Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs del govern espanyol contra la Llei de l'aranès

El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs del govern espanyol contra la Llei de l'aranès

La norma queda en suspens de manera cautelar L'executiu entén que el Parlament de Catalunya no pot regular l'ús de les llengües cooficials
Parlament de Catalunya
19/09/2011 13:43

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs que el govern espanyol va interposar contra la Llei de l'Aranès aprovada al Parlament de Catalunya. Segons informa l'ACN, l'aplicació de la norma queda en suspens de manera cautelar fins que els magistrats entrin al fons de la qüestió, com passa cada vegada que el TC admet a tràmit un recurs procedent del govern espanyol.

L'executiu de Zapatero entén que una llei aprovada pel Parlament de Catalunya no pot regular l'ús de les llengües cooficials a l'Administració General de l'Estat. Al seu recurs l'Estat recorda que "la jurisprudència del Tribunal Constitucional ja ha declarat inconstitucional el caràcter preferent de l'ús de la llengua cooficial".

La llei queda en suspens en aplicació de l'article 161.2 de la constitució Espanyola que estableix que el govern central "pot impugnar davant el Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les Comunitats Autònomes" i que aquesta impugnació "produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda", malgrat que "el Tribunal haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos".

El govern espanyol va acordar interposar el recurs al Consell de Ministres del 22 de juliol del 2011 adduint que "la norma resulta contrària a la Constitució en la mesura que declara el caràcter preferent de l'aranès", ja que "l'article 3.1 de la Constitució especifica que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la així com el dret a usar-la".

En aquest sentit, considera que una llei aprovada per Catalunya "no pot entrar a regular l'ús de les llengües cooficials en l'administració general de l'Estat en la instrucció dels seus procediments administratius".

El recurs afecta els articles 2.3, 5.4, 5.7 i 6.5 de la Llei de l'Aranès. A més de la seva admissió a tràmit, el ple de del TC ha acordat traslladar a les parts la demanda i els documents presentats d'acord al que estableix la llei del propi Tribunal Constitucional.

D'aquesta manera acorda informar els presidents del Congrés dels Diputats, del Sent, del govern espanyol i del Parlament de Catalunya. Tots ells disposen ara d'un termini de quinze dies per personar-se al procés i formular les al·legacions que considerin pertinents.

A més, també donen per invocat per part del president del govern espanyol l'article 161.2 de la Constitució que "produeix la suspensió de la vigència i aplicació dels preceptes impugnats des de la data d'interposiciuó del recurs -27 de juliol del 2011- per a les parts del procés i des del dia en què aparegui publicada la suspensió al Butlletí Oficial de l'Estat per als tercers. El recurs es publicarà també al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La Llei de l'Aranès va ser aprovada pel Parlament de Catalunya gràcies als vots de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, mentre que el PP i Ciutadans van votar en contra perquè la consideren inconstitucional. Aquestes dues últimes formacions coincideixen amb el criteri del govern espanyol que afirma que "des del punt de vista competencial i d'acord a l'article 3.1 de la Constitució, el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la així com el dret a fer-la servir".

Mostrar formulari de contacte