Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El sociòleg basc Javier Elzo obre la Càtedra de Pensament Cristià a Sant Julià

El sociòleg basc Javier Elzo obre la Càtedra de Pensament Cristià a Sant Julià

02/07/2010 16:46

El sociòleg basc Javier Elzo ha estrenat aquest divendres la Càtedra de Pensament Cristià que organitza el Bisbat d'Urgell a Sant Julià de Lòria. Elzo ha reflexionat sobre les dades actuals pel que fa a pràctica de la religió.

En base a una enquesta efectuada a dotze països europeus, les dades mostren, d’una banda, que en el període comprès entre el 1990 i el 2009 ha disminuït arreu, i especialment a Espanya, el nombre de persones que  declaren professar alguna religió, alhora que ha crescut, gairebé en igual proporció, els que es declaren ateus. Tanmateix, aquestes dades contrasten amb el 77% de persones que es declaren catòlics a Espanya o amb el 60% que reconeixen dedicar un temps a l’oració, al marge que participin o no en l’Eucaristia dominical.

Javier Elzo conclou que les creences religioses no són una invenció cultural, sinó que arrelen “en el més recòndit de l’ésser humà”. Tot i reconèixer la dificultat d’aventurar una prospectiva de futur, el doctor en sociologia avança la hipòtesi que ens trobem "en un moment de canvi en què és relativament fàcil reconèixer allò que s’està morint, però on és força difícil identificar allò que està naixent".

Un moment complex en el qual, a més, cal saber mesurar la influència de fenòmens que no havien estat previstos, com la presència creixent de l’Islam als barris perifèrics i el ressorgiment del cristianisme ortodox a l’Europa oriental. L'estudiós basc creu que “qualsevol intent romàntic de tornar al passat està abocat al fracàs”, per la qual cosa proposa corregir la manera de comunicar a la societat els valors cristians i tornar a l'essència del cristianisme.

Mostrar formulari de contacte