Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Síndic de Greuges vol conèixer els criteris de definició de la consulta sobre els Jocs d'Hivern

El Síndic de Greuges vol conèixer els criteris de definició de la consulta sobre els Jocs d'Hivern

Rafael Ribó obre una actuació d'ofici per preguntar al Govern per què la votació se circumscriu a la regió de l'Alt Pirineu i Aran. També demana que es garanteixi l'accés a tota la informació del projecte per part de la població cridada a votar
Port Ainé (Foto: arxiu)
01/02/2022 18:20

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici per estudiar "els criteris utilitzats pel Govern" en la consulta sobre la proposta de presentar la candidatura de Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona-2030. Concretament, Ribó n'ha demanat informació al Departament d'Acció Exterior i Govern Obert i vol tenir accés a un informe jurídic que tracta "sobre la viabilitat jurídica de la consulta", tot al·ludint a informacions aparegudes els darrers dies en mitjans de comunicació.

En la mateixa petició, el Síndic demana a la Generalitat "els motius pels quals l'executiu només considera afectada la ciutadania de l'Alt Pirineu i Aran, i no d'altres territoris", i "com això es conjuga amb el dret a la igualtat entre els ciutadans". Aquesta sol·licitud fa referència la consulta sobre la candidatura que el Govern ha anunciat que durà a terme aquesta primavera vinent i a la qual hi podran participar tots els habitants majors de 16 anys de les comarques de l'Alt Pirineu (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà i Pallars Sobirà) i també els de l'Aran.

En aquest punt, Rafael Ribó fa referència al fet que els darrers dies alguns dels principals representants públics del Berguedà i el Ripollès han reclamat que també se'ls pregunti sobre els Jocs, perquè consideren que també en són part afectada. Aquesta reclamació també l'ha fet la plataforma Stop JJOO, que és explícitament contrària a la proposta. Tanmateix, el Síndic va més enllà i planteja que fins i tot es podria consultar tota la població de Catalunya. En canvi, des del Govern defensen que la votació s'ha de circumscriure als territoris en els quals se celebrarien les competicions -que són els de la vegueria pirinenca- en el supòsit que la candidatura fos escollida pel COI.

Ribó reclama que els Ajuntaments tinguin el document tècnic

El defensor ciutadà també vol "conèixer els mecanismes establerts pel Govern per garantir informació suficient sobre la candidatura a tots els potencials votants", i recorda que "per fer efectiu el dret de participació cal garantir un coneixement informat de la població, que inclou conèixer el model de desenvolupament territorial de la proposta, l'impacte econòmic en el territori, l'impacte ambiental i l'impacte social, entre d'altres".

Sobre aquest punt, el comunicat es fa ressò del fet que "alguns ajuntaments afectats hagin denunciat manca d'informació sobre la proposta" i que assegura, els representants locals "que no han estat suficientment informats sobre què es pretén fer, les possibles inversions, les afectacions ambientals, les projeccions econòmiques o les infraestructures". Amb tot plegat, segons conclou Ribó, "no poden pronunciar-se en relació amb la proposta del Govern en una eventual consulta, ni informar convenientment la població afectada".

El Govern vol "blindar" la consulta jurídicament per evitar impugnacions

Pel que fa a la seguretat jurídica, des del Govern aquesta setmana han assegurat que disposen dels instruments per "blindar" la consulta i garantir que no pugui ser recorreguda o impugnada a nivell judicial. Fonts del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert han negat que puguin aparèixer "grans dificultats" en aquest terreny i desmentien una informació publicada pel diari Ara que insinuava aquest risc, pel fet de tractar-se d'una qüestió que pot ser considerada "d'interès general". De la seva part, des del Departament de la Presidència sostenen que la votació "es farà tant sí com no".

Mostrar formulari de contacte