescats a la natura que hi ha hagut en aquests anys, segons els seus impulsors, "es reforça la importància d'una bona planificació de les activitats, incloent-hi la relativa a la informació meteorològica".
Sovint, aquestes incidències s’expliquen per la mala planificació de les sortides i, molt sovint, per la manca de consulta d’informació detallada i fiable sobre el temps previst. Per seguir ajudant a evitar aquestes situacions, i per millorar la informació general sobre el temps de muntanya, dos cops a la setmana (dimecres i divendres) continuarà publicant-se un text sobre les condicions previstes pel cap de setmana als massissos catalans. Des d’ara, però, amb detalls específics per a cadascuna de les àrees, que són: Aran-Alt ,Pallars; Pirineu i Prepirineu occidental, Pirineu i Prepirineu oriental; Pirineu marítim-Puigsacalm; Montseny-Montserrat–Sant Llorenç del Munt–Ancosa, i Els Ports–Prades–Montsant.
Una informació que va acompanyada de la Predicció Cims, un mapa específic per a pics, refugis i travesses de tot el país. Es podrà cercar de forma àgil l’evolució a tres dies vista de la temperatura, el vent o la humitat relativa a més de 300 cims d’arreu de Catalunya, segons els models meteorològics d’alta resolució de l’SMC. Una informació que, pel cas del Pirineu, es reforça amb la predicció de l’estat del cel, la probabilitat de precipitació i tempesta, la cota de neu o la visibilitat.
Una altra novetat és el Mapa de Gruixos de Neu Mesurats, amb les dades actualitzades de neu acumulada a la xarxa d’estacions de l’SMC, així com l’anomalia respecte a la neu que sol haver-hi en la data en què ens trobem, segons les diverses sèries de dades. Un producte que permetrà saber ràpidament si hi ha dèficit o superàvit de neu, informació de gran interès per aquells que fan activitats com les raquetes de neu, l’alpinisme hivernal o l’esquí de muntanya.
Igualment, s’han ampliat el nombre de rutes de muntanya que es podran consultar la Predicció Travesses, incloent-ne de fora del sector pirinenc, alhora que periòdicament es donarà informació sobre el temps previst en algunes competicions de la FEEC.
Continguts per reforçar la cultura de muntanya i la seguretat
Conèixer la muntanya i els fenòmens que s’hi produeixen és, sens dubte, una bona eina per guanyar expertesa i resiliència davant situacions adverses, sigui quan estem planificant la nostra activitat, o també en el cas que se’ns compliqui durant la nostra sortida. És per això que a l’espai Blog de Meteomuntanya s’hi continuaran publicant articles periòdics sobre temes com els perills meteorològics, el canvi climàtic, efemèrides rellevants o el clima dels massissos.
Un dels bons fruits que ha donat la col·laboració entre l’SMC i la FEEC, i en aquest cas també dels Bombers de la Generalitat, són les campanyes de seguretat que a través de càpsules breus han tractat aspectes relacionats amb els perills meteorològics en la pràctica excursionista. Les més recents, protagonitzades per l'atleta i esquiadora berguerdana Clàudia Sabata i els alpinistes Ferran Latorre -primer català que va fer els 14 vuitmils- i Araceli Segarra. A l’apartat de Meteorologia i Seguretat a muntanya s’hi podran trobar aquests vídeos, així com una explicació més a fons dels perills meteorològics que es tenen en compte a l’hora de fer la predicció: vent, boira a muntanya, pluja abundant o intensa, tempesta, nevada, neu dura, radiació solar i sensació tèrmica.