Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Síndic de Greuges investiga d'ofici l'esllavissada de terra argilosa sobre el riu Garona a l'Aran

El Síndic de Greuges investiga d'ofici l'esllavissada de terra argilosa sobre el riu Garona a l'Aran

Rafael Ribó ha sol·licitat informació a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i a les administracions araneses

L'esllavissada que es va produir al mes de maig i les argiles van anar a parar al riu Garona. (horitzontal)
L'esllavissada que es va produir al mes de maig i les argiles van anar a parar al riu Garona. (horitzontal)
15/09/2018 15:55

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat informació a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) en relació amb les actuacions que aquest organisme té previstes per evitar els efectes derivats del vessament d'argila que s'ha produït al riu Garona, al seu pas per la Val d'Aran. En els últims mesos han tingut lloc diversos despreniments de terra sobre la zona fluvial que poden comportar greus afectacions ecològiques.

El Síndic ha demanat informació sobre els treballs d'inspecció que l'organisme de conca ha de dur a terme, ateses les seves competències, per garantir la viabilitat de l'ecosistema. També ha sol·licitat informació a les administracions araneses.

Ribó vol que se l'informi de les mesures urgents que s'adoptaran per evitar alteracions en la reproducció de les espècies de peixos que habiten a les aigües afectades: truites i cavilats, aquests últims en risc d'extinció.

Actuació d'ofici

Rafael Ribó, que a l'Aran exerceix el càrrec de síndic amb el nom de Proòm dera Val d'Aran, ha obert una actuació d'ofici davant les informacions aparegudes a la premsa, en què també s'afirma que el Conselh Generau d'Aran s'ha posat en contacte amb la CHE i li ha sol·licitat una intervenció urgent.

L'esllavissada es va produir el passat 11 de maig a la ribera del Valarties i actualment genera aigua tèrbola al riu Garona, en el tram des d'Arties fins a la frontera francesa.

Carta informativa

El Conselh Generau va remetre a finals d'agost una carta a la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, informant de la greu afectació que pateix el riu Garona i la fauna com a conseqüència de l'aportació de materials provinents d'aquesta esllavissada.

Mostrar formulari de contacte