Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El sistema educatiu andorrà prohibirà l'ús de símbols religiosos a l'interior dels centres

El sistema educatiu andorrà prohibirà l'ús de símbols religiosos a l'interior dels centres

El Govern se suma a la mesura que ja aplica el Lycée Comte de Foix, del sistema francès, que prioritza la laïcitat. L'anunci arriba en resposta a la pressió duta a terme per una família que volia que la seva filla hi pogués exhibir el hijab

Andorra la Vella
Andorra la Vella
05/10/2021 19:55

Les escoles i centres de secundària del sistema educatiu andorrà prohibiran que als seus recintes s'hi exhibeixi símbols religiosos de manera "ostentosa". El Govern andorrà ha mostrat així el seu suport al Lycée Comte de Foix, que forma part del sistema educatiu francès i que ha prohibit l'ús de vel islàmic (hijab) a una alumna, d’acord amb el seu reglament intern.

Malgrat que la família de la noia ha intentat coaccionar el centre des de l’inici del curs, deixant de portar-hi els seus dos fills (tots dos d'onze anys d’edat), el complex formatiu d'Andorra la Vella s'ha mantingut ferm en la seva decisió i ha recordat que el model educatiu de França garanteix la laïcitat a dins dels centres. Per això, s'hi prohibeix l'exhibició de tota mena de símbols religiosos, entre els quals també hi pot haver creus cristianes de grans dimensions, cadenes amb creus o amb frases de l'Alcorà, objectes personals amb l'estrella de David o bé la quipà jueva.

A més a més, a aquesta mesura ja habitual a França ara també s'hi sumarà el sistema andorrà, segons ha anunciat la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla. Des del Govern han explicat al Diari d'Andorra que anys enrere ja s'havien plantejat aplicar-la, però que fins ara no ho havien fet perquè no s'havia produït mai cap problemàtica com aquesta, amb una família musulmana pressionant de manera insistent per exigir que els seus fills puguin exhibir símbols religiosos davant els altres alumnes.

Vilarrubla subralla que la manera com s'ha acordat "és una manera ràpida i efectiva de consensuar un redactat que no pugui portar a interpretacions diferents, ni per part de les famílies ni per part de la societat en general”.

Sí que es permet en l’ensenyament superior

Des del Ministeri d'Educació hi afegeixen que en edat escolar cal promocionar i afavorir el desenvolupament de la personalitat de l'estudiant, segons reflecteix la Llei Qualificada d’Ensenyament. Per això, no s’aplica a l’ensenyament superior, una etapa en què es considera que els alumnes ja han adquirit criteri propi.

La manera de regular la prohibició serà a través dels reglaments interns de cada centre.

Mostrar formulari de contacte