Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El TSJC anul·la una modificació del pla per ampliar Baqueira Beret a Alt Àneu

El TSJC anul·la una modificació del pla per ampliar Baqueira Beret a Alt Àneu

La sentència avala un recurs que havia presentat Ipcena sobre l'afectació a la perifèria d'Aigüestortes i al riu Bonaigua. El grup conservacionista vol demanar la dimissió del director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles

Port de la Bonaigua (ACN / arxiu)
Port de la Bonaigua (ACN / arxiu)
16/12/2020 17:50

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·la una part de la modificació del pla especial urbanístic de l'àrea esquiable de Peülla-Montanyó-Rialba, que la Generalitat va aprovar l'any 2017. Concretament, impedeix la construcció d'un telecadira en aquesta zona pel fet que, segons la sentència, afectaria una àrea perifèrica de protecció del Parc Nacional d'Aigüestortes. L'òrgan judicial també rebutja que l'estació pugui abocar aigües residuals depurades al riu Bonaigua pel fet que està declarat com a reserva de llúdrigues. La sentència, amb data 25 de novembre, estima el recurs que havia presentat l'entitat conservacionista lleidatana Ipcena contra el Govern català, l'Ajuntament d'Alt Àneu i l'estació de Baqueira Beret, en relació a l'actual d'expansió de l'estació aranesa cap al Pallars Sobirà.

En el cas del telecadira, la secció tercera de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJC interpreta que alguns dels terrenys on es volien posar les pilones del remuntador només s'hi permet "usos i aprofitaments tradicionals compatibles amb la protecció i conservació del medi". La decisió també estableix una multa de 3.000 euros. La sentència no és ferma i les parts poden presentar-hi un recurs de cassació. 

El portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, ha celebrat l'anul·lació d'aquesta ampliació de Baqueira Beret cap al Pallars i ha dit a l'ACN que espera que estableixi un "precedent". Vázquez considera que les administracions van "malinterpretar de forma intencionada" el que es podia fer als espais de protecció perifèrics del Parc Nacional, que formen part de la Xarxa Natura 2000 i hi afegeix que per a la seva entitat era una sentència "molt esperada i desitjada". Des de l'entitat de Lleida opinen que els arguments que havien presentat són "difícils de rebatre", i auguren que les parts interessades no hi presentaran recurs perquè, afirmen, "tindria poc recorregut". 

A més a més, Ipcena ha avançat que vol exigir la dimissió del director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, per haver signat la declaració d'impacte ambiental del projecte. Vázquez creu que va ser una "irresponsabilitat" que aquest informe fos declarat favorable, perquè entén que posava en risc la biodiversitat. També estudien presentar una denúncia per "tràfic d'influències contra l'exalcaldessa d'Alt Àneu, Laura Arraut, pel fet que l'any 2015 va demanar l'autorització d'aquest projecte mitjançant una carta al llavors conseller de Territori, Josep Rull, actualment empresonat per la mateixa justícia espanyola arran del judici contra l'1-O.

Mostrar formulari de contacte